محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس حکومت با اعلام پایان مهلت توافق ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تاکید کرد که آژانس حق دسترسی به تصاویر و اطلاعات سایتهای اتمی ایران را ندارد.
قالیباف در ادامه در پاسخ به تذکر شفاهی علیرضا سلیمی نماینده مجلس، در رابطه با پاک کردن فیلم دوربینهای مستقر در تاسیسات اتمی ایران به دلیل پایان مهلت توافق با آژانس، گفت: «فرصت سه ماهه آژانس تا روز گذشته (شنبه ) بود و بر این اساس آژانس بینالمللی انرژی اتمی حق دسترسی به تصاویر و اطلاعات سازمان انرژی اتمی را ندارد و روز گذشته هم در این باره بحث و تصمیمگیری شد.»
متعاقب تصویب قانون «اقدام راهبردی در لغو تحریمها» در مجلس، تهران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی توافق کردند طی سه ماه تا ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۰، تحریمهای اعمال شده از سوی آمریکا علیه ایران لغو شوند.
رژیم ایران تهدید کرد که در صورت عدم توافق در زمان تعیین شده، ضمن حذف فیلمهای ذخیره شده از تاسیسات اتمی خود، از پروتکل الحاقی خارج خواهد شد و مانع دسترسی بازرسان آژانس به مراکز هستهای خود میشود.
چهارمین دور از مذاکرات ایران با قدرتهای جهانی در وین پنج روز پیش به پایان رسید اما تاکنون طرفهای حاضر در مذاکرات به توافقی دست نیافتند.
سلیمی، عضو هیات رئیسه مجلس حکومت ایران با اشاره به پایان ضربالاجل مجلس، گفت: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی سه ماه فرصت داشت که به تعهدات خود عمل کند اما اینگونه نشد و روز گذشته هم فرصت قانونی آنها به اتمام رسید.»
وی خطاب به رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: «بر اساس قانون باید کلیه تصاویر و فیلمهایی که توسط دوربینهای سازمان انرژی اتمی ضبط شده است، پاک شود و انتظار ما از رئیس سازمان انرژی اتمی این است که هر چه سریعتر خبر دهد که فرصت آژانس تمام شده و ذخیره تصاویر و فیلمها پاک شده است.»
در همین زمینه عباس گلرو، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس هم گفت: «قرار بر این بود در صورتی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی به تکالیف خودش عمل کند این اطلاعات ذخیره شده و در اختیار آنان قرار گیرد اما چون آنان به تکالیف خود عمل نکردند، این اطلاعات باید نزد خودمان باقی بماند یا اینکه پاک شود و نباید آژانس بینالمللی انرژی اتمی به این اطلاعات هیچ گونه دسترسی داشته باشد.»
این در حالی که دیپلماتهای ارشد سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه و آلمان هم پنج روز پیش ، در بیانیهای مشترک اعلام کردند تضمینی برای موفقیت در گفتوگوهای وین درباره احیای توافق هستهای وجود ندارد و هنوز «موضوعات بسیار دشواری» باقی مانده است.
در همین راستا، عباس عراقچی، رئیس هیات مذاکرهکننده حکومت ایران در وین گفت که این دور از مذاکرات دستاوردهای مهمی داشت، اما هنوز «موضوعات حلنشدهای» وجود دارد که باید در پایتختها درباره آنها تصمیمگیری شود.
عراقچی هم در گفتگو با شبکه «ان اچ کی» ژاپن، درباره احتمال تداوم همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که دولت ایران بعدا در این خصوص تصمیمگیری خواهد کرد.
پیشتر هم سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه حکومت ایران ، گفته بود که ایران در هر دو حالت توافق یا عدم توافق امکان دسترسی فراپادمانی به آژانس نخواهد داد.
تاکنون علی اکبر صالحی ، رییس آژانس انرژی اتمی ایران در این باره واکنشی نشان نداده است