فشرده رویدادها: ماهیت تحریم های آمریکایی و پیامدهای احتمالی آن و دیگر اخبار شبانه روز اخیر

تحریم های جدید ایالات متحده، در درجه نخست آن چه را که “بیت رهبری” نامیده می شود در بر می گیرد که شامل تحریم شخص علی خامنه ای و خانواده وی، و همچنین همه نهادهایی است که به بیت رهبری ارتباط مستقیم و حتی غیر مستقیم دارد. به موجب دستور جدیدی که پرزیدنت ترامپ شب گذشته (دوشنبه) امضا کرد، هشت تن از فرماندهان سپاه پاسداران نیز در فهرست تحریم شدگان قرار می گیرند و محمد جواد ظریف وزیر خارجه نیز به زودی به این تحریم ها افزوده خواهد شد. کاخ سفید گفت که تحریم های جدید، از جمله در واکنش به حمله موشکی علیه پهپاد اطلاعاتی آمریکا می باشد. ولی وزیر خزانه داری آمریکا گفت که این اقدام، فتنه گری های پیشین رژیم و از جمله حمله به نفتکش ها را شامل می شود.

در همان حال که علی خامنه ای به سکوت ادامه می دهد و هیچ یک از دستیاران و مشاوران او نیز هنوز واکنشی نشان نداده اند، حسن روحانی در نخستین واکنش شما، آن را “تحریم علیه همه ملت ایران” توصیف کرد. این ادعا، مفهوم کاملا معکوسی را تلقین می کند، زیرا افرادی که تحریم شده اند، شخص رهبر حکومت و فرماندهان ارشد سپاه پاسداران هستند که بیشترین ضربه های را بر ملت ایران وارد آورده اند و اکنون که مورد تحریم مالی قرار می گیرند، انتظار می رود که غارت بیت المال و پروارتر شدن مالی بیت رهبری کند شود و یا به کلی متوقف گردد.

شورای امنیت به مباحثات خود در مورد حمله به نفتکش ها در حوزه خلیج فارس پایان داد و از همه طرف های درگیر خواستار شد که از اقداماتی دوری جویند که ممکن است موجب افزایش تنش گردد. در این اظهارات، هیچ حکومتی عامل مستقیم این بحران معرفی نشده است. روسیه و چین همچنان ادعا می کنند که هنوز مشخص نیست که چه افراد و یا نهادهایی عامل واقعی خرابکاری ها شش گانه در نفتکش ها بوده اند.

ولی یا مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا دوباره به صراحت گفت که رژیم ایران عامل اصلی فتنه گری در خاورمیانه است و اقداماتش باعث آشوب و هرج و مرج می شود. ژنرال رابرت اَشلی رئیس آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا گفت که تحریم های آمریکایی تا کنون به خوبی عمل کرده و تاثیرگذار بوده و اگر حکومت ایران به نفتکش ها آسیب رسانده، علامت خشم و حسن انتقام جویی این حکومت نسبت به اقدامات موثر ایالات متحده بوده است.

هشدار سه کشور ارشد اروپایی به حکومت ایران، دایر بر این که مبادا تعهدات خود در چارچوب برجام را نقض کند، موقعیت حکومت اسلامی را در منطقه و جهان بسیار دشوارتر و شکننده تر می سازد. حکومت اعلام کرده است که در هفته های آینده بخش دیگری از تعهدات برجامی خود را نقض می کند که این امر ممکن است به باطل شدن آن توافق اتمی بیانجامد. کشورهای آلمان، فرانسه و بریتانیا به حکومت ایران هشدار داده اند که مبادا به چنین کاری دست بزند. در مقابل، مقامات ارشد آژانس اتمی حکومت ایران و همچنین سخنگوی وزارت خارجه به سختی گله می کنند که اروپائیان نتوانسته اند به قول های خود در مورد دور زدن تحریم ها عمل کنند. آنان می گویند که اگر اروپا فقط به دنبال منافع خویش در ادامه تجارت با آمریکاست و حاضر نیست گامی در راه حفظ منافع حکومت ایران بردارد، دلیلی وجود ندارد که ایران همچنان به برجام متعهد بماند و از ادامه برنامه های اتمی خود که تاکنون میلیاردها دلار هزینه داشته، دست بردارد. ایالات متحده اعلام داشته که سازوکار موسوم به “اینسکتس” را نیز تحریم خواهد کرد و جلوی فعالیت آن را خواهد گرفت.

محمد جواد ظریف، که خود نیز به زودی مورد تحریم ایالات متحده قرار خواهد گرفت، به شیوه جدیدی برای ترساندن ایالات متحده و هم پیمانانش در پیش گرفته که امیدوار است با کمک آن بتواند اروپاییان را وادار سازد که بر آمریکا فشار آورند تحریم ها را متوقف کند. وزیر خارجه حکومت ایران گفت که تحریم های آمریکایی مانع آن شده که رژیم ایران نتوانستند از ادامه قاچاق مواد مخدر، از طریق خاک ایران جلوگیری کند. به گفته آگاهان، ظریف با چنین ادعای بی اساسی می خواهد بگوید که اگر تحریم ها ادامه یابد، حکومت ایران جلوی قاچاق مواد مخدر از افغانستان به کشورهای اروپایی را باز خواهد گذاشت و اروپا را در مواد مخدر ارزان قیمت غرق خواهد کرد.

این تهدید، در ماه های گذشته نیز چند بار توسط شخص ظریف و دیگر دست اندرکاران حکومت بیان شده بود ولی کشورهای اروپایی و ایالات متحده واکنشی نسبت به آن نشان ندادند.