در اورشلیم اعلام شد که معاون ریاست جمهوری چین به زودی از اسرائیل دیدن می کند و با بلندپایگان اسرائیلی گفتگوهای مهمی انجام خواهد داد. چین به عنوان یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهان، به گسترش مناسبات بازرگانی با اسرائیل علاقمندی بسیار دارد و این نخستین بار است که چنین مقام بلندپایه چینی به اسرائیل سفر می کند.
این دیدار در حالی انجام می گیرد که دولت پکن با حکومت اسلامی ایران نیز روابط بسیار دوستانه و مناسبات بازرگانی بسیار گسترده دارد.
.
در سال های اخیر، دولت چین، در عین حال که یکی از گسترده ترین مناسبات بازرگانی را با حکومت اسلامی ایران دارد، به معاملات تجاری گسترده ای با اسرائیل دست زده و در این کشور سرمایه گذاری کرده است.
در عین حال، ماهیت مناسبات بازرگانی چین با اسرائیل با ابراز نگرانی هایی از جانب برخی مقامات امنیتی اسرائیل روبرو شده است.
چین به تولیدات تسلیحاتی و دفاعی اسرائیل علاقمندی زیادی نشان می دهد، ولی نگرانی آن است که تکنولوژی اسرائیلی، توسط چین به حکومت ایران نیز منتقل گردد و امنیت اسرائیل را به خطر اندازد.
چین به خرید کمپانی های دانش بنیان اسرائیل نیز توجه زیاد نشان می دهد. همچنین، چین بزرگترین کارخانه تولید لبنیات در اسرائیل را خریداری کرده است. ظاهرا هدف چین از این معامله آن است که شیوه تولید بهترین نوع لبنیات را از اسرائیل فرا گیرد و در آن کشور ترویج دهد – زیرا مردم چین تا کنون به خوردن لبنیات توجه چندانی نداشته اند.
ولی برخی آگاهان در اسرائیل ابراز نگرانی می کنند که خرید صنایع راهبردی اسرائیل توسط چین، ممکن است در آینده خطراتی را ایجاد کند که با ماهیت روابط چین با حکومت اسلامی ایران ارتباط تنگاتنگی دارد.
یکی از رشته های همکاری با چین ، اجرای پروژه گسترش بندر حیفا در شمال اسرائیل می باشد و نگرانی آن است که کارگران و مهندسین چینی به برخی اماکن نظامی و امور امنیتی اسرائیل دسترسی یابند. مرکز فرماندهی نیروی دریایی اسرائیل در نزدیکی بندر حیفا قرار دارد و بیشترین بخش از واحدهای نیروی دریایی اسرائیل در آن ناحیه مستقر می باشد.
چین در گذشته یکی از مشتریان عمده خرید جنگ افزارهای پیرفته اسرائیلی بود. ولی از هنگامی که همکاری های چین با حکومت اسلامی ایران گسترش یافته، اسرائیل در فروش نوآوری های نظامی به چین، احتیاط بسیار می کند.
هفته نامه انگلیسی اکونومیست، در این هفته مقاله مشروحی درباره نگرانی های اسرائیل در این زمینه ها انتشار داد.
نخست وزیر اسرائیل حدود هجده ماه پیش یک سفر رسمی به چین داشت و مورد استقبال گرم قرار گرفت. در این دیدار بیست و پنج سند در مورد گسترش همکاری های چین و اسرائیل در زمینه های مختلف امضا شد که زمینه های مختلفی را دربر می گیرد.
ارزش کلی همکاری هایی که طبق این توافق ها صورت خواهد گرفت، بیش از دو میلیارد دلار در سال ارزیابی شده است.
البته این تحلیل درستی نیست؛ زیرا هرچه چین در اسرائیل سرمایه گذاری بیشتری نماید متعاقبا برای حفظ سرمایه خود نیز که شده مجبور به رعایت مسائل امنیتی در قبال اسرائیل از گزند دشمنان است.
اما مساله اصلی این است که رهبران چین باورهای پنهانی بسیاری در سر دارند که دنیا از آن بیخبر است و باید نسبت به آن هوشیار بود.
برای مثال رشد اقتصادی چین در چند دهه گذشته، بر خلاف رویه معمول دیگر کشورها، نه تنها موجب گسترش دموکراسی نشد بلکه هر روز بیشتر به سمت دیکتاتوری پیش میرود.
این اقدامات سرکوبگرانه با توجیه مبارزه با فساد شروع گردید اما هرچه که پیش میرود اهداف پشت پرده آن بیشتر در هاله ای از ابهام فرو میرود.
لذا چین شاید به عنوان یک شریک تجاری کوتاه مدت مناسب باشد اما در دراز مدت نمیتوان مسیر حاکمیت آنرا پیشبینی نمود و به ان اتکا کرد.