ظریف که در یک گفتگوی زنده اینستاگرامی با مخاطبان بینالمللی شرکت داشت، تأکید کرد رویکردهای کاملاً غربی نتوانستهاند درک درستی از وقایع جهان را ارائه دهند و نظم نوین جهانی دیگر کاملاً غربی نخواهد بود.
ظریف گفت: پس از پایان جنگ سرد برخی تلاش کردند آینده جدیدی بسازند و تحولات آینده را نهتنها پیشبینی بلکه تجویز میکردند.
او افزود: ابرقدرتها اشتباه محاسباتی داشتند و اعلام نظم نوین جهانی بهوسیله رئیسجمهوری وقت ایالات متحده ، موضوع حکمرانی جهانی و قرن نوین آمریکایی و اعلام پیروزی بر عرشه ناو جنگی آمریکایی در سیوچند سال گذشته تلاشهایی برای نسخهپیچی آینده بود.
ظریف گفت: اگر میخواهیم بدانیم که چه میگذرد و از اتفاقات سوء جلوگیری کنیم باید بدانیم که کجاییم و به کجا خواهیم رفت.
وزیر خارجه حکومت ایران به پیشینه تاریخی گذار جهانی اشاره کرد و گفت: در طول تاریخ، نظم قدیم فرو میپاشید و نظم جدید با خونریزیهای فراوان جانشین آن میشد. معتقدم رویکردهای کاملاً غربی نتوانست به ما درک درستی از وقایع جهان را ارائه دهد.
ظریف افزود: حکومت اسلامی ایران و جنبش غیرمتعهدها تلاشهایی برای گریز از جنگ سرد بود.
او گفت: در دوران جنگ سرد با وجود وابستگیهای زمان جنگ سرد، دستهبندیها، یارکشیها و با وجود آنکه آن کشور خاص در رقابتهای جنگ سرد در چه نقطهای قرار داشت، همه به کمک یک طرف آمدند. همه یک طرف را یاری کردند.
ظریف همچنین به هزینههای آمریکا در امور نظامی در ادوار گذشته در مقایسه با دیگر کشورهای جهان اشاره و گفت که آمریکا بسیار بیشتر از هر کشور دیگری همچون روسیه، چین و عربستان هزینه نظامی داشته است و با این کار همه چیز را امنیتی کرد.
او افزود: هدف آمریکا ایجاد فضای امنیتی در جهان بود تا بتواند با هزینههای نظامی بر دنیا تسلط یابد.
ظریف در سخنانش به اشتباه محاسباتی دیکتاتورهایی از جمله صدام در عراق برای حمله به کویت و زمانبندی حملات وی به این کشور اشاره کرد و خاطرنشان ساخت که این اتفاق منجر به فاجعه در منطقه شد و سرانجام نیز خود نابود شد.
او با اشاره به اشتباه محاسباتی معمر قذافی دیکتاتور سابق لیبی اضافه کرد: وی بسیار خشن و افراطی بود و همین مسئله، تجزیه لیبی و مرگ وی را در پی داشت.
ظریف گفت: در باره پرزیدنت ترامپ نیز باید بگویم که اکنون در دوران ریاست جمهوری خود یک تریلیون دلار دیگر در همان باتلاق هزینه کرد.
ماجراجوییهای واشنگتن بهقیمت جان تعداد زیادی از مردم آمریکا و هشتهزار میلیارد دلار از خزانه این کشور تمام شده که منجر به افراطگرایی و تروریسم در منطقه ما (خاورمیانه) شده است.
ظریف در حالی این سخنان را مطرح میسازد که حکومت اسلامی ایران ، که خود یکی از منابع مهم تامین مالی و تسلیحات نظامی برای گروه های تروریستی در خاورمیانه است . در برخی موارد پا را فراتر گذاشته و در اروپا نیز به تامین و حمایت گروه های تروریستی خود برای عملیات خرابکارانه خود می پردازد.
ظریف در ادامه گفت: معتقدم این نتیجه عدم درک حقایق مربوط به گذار است یا تلاش برای پیشداوری نتیجه یا تلاش برای تسهیل نتایج دلخواه که منجر به وقوع این فاجعه شده است.
پیشتر نیز به نقل از منابع دولتی اسرائیل حکومت ایران تاکنون سالانه حدود یک صد میلیون دلار به حماس کمک میکرد، که پس از دیدار اخیر سران حماس با علی خامنه ای در مرداد ماه سال گذشته ، این مبلغ به ۳۶۰ میلیون دلار افزایش داده است.
روزنامه جروزالم پست و شبکه ۱۲ تلویزیون اسرائیل نوشتهاند، افزایش کمک مالی ایران به حماس به میزان بیش از سه برابر و نیم، در راستای خواستههای علی خامنهای است.
این گزارشها میگویند که ایران در برابر این کمک، از حماس خواسته است در خصوص توان موشکی اسرائیل به ایران اطلاعات بدهد.