معاون سازمان محیط زیست:حتی یک سانتیمتر از دماوند قابل واگذاری نیست

معاون سازمان محیط زیست با انتشار بیانیه ای درباره وقف اراضی دماوند،  به رییس قوه قضائیه حکومت هشدار داد: حتی یک سانتیمتر از دماوند قابل واگذاری نیست

کیومرث کلانتری، گفت:  در جریان وقف دماوند «هیچ گونه مکاتبه یا نظرخواهی از سازمان محیط زیست نشده» و او خبر وقف را از طریق فضای مجازی شنیده است.

محمد نژاد رجبعلی ‌بیشه، از مدیران منابع طبیعی استان مازندران نیز گفته است که  سازمان اوقاف با رای دیوان عالی کشور “بدون توجه به نظرات سازمان جنگل‌ها و مراتع یک پلاک دماوند را به‌ عنوان موقوفه ثبت کرده است”.

قله دماوند، بلندترین کوه ایران، از مهم‌ترین منابع طبیعی کشور و منطقه حفاظت شده است که سال ۱۳۸۷ به عنوان اولین میراث ملی طبیعی ایران ثبت شد. حفاظت از این قله بر عهده سازمان جنگل‌ها و مراتع زیر نظر وزارت کشور، سازمان حفاظت محیط زیست و میراث فرهنگی است.

سازمان اوقاف و امور خیریه یکی از ثروتمندترین نهادهای حکومتی در ایران است و زیر نظر مستقیم  نهاد رهبری اداره می‌شود. رئیس این سازمان با پیشنهاد وزیر ارشاد و تایید رهبر ایران منصوب می‌شود.

سازمان اوقاف، تحت نظر رهبری،   یک میلیون هشتصد هزار موقوفه در زیرمجموعه خود داشته  و بیش از یک هزار میلیارد تومان در سال درامد دارد.

این خبر نخست ، در روزنامه همشهری چاپ تهران روز یکشنبه منتشر شد که درآن نوشته شده بود:   در جریان ثبت سند برای قله دماوند و ۱۸ هزار هکتار از اراضی کوهپایه‌ای آن، با موافقت دیوان عالی کشور برای یک بخش از این اراضی «سند وقفی» به نام اداره اوقاف صادر شده است.

معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهور ایران در واکنش به انتشار خبر “واگذاری بخشی از کوه دماوند” به سازمان اوقاف گفته این کوه اثر ملی است و “بر اساس قانون هیچ‌گونه امکان واگذاری آن وجود ندارد.”

همزمان،   صادق سعادتیان، معاون سازمان ثبت اسناد، نیز این خبر را تایید و گفته بود که  این اراضی در محدوده ملارد است و «با قله دماوند فاصله زیادی دارد».

گفته شده است که دیوان عالی کشور، نیز پیشتر،  پنج هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی جنگلی در منطقه آق‌مشهد، معروف به جنگل سفید، را  با رد شکایت اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران به سازمان اوقاف داده است.

محسن موسوی، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری مازندران نیز از ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی خواسته است که با اعمال ماده ۴۷۷ این پرونده مورد رسیدگی مجدد قرار گیرد.

محمد درویش، از مدیران سابق سازمان محیط زیست نیز روز گفته که پرونده ثبت دماوند به عنوان میراث جهانی در سازمان یونسکو مطرح شده است.

او با تاکید بر اینکه وقف اراضی دماوند تبعات جبران‌ناپذیری دارد، از نمایندگان مجلس خواسته است که به این موضوع ورود کنند.

ابراهیم حیدری جناسمی مدیر اوقاف مازندران نیز  گفته این منطقه در سال ۱۳۴۱ و قبل از انقلاب وقف شده و “همه اسناد آن موجود است. این وقف برای خیرات و مبرات و برای مردم سکنه این منطقه است.”

او ادعا کرده است که اوقاف برای جلوگیری از افرادی که  قصد داشته‌اند از پوکه‌های “آتش‌فشانی”مراتع دماوند سودجویی کنند و با ماشین بار بزنند این کار را کرده است.

مدیر اوقاف مازندران خطاب به کسانی که نگران این منابع طبیعی و مخصوصا جنگل آقمشهد هستند، گفت که به جای پیگیری این مسائل به سازمان منابع طبیعی فشار بیاورند که از جنگل‌ها و مراتع به درستی نگهداری کند تا از بین نرود.

نزاع اداره منابع طبیعی و جنگل‌ها با سازمان‌های مختلف بر سر تصرف اراضی طبیعتی تازگی ندارد.

جمعی از استادان دانشگاه و نهادهای مدنی نیز اخیرا در نامه‌ای به سران سه قوه خواستار لغو واگذاری یکی دیگر از منابع طبیعی ایران در مازندران به سازمان اوقاف شده‌اند.

دماوند در فرهنگ اساطیر ایرانی مرکز جهان و جایگاه میترا و کیومرث، نخستین انسان، پنداشته شده است. دماوند مظهر آزادی و دربند کردن ظلم و بیداد ضحاک به دست کاوه آهنگر بوده است.ضحاک تا پایان جهان در دماوند زندانی است. منوچهر در دماوند زاده شد و آرش کمانگیر تیرش را از کوه دماوند پرتاب کرد. دیو سپید در دماوند مسکن دارد و دخترش در صخره های آن می زید و سرگرم نخ ریسی است. اژدها در نزدیکی همین کوه در خواب به رستم بر می خورد. چکاد هرا یا قله البرز ۱۸۰ روزنه در خاور و ۱۸۰ روزنه در باختر دارد که خورشید هر روز از یکی از روزن های خاور به روزنه ای در باختر رهسپار می شود.