مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده، پیش از ظهر امروز (دوشنبه) ساعتی پس از آن که وارد اسرائیل شد، رهسپار اورشلیم گردید و گفتگوهای کاری خود با بنیامین نتانیاهو را در دفتر نخست وزیری آغاز کرد.
هنگام تدوین این خبر، گفتگوهای طرفین همچنان ادامه دارد. نتانیاهو شب گذشته گفته بود که افزایش شمار امیرنشین هایی که مایل به برقراری روابط عادی با اسرائیل هستند، یکی از موضوع های اصلی مورد بحث می باشد.
پمئو به اسرائیل آمده است تا روند عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات عربی متحده را شتاب بخشد و قرار است فردا رهسپار ابوظبی شود و گفتگوهای مشابهی با سران آن امیرنشین انجام دهد.
ورود وزیر خارجه آمریکا به اسرائیل در شرایطی صورت گرفته که دولت ائتلافی این کشور با شدیدترین بحران خود روبروست و تا روز گذشته، در آستانه فروپاشی قرار داشت – ولی با یک مانور سیاسی نتانیاهو، ورق برگشت و صد روز به این دولت وقت داد که همچنان به کار ادامه دهد و اسرائیل به انتخابات بار چهارم در ظرف دو سال اخیر کشانده نشود.
هدف از سفر پمپئو به اورشلیم و ابوظبی، شتاب بخشیدن به روند عادی سازی روابط بین دو کشور است. تحلیلگر رادیو پیام اسرائیل ارزیابی کرده بود که اکنون دولت واشنگتن در پی برپایی یک محور مقاومت در برابر دست اندازی های حکومت ایران است. آمریکا می خواهد که این محور، با عضویت امیرنشین های حوزه خلیج فارس و حضور فعال اسرائیل و ایالات متحده برپا گردد، تا یک جبهه مستحکم در برابر حکومت ایران برپا سازد.
رژیم ایران بارها موجودیت نظام سیاسی کنونی در امیرنشین ها را به خطر انداخته و قصد تسلط بر آن ها را داشته است و این امر یکی از انگیزه های امارات به نزدیک شدن به اسرائیل بوده است.
در گزارش ها احتمال داده شده که مایک پمپئو، علاوه بر سفر به ابوظبی، از امیرنشین های بیشتری در جنوب خلیج فارس دیدن کند. نام اولی که ذکر شده، بحرین است که ارزیابی می شود برای برقرار روابط با اسرائیل اشتیاق بسیار داد. ولی از سلطان نشین عمان نیز نام برده شده که فضای سیاسی در آن سرزمین، زیاد برای برداشتن چنین گامی مناسب نیست، زیرا فلسطینیان در آنجا نفوذ چشمگیر دارند.
آگاهان می گویند که برخلاف سلطان نشین عمان، در امارات عربی متحده، مردم نسبت به فلسطینی ها چندان دید مثبتی ندارند. در روزهای اخیر در شبکه های اجتماعی در امارات، ده ها شهروند، نسبت به اسرائیل ابراز دوستی کرده اند.
در تصویری، دختر خردسالی دیده می شود که روی لباسش پرچم مشترک اسرائیل و امارات نقش بسته است. همچنین پیام های شادباش، حتی به زبان عبری، در شبکه های اجتماعی امارات انتشار یافته است.
آگاهان می گویند که پمپئو در گفتگوهای خود در اورشلیم و ابوظبی، پیرامون ادامه تحریم های تسلیحاتی علیه رژیم ایران نیز به تفصیل سخن می گوید. از دیدگاه وزارت خارجه آمریکا، همدلی امیرنشین ها و اسرائیل با دولت واشنگتن در پشتیبانی از ادامه تحریم ها می تواند یک وزنه سیاسی در صحنه دیپلماتیک جهان محسوب شود.
در گزارش آمده است که پمپئو در این سفر، همچنین از اسرائیل و کشورهای دیگر می خواهد که از ابعاد داد و ستد خود با چین بکاهند. ایالات متحده اکنون مدتی است که با دولت کمونیست چین به شدت درگیر شده و تحریم های متعددی علیه دولت چین برقرار ساخته که از اسرائیل و امیرنشین ها انتظار دارد آنان نیز متقابلا از ابعاد داد و ستد بازرگانی با چین بکاهند.
وزیر خارجه ایالات متحده، در پایان گفتگو با نتانیاهو، با بنی گانتس جایگزین نخست وزیر و وزیر دفاع و همچنین با گبی اشکنازی وزیر خارجه به گفتگو می نشیند. ابتدا قرار بود که این دیدارها به طور جداگانه برگزار شود، ولی آگاهان گفتند که دیدار پمپئو با گانتس و اشکنازی، به طور مشترک انجام می گیرد.