مسافران ایرانی واکسن در ارمنستان: «اگر مجبور نبودیم، نمی‌آمدیم»

روزنامه “نیویورک تایمز” درباره سفر گسترده ایرانیان به ارمنستان برای دریافت واکسن کرونا، می‌نویسد: هزاران ایرانی از توزیع واکسن در ایران ناامید شده‌اند. در این‌باره بی‌نظمی زیادی از سوی دولت ایران دیده می‌شود.

نیویورک تایمز می‌افزاید: «ایرانیان پس از تحمل موج‌های پی در پی کرونا، از طریق هوایی و زمینی به ارمنستان، کشور همسایه، ارمنستان، هجوم آورده‌اند تا در برابر کرونا واکسینه شوند و مصون بمانند.

ایران درگیر موج پنجم همه‌گیری کروناست، به طوری که تهران و ۱۴۳ شهر دیگر از نظر شیوع کرونا  در وضعیت قرمزو خطرناک قرار گرفته و نوع بسیار مسری “دلتا” به سرعت در سراسر ایران منتشر می‌شود.

براساس داده‌های دانشگاه آکسفورد تنها حدود ۲ درصد از ۸۴ میلیون نفر جمعیت ایران در برابر کرونا واکسینه شده‌اند که در مقایسه با کشورهای همسیاه همچون ترکیه که بیش از ۷۱ درصد مردم خود را واکسینه کرده، درصد بسیار ناچیزی است. حتی پاکستان با حدود ۲۱۶ میلیون جمعیت بیش از ۹ درصد مردم خود را واکسینه کرده است.

با ممنوعیت واردات واکسن ساخت امریکا و بریتانیا، ایران منتظر واردات واکسن‌های ساخته شده توسط چین و روسیه است.

در مرز ارمنستان کشوری سه میلیون نفری، دوز‌های واکسن بیشتری برای افرادی که مایل به تزریق آن هستند وجود دارند. علت این امر آن است که نظریه توطئه به طور گسترده در میان ساکنان ارمنستان رایج شده و این باور اشتباه وجود دارد که واکسن عوارض دارد و ممکن است مضر باشد و آنان تمایلی به تزریق واکسن ندارند. به همین خاطر، مقام‌های ارمنستان از ماه مه اعلام کردند که واکسن‌های رایگان و بدون ثبت‌نام را به خارجی‌ها ارائه می‌دهند. کلینیک‌های سیار در خیابان‌ها راه‌اندازی شده‌اند تا به راحتی برای گردشگران در دسترس باشند.

ایرانیان برای سفر به ارمنستان نیازی به دریافت ویزا ندارند و رانندگی از مرز تا ایروان پایتخت آن کشور حدود هفت ساعت به طول می‌انجامد. پروین ۵۳ ساله و همسرش حساب کردند که ماه‌ها طول می‌کشد که تا بتوانند در ایران واکسن تزریق کنند. در نتیجه، هفته گذشته، آنان از تهران به ایروان سفر کردند و اولین دوز واکسن را از آمبولانس‌های پارک شده در خیابان در آن شهر دریافت کردند. آنان گفتند که تزریق واکسن حدود پنج دقیقه طول کشید و فقط نیاز به بررسی فشار خون بود و هیچ مدرک دیگری از آنان خواسته نشد. آنان چند هفته دیگر برای تزریق دوز دوم واکسن به ارمنستان باز خواهند گشت.

پروین می‌گوید:”این انتخابی ایده‌آل برای ایرانیانی نیست که مجبور به مسافرت و صرف هزینه زیاد هستند. ما نیز اگر مجبور نبودیم این کار را نمی‌کردیم”.

مقام‌های ارمنستان نگفته‌اند که چه تعداد از اتباع خارجی واکسینه شده‌اند، اما تعداد پرواز‌های میان تهران و ایروان برای پاسخگویی به تقاضا افزایش یافته است. آژانس‌های مسافرتی گفته‌اند که بلیت‌های‌شان را تا اواخر ماه آگوست پیش‌فروش کرده‌اند. تور‌های زمینی و با اتوبوس به مقصد ارمنستان نیز رزرو می‌شوند.

چندین سازمان‌دهنده سفر به ارمنستان می‌گویند برخی از ایرانیان با اتوبوس و کامیون خود را به مرز ارمنستان می‌رسانند و از آنجا به بعد با خودرو به سفرادامه می‌دهند. البته گفته شده که معطلی در مرز ایران و ارمنستان زیاد بوده است.

در میان شهروندان معمولی ایرانی و کارکنان بخش درمان و پزشکان، عصبانیت نسبت به عملکرد دولت در حال افزایش است. برخی از پزشکان خواستار کنار گذاشتن وزیر بهداشت به دلیل سوء مدیریت در مهار بحران کرونا شده‌اند. آنان می‌گویند اگر ایران روابط بهتری با کشور‌های جهان داشت این وضعیت ایجاد نمی‌شد. در این میان، ایرانیانی که به دنبال واکسیناسیون هستند رها شده‌اند؛ از جمله گروه‌هایی که در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

“فهمیه حسینی” ۷۲ ساله کارمند بازنشسته بانک می‌گوید که به مدت چهار ساعت با ده‌ها فرد مسن دیگر در خارج از یک کلینیک در تهران برای دریافت دوز دوم واکسن منتظر بوده اما به آنان گفته شد که دیگر این نوع واکسن وجود ندارد و کلینیک نمی‌تواند وقتی برای تزریق دوز دوم را برای آنان تعیین کند. کمبود واکسن سبب شده برخی از ایرانیان به بازار سیاه روی آورند. یک مدیر ۳۷ سال در شرکتی بازرگانی می‌گوید که قصد خرید غیر قانونی واکنسن استرازنکا را دارد.

در تهیه این خبر از منبع آفتاب نیوز استفاده شده است