یک سیاستمدار پیشین حکومت ایران گفت: رژیم با حمایت از نیروهای نیابتی خود در جهان، ایران را ویران کرده است
قاسم محبعلی، مدیرکل پیشین خاورمیانه وزارت خارجه در این باره افزود: بهای سنگین جنگهای نیابتی ایران را مردم با تمام گوشت، پوست و وجود خود میدهند، حضور جمهوری اسلامی در بحران سوریه هیچ توجیه اخلاقی ندارد
محبعلی، سفیر سابق حکومت در مالزی و یونان گفت: مقامات و مسئولین، بهخصوص تصمیمگیران حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران باید به این نکته توجه داشته باشند که شرایط داخلی کشور اجازه افزایش تنش تهران با همسایگان را نمیدهد.
او گفت: ”در حال حاضر عملاً هزینه این نوع سیاست خارجی تهران با محوریت افزایش تنش با همسایگان بر دوش مردم است. اگر شما به وضعیت بازار ارز، سکه، مسکن، خودرو، اجارهبها و حتی کالاهای مصرفی در کشور نگاه کنید میبینید که بخشی از این چالشها به واسطه نگاه بهشدت غلط ما در حوزه سیاست خارجی در منطقه و جهان بازمیگردد.
محبعلی گفت بهای سنگین این نوع سیاست و دیپلماسی چهل ساله اشتباه ما در منطقه و جهان را مردم با تمام گوشت، پوست و وجود خود میدهند. از این رو با افزایش مشکلات اقتصادی و معیشتی در داخل قطعاً پیگیری دیپلماسی غلط ما دیگر مانند گذشته بدون خطر و ریسک نخواهد بود. چون هر لحظه امکان دارد با شکستهشدن آستانه تحمل مردم در برابر مشکلات اقتصادی شاهد یک اعتراضات گسترده در داخل باشیم.”
این تحلیلگر مسائل بینالملل در ادامه افزود: «جنگ یمن به یکی از مهمترین جنگهای نیابتی بین تهران و ریاض بدل شده است،
” تنشهای چند ساله اخیر بین تهران و ریاض، نه موفقیتی برای ایران دربرداشته است و نه برای عربستان سعودی.
او گفت: در این چند سال تنها و تنها شاهد افزایش هزینههای سیاسی، اقتصادی، دیپلماتیک و امنیتی برای هر دو طرف و کل منطقه خاورمیانه، ذیل جنگهای نیابتی از عراق گرفته تا سوریه، لبنان و یمن بودهایم. نه انصارالله و حوثیها توانستند پیروز جنگ یمن باشند و نه بازیگران و دولت منصور هادی که تحت حمایت عربستان و امارات متحده است، میتواند چنین ادعایی بکند.
قاسم محبعلی پیشتر نیز گفته بود که ”حضور جمهوری اسلامی ایران در بحران سوریه هیچ توجیه اخلاقی ندارد. این تلاشها برای دفاع از مستضعفین نبوده، چرا که حفظ حکومت بشار اسد اساساً اخلاقی نبوده است. چون دولت بشار اسد یک دولت دموکراتیک برخاسته از نظر و آرای مردم سوریه نبوده است، بلکه یک حکومت اتوکراتیک و دیکتاتور بود که کارنامه جنایات او باعث شد مردم کشورش در تقابل با آن به پا خیزند.
او افزود: اگر ما در همان روزهای آغاز تنش در سوریه به سمت دیپلماسی و برخوردهای دموکراتیک پیش می رفتیم شاید شاهد کشته شدن، آواره شدن و زخمی شدن صدها هزار نفر نبودیم.”
محبعلی از نوع سیاست خارجی چهل ساله حکومت ایران با محوریت افزایش تنش با همسایگانش انتقاد کرده و گفت بهای سنگین آن را مردم ایران میدهند.