ارزیابی های رسمی و غیر رسمی که در روزهای اخیر در تهران انتشار می یابد، این احتمال را تقویت می کند که ایران در آستانه یک خیزش همگانی قرار دارد و اگر حکومت نتواند معاش عامه مردم را تامین کند، دیر نخواهد بود روزی که خیابان های ایران به صحنه درگیری بین گرسنگان و تفنگ بدستان حکومتی مبدل گردد.
یکی از گزارش های موثقی که در مورد احتمال این خیزش انتشار یافته، ارزیابی های مرکز تحقیقاتی مجلس است که از ابعاد گرسنگی و بحران اقتصادی در ایران سخن می گوید و هشدار میدهد که طبقات گسترده ای از مردم، نیاز به کمک مالی برای امرار معیشت دارند و اگر این کمک نرسد، نه تنها گرسنگی گسترش خواهد یافت، بلکه شمار بیشتری از مردم را در معرض خطر واگیری کورونا قرار خواهد داد.
شماری از شهروندان به گزارشگر رادیو پیام اسرائیل گفتند: «حکومت با بازگرداندن مردم به سر کار، برای آن که ناچار نشود به آن ها کمک معیشت بپردازد، در واقع قصد دارد خون آنان را بریزد و جان آنها را فدای ویروس کورونا سازد تا پول داشته باشد به کمک مالی به سازمان های ترور فلسطینی و عربی، و نبرد در کشورهای عرب همسایه ادامه دهد.
استدلال این ناراضیان آن است که اگر حکومت از بودجه های پرهزینه برای سپاه پاسداران، تبلیغات اسلامی و دخالت های نظامی در کشورهای همسایه بکاهد، و یا آن ها را کاملا قطع کند، مبلغ صرفه جویی شده را می تواند در راه تامین رفاه فرودستان هزینه کند.
آنها همچنین می گویند که دو سوم از فعالیت های اقتصادی ایران در دست نهادهای حکومتی است که حتی یک شاهی مالیات نمی پردازند. اموال آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفین، اداره اوقاف و پول هایی که در اختیار آخوندهای حکومتی قرار دارد، برای تامین معاش ملت تا هنگام عبور از کورونا ممکن است کفایت دهد.
علی خامنه ای در آخرین نطق خود از مردم مرفه خواست که به فرودستان کمک مالی اعطا کنند. ولی آگاهان امور در تهران می گویند که بهتر است خامنه ای دستور دهد که سرکیسه بیت رهبری و آستان قدس و دیگر نهادهای ثروتمند شل شود و به مردم کمک مالی برسانند.
آگاهان همچنین گفتند که تصمیم دولت برای پرداخت کمک خرج به قشرهایی از مردم ایران، نه کافی است و نه واقعیت دارد و قابل پرداخت می باشد. سخن از وعده دولت روحانی به دادن مبالغ نقد به صورت کمک بلاعوض و یا وام به صورت قرض الحسنه می باشد که بهره ۱۲ درصدی خواهد داشت. ولی این مبالغ نه تنها کفاف معیشت یک یا دو روز یک خانواده را نخواهد داد، بلکه برای پرداخت همین مبلغ نیز هنوز منابع مالی لازم یافت نشده است.
این ناتوانی حکومت در تامین معیشت اقشاری که قدرت مالی ندارند، آن ها را ناچار می سازد با بی اعتنایی به خطر ابتلا به کورونا برای کار و کسب به خیابان بروند و نه تنها خودشان کورونا بگیرند، بلکه دیگران را نیز در ابعاد بزرگ مبتلا سازند و در نتیجه، ایران به یکی از بزرگترین کانون های پرورش کورونا مبدل شود.
خود مقامات رسمی حکومت اعتراف کرده اند که تهران و برخی دیگر از شهرهای پرجمعیت، ممکن است در روزها و هفته های آینده با یک جهش خطرناک کورونایی روبرو گردند که پیامدهای آن فاجعه بار خواهد بود.
رادیو پیام اسرائیل در تفسیر هفتگی روز شنبه ارزیابی کرده بود که سیل گرسنگان در ایران در راه است. سخنان بی پرده برخی مقامات حکومتی نیز، این ارزیابی را تقویت کرده است.