لاپید: «اسرائیل در حال ایجاد محور کشورهای معتدل خاورمیانه برای مخالفت با افراط گرایی مذهبی رژیم ایران است»

یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل (سمت چپ)؛ ناصر بوریتاپ، وزیر امور خارجه مراکش

یائیر لاپید، وزیر امور خارجه اسرائیل، دیروز پنجشنبه، در جریان مراسم افتتاحیه سفارت اسرائیل در رباط گفت: «اسرائیل در حال ایجاد محور کشورهای معتدل خاورمیانه برای مخالفت با افراط گرایی مذهبی رژیم ایران و گروه های وابسته به آن در منطقه است».

لاپید افزود: «از لحاظ راهبردی، آنچه ما در اینجا ایجاد می‌کنیم، یک محور دیپلماتیک است که شامل اسرائیل، مراکش، مصر، اردن، بحرین و امارات متحده عربی برای ارائه جایگزینی عملگرا برای افراط گرایی مذهبی است».

سفر دو روزه دیپلمات ارشد اسرائیلی به مراکش، اولین سفر یک وزیر اسرائیلی به این کشور از سال ۲۰۰۳ می‌باشد. این سفر کمتر از یک سال پس از توافق اسرائیل و مراکش برای ایجاد روابط رسمی، تحت “توافقنامه ابراهیم” با میانجیگری آمریکا صورت می گیرد.

نمایندگی دیپلماتیک اسرائیل در این کشور شمال آفریقا، به عنوان نمادی از عادی سازی روابط بین دو ملت است.

لاپید گفت که با ناصر بوریتا، همتای مراکشی خود، در مورد ارتقاء بیشتر روابط بین ملت‌ها و افتتاح سفارتخانه‌های رسمی متقابل به توافق رسیده است.

وی افزود: «به محض اینکه شرایط کرونا در این کشور اجازه دهد، بوریتا با اولین پرواز ایر مراکش به مقصد تل‌آویو، به کشور یهود سفر می‌کند تا سفارت مراکش در اسرائیل را افتتاح کند».

دو روز پیش (چهارشنبه)، لاپید با بوریتا در رباط، پایتخت مراکش، ملاقات کرد و هر دو کشور توافقنامه خدمات هوایی و توافقنامه‌های دیگری را برای همکاری در زمینه‌های فرهنگی، ورزشی و جوانان امضا کردند.
آنها همچنین یک یادداشت تفاهم در مورد ایجاد یک مکانیسم مشورت سیاسی بین وزارتخانه‌های امور خارجه کشورهای خود امضا کردند.

آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه در توئیتی، از سوی ایالات متحده، به مراکش و اسرائیل به خاطر گشایش سفارت اسرائیل در رباط شادباش گفت. بلینکن گفت ما به همکاری با اسرائیل و مراکش برای تقویت مناسبات مشترک خود ادامه می دهیم.

بیشتر بخوانید: ایالات متحده از تحکیم روابط اسرائیل و مراکش ابراز خرسندی کرد و آن را عامل تحکیم امنیت دانست

روابط دیپلماتیک اسرائیل و مراکش در دهه ۱۹۹۰ در سطح پایینی قرار داشت، اما مراکش پس از وقوع دومین انتفاضه فلسطینیان در سال ۲۰۰۰، روابط خود را با اسرائیل قطع کرد. اما دو کشور روابط غیررسمی خود را حفظ کردند و سالانه هزاران اسرائیلی به مراکش سفر می‌کردند.

پیمان ابراهیم سال گذشته با چهار کشور عربی امارات متحده عربی، بحرین، سودان و مراکش، با تلاش‌های دولت دونالد ترامپ، منعقد شد.

به عنوان بخشی از توافق برای ایجاد روابط رسمی مراکش با اسرائیل، ایالات متحده موافقت کرد که ادعای دیرینه مراکش در مورد منطقه مورد مناقشه صحرای غربی را به رسمیت بشناسد، اگرچه دولت بایدن اعلام کرده است که این تصمیم را بررسی خواهد کرد. الحاق صحرای غربی به مراکش در سال ۱۹۷۵، توسط سازمان ملل به رسمیت شناخته نشده است.