وزیر خارجه حکومت ایران ، تهاتر یا خرید کالا را از جمله اقدامات برای استرداد پولهای بلوکه شده در سایر کشورها معرفی کرد و گفت: برای استرداد پولهای بلوکه شده مذاکره میکنیم و در صورت لزوم از طریق شکایت در دادگاهها این موضوع را پیگیری خواهیم کرد.
ظریف در ادامه مدعی شد : انواع روشها طی این چند سال برای بازگرداندن پولهای کشورمان از دیگر کشورها پیدا شده و ما هم از آنها استفاده میکنیم.
ظریف افزود : ما توانسته ایم در برخی موارد بخشی از مطالبات مالی خود از دیگر کشورها را برگردانیم اما صددرصد در این زمینه موفق نبوده ایم، تنها چند کشور مقداری از پول ما را بازگرداندهاند.
ظریف، نامی از این کشورها نبرد.
اموال بلوکه شده ایران در حسابهای بینالمللی بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار تخمین زده شده و ایالات متحده با داشتن ۱٫۹۷۳ میلیارد دلار دارایی ایران بیشترین سهم را در این زمینه به خود اختصاص داده است.
علاوه بر پولهای تحریم شده در حسابهای بانکی خارجی، ایران دارایی بلوکه شده شامل املاک و مستغلات نیز در دیگر کشورها دارد. ارزش تخمینی املاک و مستغلات ایران در ایالات متحده و اجاره انباشته آنها ۵۰ میلیون دلار است. علاوه بر داراییهای بلوکه شده در ایالات متحده، برخی از داراییهای ایران توسط سازمان ملل متحد در سراسر جهان بلوکه شدهاند.
رقم مشابهی حدود ۳۲ میلیارد دلار هم برای ایران پیشبینی شده بود.
در ادامه این خبر امده است که یکی از املاک بلوکه شده توسط ایالات متحده یک آسمان خراش در منهتن است که ارزشی بیش از یک میلیارد دلار دارد.
خبرگزاری دولتی ایرنا در این باره نوشته است: نکته جالب توجه اینکه بعد از برجام نه تنها بر داراییهای بلوکه شده ایران افزوده شد بلکه بسیاری از اشخاص و نهادهای ایرانی نیز به لیست اضافه شدند. باید گفت ایالات متحده میزان زیادی از ثروت و پولهای ایرانی املاک و داراییهایی پهلوی و مقادیر قابل توجهی طلا را از روزگار قبل از روی کار آمدن روح الله خمینی بلوکه کرده است
رئیس اتاق بازرگانی ایران و کره جنوبی نیز در این باره گفته است: چیزی بین ۶.۵ تا ۹ میلیارد دلار از منابع ایران در بانکهای این کشور بلوکه شده است.
در راستای آزادسازی وجوه بلوکه شده حاصل از فروش نفت، سفر ۲۸ آذرماه روحانی به ژاپن با این هدف انجام شده بود تا یک و نیم میلیارد دلار از بدهی نفتی ژاپن که به دلیل تحریمها بلوکه شده است آزادسازی شود.
این پولها به درآمدهای حاصل از فروش نفت ایران به چهار کشور چین هند کره جنوبی و ژاپن به عنوان خریداران اصلی نفت ایران مربوط می شود و بخش اعظم آن در این چهار کشور بلوکه شده است.
در فروردین سال جاری نیز مبلغ یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از داراییهای ایران، به درخواست آمریکا در بانکهای لوکزامبورگ توقیف شد.
حکومت ایران تلاش کرد تا این دارایی را آزاد کند اما دستگاه قضایی لوکزامبورگ تقاضای دولت ایران برای بازگرداندن داراییهای مسدودشدۀ خود را رد کرد.
این پول، به خواستۀ آمریکا و با اتکاء به شکایت جمعی از بازماندگان حادثۀ تروریستی ۱۱ سپتامبر، مسدود شده بود.
پس از پیگیری های حکومت ایران، دادگاه لوکزامبورگ در روز ٢٧ مارس/٨ فروردین با درخواست آمریکا مخالفت کرد و حکم داد که توقیف پولهای ایران در لوکزامبورگ با قوانین بینالمللی تناقض دارد.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی حکومت ایران نیز در یکی از مطالبی که در اینستاگرامش درج میکند، اعلام کرد که یک میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار از داراییهای ایران رفع توقیف شده است.