مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی:برجام پیشین پاسخگوی چالش‌های اتمی اکنون رژیم ایران نیست

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ابراز امیدواری کرد که آژانس بتواند برنامه هسته‌ای ایران را کنترل کند، اما در عین حال تاکید کرده که برجام پاسخگوی چالش‌های کنونی رژیم ایران نیست.

گروسی در گفت‌وگو با «یورونیوز» در این باره افزود:« جامعه جهانی باید به توافق جدیدی با تهران دست یابد».

او درباره چرایی توافق جدید گفت: «اینطور نیست که بگویید یکشبه به توافق سال ۲۰۱۵ برمی‌گردیم. از آن زمان تاکنون اتفاق‌های بسیاری روی داده است. ما دیدیم که ایران موادی ساخته، محصولاتی از این مواد (اورانیوم غنی شده) تولید شده است. اگر این مواد فروخته شود، اگر همین مواد از ایران خارج شود، چه کسی آن را کنترل خواهد کرد؟ اصولا این وظیفه ما است».

این سخنان مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی که تلویحا سخن از یک قرارداد جدید و جامع تر با ٰرژیم ایران به میان می آورد در حالی است که مقام های رژیم از جمله علی خامنه ای هرگونه بازگشت به تعهدات در چارچوب برجام را منوط به بازگشت ایالات متحده به برجام و لغو همه تحریم ها دانسته و هرگونه مذاکره برای رسیدن به قرارداد جدید را رد میکنند.

حسن روحانی نیز در روزهای گذشته و در این باره گفته بود که برجام قراردادی است که قبلا درباره آن مذاکره کردیم و دیگر مذاکره نخواهیم کرد.

مدیر کل آژانس در ادامه گفت‌وگوی خود با اشاره به کاهش تعهدات برجامی ایران، عنوان کرد: «پژوهش‌ها و فعالیت‌ها [طبق برجام] ممنوع بود و ایران این ممنوعیت را نقض کرد. باید ببینیم با این وضعیت چه کار باید کرد و ما چطور می‌توانیم آن را کنترل کنیم».

مجلس ایران در راستای کاهش تعهدات برجامی، ۱۱ آذر ۹۹ با تصویب قانون «اقدام راهبردی برای لغو تحریم‌ها» دولت را مکلف کرد که همکاری با آژانس را از ۵ اسفند ۹۹ محدود کرده و اجرای پروتکل الحاقی و بازرسی‌های سرزده را متوقف کند.

آقای گروسی تنها چند روز پیش از خروج ایران از پروتکل الحاقی به تهران سفر کرد و با مقام‌های ایرانی برای تمدید سه ماهه بازرسی‌های سرزده آژانس به توافق رسید.

با وجود آن‌که ایران هرگونه تلاش برای دستیابی به سلاح هسته‌ای را رد می‌کند اظهارات گاه و بیگاه برخی مقامات ایرانی خلاف آن را نشان می‌دهد.

در آخرین مورد از این اظهارات چندی پیش محمود علوی وزیر اطلاعات ایران در یک برنامه تلویزیونی گفته بود که اگر ایران روزی به سمت تولید سلاح هسته‌ای برود، مسئولیت آن با کشورهایی است که ایران را تحت فشار قرار داده‌اند.