وندی شرمن، نامزد قائم مقامی وزارت خارجه آمریکا، گفته است: شرایط بازگشت دولت جو بایدن به برجام تغییر کرده است ، و بازگشت به توافق سال ۲۰۱۵ ممکن نیست زیرا در ظرف شش سال گذشته شرایط ژئوپلیتیکی منطقه عوض شده است.
خانم شرمن در ادامه افزود: دولت بایدن قصد دارد وارد توافق هسته ای شود اما می خواهد “آن را طولانیتر و محکمتر کند” و از آن به عنوان سکویی برای مذاکره در عرصه های دیگر استفاده کند.
وی گفت این باید بخشی از یک رویکرد جامع برای اطمینان از عدم دستیابی ایران به سلاح هسته ای باشد.
این در حالی است که حکومت ایران با رد اتهامات آمریکا همه جوانب برنامه هسته ای خود را صلح آمیز می داند.
وندی شرمن که در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما معاون سیاسی وزیر خارجه و از مذاکره کنندگان هسته ای آمریکا بود گفت: «ما از خطر ایران علیه منافع آمریکا و متحدان کاملا آگاهیم. اما باید یادآوری کنم که ژئوپلیتیک منطقه عوض شده و مسیر رو به جلو نیز باید به همین ترتیب تغییر کند».
وی با اشاره به عادی سازی روابط چهار کشور عرب با اسرائیل گفت: «چیز خوبی است و همین اقدام اسرائیل ژئوپلیتیک منطقه را تغییر داد».
او افزود: «این به معنای آن است که ما باید به صورت دیگری فکر کرد زیرا عناصر مختلفی روی میز است».
خانم شرمن تاکید کرد که دولت جو بایدن در مورد ایران با اسرائیل و کشورهای حوزه خلیج فارس رایزنی خواهد کرد. چرا که دولت آمریکا تلاش می کند که ایران را به پایبندی کامل به توافق برجام بازگرداند «و سپس ما به توافق پایبند خواهیم بود و از این طریق می خواهیم توافقی طولانی تر و مستحکم تر بدست آوریم، زیرا این توافق اکنون چند سال از قدمتش گذشته است».
سناتور باب منندز، رئیس دموکرات کمیته روابط خارجی سنا نیز در این جلسه گفت که کارزار فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ برای ایران هزینه مالی داشته است «اما اهدافی که من فکر می کنم همه ما دنبال آن هستیم را برآورده نکرد.»
در ادامه این جلسه ، برخی سناتورهای جمهوریخواه به خانم وندی شرمن حمله کردند. سناتور جیمز رایش با رد هرگونه بازگشت آمریکا به توافق اصلی برجام عملکرد خانم شرمن به عنوان مذاکره کننده آن توافق را عمیقا مایوس کننده خواند.
سناتور مارکو روبیو نیز از خانم شرمن خواست که تماس های غیررسمی خود با مقامات ایرانی در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ را اعلام کند. وندی شرمن گفت که با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و شماری از مقامات دیگر جمهوری اسلامی در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ دیداری داشته و آن ها را تشویق کرده است که برجام را نقض نکنند. او گفت که آن تماس ها با هماهنگی قبلی مقامات وقت وزارت امور خارجه آمریکا انجام شد.
از طرف دیگر سناتور کریس مورفی از چهره های طیف لیبرال حزب دموکرات در این جلسه درباره پیامدهای خط مشی دولت بایدن برای دستیابی به یک توافقی جامع و نه پذیرش توافق ۲۰۱۵ هشدار داد و گفت: «من نگرانم که ما ممکن است خودمان را برای ناکامی آماده می کنیم».