رهبران فلسطینی در حکومت خودگردان که دولت پرزیدنت ترامپ را تحریم کرده و حاضر به تماس و گفتگو با آن نبودند، اکنون از دولت جدید به رهبری پرزیدنت جو بایدن استقبال می کنند و امیدوارند او بتواند منافع و خواسته های فلسطینیان را در رویارویی با اسرائیل پیش برد.
ابراز خشنودی فلسطینیان، به خاطر دو رویکرد جدید است که پرزیدنت بایدن در رابطه با نزاع فلسطینیان با اسرائیل عنوان کرده است. او در کارزار انتخاباتی و همچنین چند روز پس از آغاز کار ریاست جمهوری، گفته است که سیاست “دو کشور برای دو ملت” می تواند بهترین راهکار برای پایان بخشیدن به این نزاع باشد. او همچنین گفته است که اسرائیل باید به آبادی سازی در کرانه باختری پایان بخشد.
دولت راستگرای اسرائیل، این هر دو سیاست را مردود می داند و بر این گمان است که اجرای آن، امنیت اسرائیل را سخت به خطر می اندازد.
اکنون بیش از هشت سال است که رهبران فلسطینی از ادامه گفتگوهای صلح با اسرائیل روی می گردانند. محمود عباس هشت سال پیش، به دنبال برپایی دولت نتانیاهو، ادامه مذاکرات با اسرائیل را مشروط بر آن ساخته بود که نخست وزیر این کشور برپایی کشور مستقل فلسطینی را بپذیرد و نسبت به برچیدن آبادی های اسرائیلی از کرانه تعهد بسپارد و همچنین تعهد دهد که اسرائیل به پشت مرزهای پیش از جنگ سال ۱۹۶۷ باز خواه گشت و شرق اورشلیم به عنوان پایتخت کشور فلسطینی شناخته خواهد شد.
اسرائیل در آن هنگام گفته بود که با اجرای این پیش شرط ها، هیچ موردی برای گفتگو بین طرفین باقی نمی ماند و فلسطینیان با مطرح کردن این خواسته ها، عملا می خواهند بهانه ای برای خودداری از آغاز مذاکرات داشته باشند.
آگاهان سیاسی در واشنگتن می گویند که دولت پرزیدنت بایدن، در کنار پشتیبانی از برپایی کشور مستقل برای فلسطینیان، تاکید کرده که همچنان خود را برای حفظ برتری نظامی اسرائیل در منطقه متعهد می داند. اسرائیل استدلال کرده است که اگر کشور مستقل فلسطینی برپا شود، به کانون ترور، و از جمله رخنه یابی حکومت ایران در آن سرزمین مبدل خواهد شد و این همان سرنوشتی است که نوار غزه به آن دچار شد و رژیم ایران با فرستادن جنگ افزار و پول برای حماس و جهاد اسلامی، غزه را به یک پایگاه تروریستی علیه اسرائیل مبدل ساخته است.
نکته دیگری از سیاست اعلام شده از جانب دولت پرزیدنت بایدن که بر رهبران فلسطینی خوش نیامده، این راهکار است که مذاکرات صلح اسرائیل و فلسطینیان، باید به صورت دو جانبه انجام گیرد و این در حالی که فلسطینیان خواهان مطرح کردن آن در یک همایش بین المللی هستند تا شاید بتوانند از طریق کشورهای دیگر، اسرائیل را زیر فشار بیشتری بگذارند.
مشکلات مالی و رویند صلح کشورهای عرب با اسرائیل نیز، این احساس را در فلسطینی ها به وجود آورد که آن ها در صحنه سیاسی تنها مانده است و نمی توانند به سیاست تحریم ادامه دهند.
مقامات فلسطینی در هفته های اخیر جبهه تازه ای از نزاع تبلیغاتی علیه اسرائیل گشوده و ادعا می کنند که اسرائیل در واکسینه کردن شهروندان خویش، حکومت خودگردان فلسطینی را مورد تبعیض قرار داده است.
یادآوری می شود که در ماه های گذشته، حکومت خودگردان فلسطینی، پیشنهاد اسرائیل را برای اعطای کمک در این زمینه رد کرده و گفته بود که واکسن ساخت روسیه را خریداری خواهد کرد. ولی اکنون از اسرائیل انتظار دارد که مسؤولیت تامین واکسن فلسطینیان در کرانه باختری را به عهده بگیرد – و این در صورتی که طبق قرارداد صلح اوسلو، تامین تندرستی و آموزش عمومی در حکومت خودگردان، به عهده خود آن حکومت است.
گفتنی است که فلسطینیان مقیم شرق اورشلیم، از واکسیناسیون نامحدود، همانند همه شهروندان دیگر کشور برخوردارند، ولی فلسطینیان مقیم کرانه باختری، تحت تسلط حکومت خودگردان قرار دارند.