
فرود آمدن سفینه فضایی اسرائیل به نام برشیت بر روی سطح کره ماه در آخرین لحظه با شکست رو به رو شد.
هنگامی که این سفینه فضایی کوچک به فاصله بسیار کمی از سطح کره ماه رسیده بود و دستور صادر شد که موتور های این سفینه به کار افتاد تا بتواند از شتاب سقوط جلوگیری کند موتور ها به موقع به حرکت در نیامد و ماهواره کوچک اسرائیلی با شتاب بسیار به سطح کره ماه برخورد کرد و احتمالا کاملا متلاشی شده است.
این سفینه فضایی پیش از وقوع حادثه توانست دو تصویر یکی از سطح کره ماه یکی از مراحل فرود آمدن خود به زمین مخابره کند.
علی رغم این شکست همه مسئولان طراحی و تولید این سفینه فضایی و همچنین سران کشور اسرائیل موفقیت بزرگ طراحی ساخت و فرستادن این ماهواره به دور کره ماه را مورد ستایش قرار دادند.
آنها گفتند اگر در مرحله کنونی آزمایش با موفقیت کامل انجام گردید اما همین امر که اسرائیل توانست به دور کره ماه به فرستاد و برای فرود آوردن آن تلاش کند خود یک دستاورد بزرگ علمی است و مورد تحسین می باشد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر که در مرکز فرماندهی امور هوا-فضایی اسرائیل در مرکز کشور حضور داشت پس از اعلام شکست فرود آمدن ماهواره گفت که اسرائیل به هر حال به دستاورد علمی بزرگی دست یافته است و امیدوار است که تا دو سال دیگر بتوان ماهواره دیگری را به فضا فرستاد.
پرزیدنت روبی ریولین رئیس جمهوری اسرائیل نیز برای مشاهده پخش زنده فرود آمدن ماهواره به روی سطح کره ماه ۸۰ تن از کودکان و نوجوانان پر استعداد اسرائیلی را به اقامتگاه ریاست جمهوری دعوت کرده بود و با هم این مراحل را روی پرده های بزرگ تلویزیون تماشا کردند.
رئیس جمهوری اسرائیل پس از اعلام شکست فرود آمدن این سفینه فضایی اسرائیل گفت که باید بسیار امیدوار بود و از شکست ها تجربه دید.
او گفت که نفس پرتاب ماهواره و چرخش آن به دور ما خود یک دستاورد علمی بزرگی است که به دست آوردیم و جوانان اسرائیلی را تشویق مینماید که برای پیشبرد دانش فضایی اسرائیل تلاش بیشتری کنند و سفینه دیگری در راه باشد.
ساخت سفینه فضایی اسرائیلی هشت سال به درازا کشید و مدت چند هفته در فضا بود.
ابتدا به دور کره زمین گردش کرد و سپس به تدریج به کره ماه نزدیک شد و پس از حرکات بیضی شکل به صورت مدور کره ماه را دور زد و به تدریج به سطح کره ماه نزدیک و نزدیکتر شد اما در فاصله ۱۵ کیلومتری از سطح کره ماه موتورهای آن به موقع به حرکت در نیامد.
وظیفه موتورها این بود که با ایجاد یک شتاب منفی از سرعت نزدیک شدن ماهواره به سطح کره ماه بکاهد که شوربختانه این مرحله به خوبی اجرا نشد.
گفته می شود که تولید و ساخت این سفینه فضایی حدود یکصد میلیون دلار هزینه داشت که بخش اعظم آن را سرمایه گذاران خصوصی و افراد نیکوکار در اختیار سازمان هوافضای اسرائیل قرار داده بودند.
ارزیابی می شود که ساخت سفینه فضایی جدید حدود دو سال به درازا خواهد کشید.
بنیامین نتانیاهو ابراز امیدواری کرد که تا دو سال دیگر اسرائیل بتواند در سطح کره ماه سفینه خود را فرود آورد.
دانشمندان اسرائیلی گفتند که شکست در یک مرحله از مراحل فرود آوردن سفینه بر روی سطح کره ماه امری نادر و بیسابقه نیست بلکه همه کشورهای بزرگ نیز در اجرای برنامههای فضایی بارها با شکست روبرو شدند و اکنون دانشمندان اسرائیلی علت سقوط سفینه را بررسی خواهند کرد و خواهند کوشید که در تولید سفینه جدید هرگونه نقص فنی احتمالی را برطرف کنند.
فرود آمدن ماهواره اسرائیلی بر روی سطح کره ماه در بسیاری از کشورهای جهان با علاقمندی بسیار دنبال شد و در برخی از کشورها مانند سوئد مراکزی برپا گردید که مراحل نزدیک شدن این ماهواره به کره ماه را به صورت زنده و مستقیم نشان می داد.
دانشمندان گفتند که این واقعیت که اسرائیل چهارمین کشور جهان است که توانست ماهواره ای را به دور کره ماه به فرستاد و حتی برای فرود آمدن آن تلاش کند نشان از قدرت علمی بسیار بالای اسرائیل دارد و این کشور را از این نظر در حد ایالات متحده – روسیه و چین قرار می دهد که تنها سه کشوری هستند که تاکنون ماهواره آنها به روی سطح کره ماه فرود آمده است.
مسئولان سازمان هوافضای اسرائیل گفتند این واقعیت که اسرائیل توانست یک سفینه فضایی بسیار سبک با هزینه بسیار کم و در کوتاهترین مدت بسازد مورد توجه همه دانشمندان جهان قرار دارد که اکنون بررسی می کنند که اسرائیل چگونه توانسته است به این دستاورد دست یابد.
همچنین انتظار می رود که دانش فضایی اسرائیل توسط کمپانی های آلمانی و شرکت های دیگر خریداری شود تا بتوانند در ساخت ماهواره های خود از آن استفاده کنند .
بازارگان آمریکایی موریس کاهان که بخش اعظم هزینه تولید سفینه فضایی اسرائیل را فراهم کرده بود در سخنان خود پس از اعلام شکست این آزمایش گفت که با این همه اسرائیل به پیشرفت علمی بسیار بالایی دست یافته و بی تردید دوباره برای رسیدن به این هدف به اقدامات خود ادامه خواهد داد.
ضمن تبریک فراوان برای سازمان فضایی اسرائیل. مهندسان شمابا این مقوله حتماَ آشنامیباشند که مدارهای فرمان الکترونیکی دقیقی کارگذاشته میشود که به کپسول قابل فرود دو وضعیت ایجادمیکند یکی فرمان بری اززمین ودومی درصورت قطع تماس وارتباط اززمین با استفاده از هوش مصنوعی پیشرفته بصورت خودکارعمل کرده و کپسول رادرنزدیکترین ومناسبترین مکان فرمان فرود میدهد ومینشاند که گویا فاقد چنین سیستمی بوده است.