ماکت غرق شده ناو هواپیمابر سپاه پاسداران، در آبهای خلیج فارس امنیت کشتیرانی تجاری در منطقه را به خطر انداخت.
روزنامه دیلی میل، چاپ بریتانیا، در این باره نوشته است: ماکت ناو هواپیمابر نیمیتز که توسط سپاه پاسداران ساخته شده بود و در مانور نظامی هفته گذشته هدف حملات هوایی و دریایی قرار گرفت در حال حاضر، غرق شده و موجب بر هم زدن امنیت کشتیرانی تجاری در منطقه شده است.
نشریه فوربس نیز در این باره نوشته بود: ماکت ناو هواپیمابر سپاه پاسداران به طور تصادفی در آبهای خلیج فارس غرق شد و غرق شدن آن را حادثه ای “تحقیر آمیز” برای سازندگان آن بدنبال داشت.
شماری از کارشناسان نظامی گفتند که قرار نیست که ماکت هایی که برای هدف گیری در مانور نظامی به کار می روند به خودی خود غرق شوند.
روزنامه بریتانیایی، دیلی میل، در این باره نوشت: این ماکت در نزدیکی تنگه هرمز، یکی از پر رفت و آمد ترین آبراه های جهان، غرق شده و در حال حاضر با زاویه نود درجه در آب شناور است.
دیلی میل نوشت: که نیمی از ماکت ناو هواپیمابر شامل “عرشه استقرار هواپیماها” زیر آب رفته و بقیه آن روی آب قابل مشاهده است اما مشخص نکرده است که آیا ماکت تثبیت شده یا در حال حرکت است.
ناو هواپیمابر سپاه پاسداران مانور پیامبر اعظم ۱۴ از بندر عباس به منطقه عملیاتی مانور منتقل شده بود در جریان این مانور مورد حمله واحدهای دریایی و هوافضای سپاه پاسداران قرار گرفت و سپس نفرات هلی برد روی آن پیاده شدند.
مقامات نیروی دریایی ایالات متحده، در این باره گفته اند: برگزاری این مانور در نزدیکی آبراه بازرگانی هرمز “غیرمسئولانه” بود و رسانه های اجتماعی نیز حمله سپاه به ماکت ناو هواپیمابر را به عنوان یک دستاورد نظامی، مورد استهزا قرار دادند.
فیل اوینگ کارشناس نظامی در آمریکا، در این باره میگوید حکومت ایران با این مانور میخواهد “به مردمش بگوید که توانایی متوقف کردن آمریکا را در منطقه دارد و به آمریکا هم نشان دهد که میتواند برای ناوهایش مزاحمت ایجاد کند.”
حکومت ایران برای ساخت این ماکت بسیار هزینه کرده است، یک کارشناس ساخت سازههای دریایی در باره هزینه ساخت چنین ماکتی را در سال ۱۳۹۷ در جنوب ایران ۱۶ میلیون تومان به ازای هر تن برآورد میکند که در مجموع هزینه ساخت چنین ماکتی را به حدود ۴۸ میلیارد تومان میرساند.
براساس قیمت دلار در اوایل سال ۱۳۹۷ (حدود شش هزار تومان) هزینه ساخت چنین ماکتی حدود هشت میلیون دلار میشود.
پاسدار علیرضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه نیز در این باره ادعا کرده بود که به دستور قرارگاه خاتم این ماکت ناو هواپیمابر ساخته شد.
اما پایگاه خبری نگام درباره این ماکت نوشته است: سپاه پاسداران پنج سال پیش نیز از این این ماکت ناو هواپیمابر استفاده کرده بود.
این سایت خبری ، نوشته است که مقامهای سپاه پاسداران حتی درباره ساخت این ماکت هم دروغ می گویند
نگام در ادامه نوشت: فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران آگاهانه دروغ می گوید اگرچه شاید قرارگاه خاتم این ماکت را که پنج سال پیش هم به همین بهانه به آبهای خلیج فارس انداخته شده بود تعمیر و یا بازسازی کرده باشد اما هرگز این ماکت را نساخته است.
این سایت خبری افزود: شین استون، کارگردان هالیوودی، پس از ماجرای هدف قرار دادن پرواز ۶۵۵ ایرانایر، در سال ۲۰۱۴، تصمیم گرفت تا در باره ان فیلم مستند بسازد ، مستندی بی سرانجام که توسط کمپانی (American-Canadian owned Reel Knights) و مشارکت سپاه پاسداران ساخته شد که البته هنوز در حال مراحل تولید است !
برای این فیلم که محصول مشترک سپاه پاسداران و هالیوود !است ، بخشی از محل فیلمبرداری مربوط به ناو آمریکایی در خلیج فارس بود و به همین دلیل کمپانی آمریکایی یک نفت کش قدیمی و مستعمل را که در چین از آن به عنوان رستوران دریایی استفاده می شد و سالها دیگر به کار نمی آمد از شرکت چینی خرید و با یدک کش به بندرعباس آورد.
این نفتکش قدیمی بازسازی شد و به یک ماکت ناو تبدیل شد.
حکومت ایران آن زمان در صدد بود کارگردان سینمایی خود را نیز به این پروژه آمریکایی وارد کند و اعلام کرد که درصدد ساخت یک فیلم سینمایی به کارگردانی نادر طالب زاده است.
طالب زاده در اصل رابط شین استون و سپاه پاسداران بود