مقام‌های ترکیه؛ در مقابل تکذیب خبر بازداشت کارمند کنسولگری ایران از سوی حکومت ایران سکوت کرده اند

سعید خطیب‌زاده، سخنگوی وزارت خارجه  در نشست خبری خود با خبرنگاران بار دیگر تاکید کرد که هیچ کارمند کنسولگری ایران در ترکیه بازداشت نشده است.

اگر چه مقام‌های رسمی در ترکیه تاکنون درباره بازداشت یک کارمند کنسولگری ایران در ترکیه اظهارنظر نکرده‌اند اما خبرگزاری آناتولی ترکیه دو روز پیش  با انتشار تصاویری از یک دوربین مدار بسته در فرودگاه استانبول، اعلام کرد که این تصاویر، لحظه بازداشت محمد رضا ناصرزاده، دیپلمات ایرانی را نشان می‌دهد.

شماری از  رسانه‌های خبری در ترکیه نوشته اند که  ناصرزاده در ارتباط با پرونده قتل مسعود مولوی وردنجانی، یکی از مخالفان حکومت ایران در سال ۲۰۱۹ تحت تعقیب بوده است.

خطیب زاده  با طرح این نکته که بازداشت دیپلمات ها خلاف رویه ها است و چنین اتفاقی نمی‌تواند رخ دهد، از فرد بازداشت شده به عنوان یکی از اتباع ایران یاد کرد که هنگام ورود به ترکیه در فرودگاه بازداشت شده است.

آگاهان امور می گویند: بهر حال انتشار خبر بازداشت کارمند کنسولگری ایران در استانبول در رسانه‌های ترکیه می‌تواند نشان دهنده افزایش تنش‌ها میان ترکیه از یک طرف و «دوست-دشمن» منطقه‌ای اش یعنی ایران از طرف دیگر باشد؛ تنش‌هایی که با انتشار چنین خبرهایی در رسانه‌های ترکیه و سکوت مقام های این کشور پررنگ می‌شود.

اواخر سال میلادی گذشته نیز برخی شبکه‌های تلویزیونی ترکیه به نقل از سازمان اطلاعات ترکیه از بازداشت یک شبکه‌ ۱۱ نفره‌ مرتبط با ناجی شریفی زیندشتی، یک قاچاقچی مواد مخدر که گفته شده با ایران در ارتباط بوده و در ربودن و انتقال حبیب اسیود، رهبر پیشین حرکت النضال به این کشور دست داشته‌اند، خبر دادند.

این خبر در زمانی منتشر شد که تهران نارضایتی خود را از سخنان «غیر قابل قبول و مبهم» رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در سفر رسمی به باکو در ۱۰ دسامبر سال میلادی گذشته بیان کرده بود.

رجب طیب  اردوغان نیز در این سفر که برای شرکت در جشن پیروزی جمهوری آذربایجان بر ارمنستان در قره باغ انجام شده بود، شعری خواند که به آذربایجانی‌های ایران و رود ارس که سرچشمه آن در ترکیه و بخشی از مرز طبیعی میان ایران و آذربایجان است، اشاره داشت.

اعلام نارضایتی توئیتری مقام های ایرانی به سخنان رئیس جمهور ترکیه و احضار سفیر این کشور در تهران به وزارت خارجه ایران با واکنش تند برخی مقام های ترکیه مواجه شد.

عمر چلیک، سخنگوی ارشد حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه گفت: «ما زبان زشتی را که برخی سیاستمداران ایرانی علیه رئیس جمهوری مان به کار برده‌اند، محکوم می‌کنیم. آنها درباره رئیس جمهوری ما که همیشه به ایران به چشم یک دوست و همسایه برادر، نگریسته بد قضاوت کرده و او را با دشمنان ایران اشتباه گرفته‌اند.»

شماری از رسانه های ترکیه در این باره پرسیده اند؟آیا واقعا سوء تفاهم های ایجاد شده میان ایران و ترکیه در این روزها پایان یافته است؟

برخی ناظران بین‌المللی معتقدند که داشتن رابطه با اسرائیل و انتقاد از امارات عربی متحده به خاطر ایجاد ارتباط با اسرائیل، تلاش برای حفظ روابط قوی با آمریکا و خرید تجهیزات نظامی از روسیه، تداوم دخالت در آذربایجان، سوریه و شمال عراق و گفتگو با ایران و تنش با اروپا و حضور در لیبی از جمله نقش‌های به ظاهر متناقض ترکیه هستند که باعث شده است تا این کشور در زمان های مختلف در موقعیت های متفاوت قرار گیرد. گویی رهبران این کشور چاره‌ای جز ایفای نقش در بازی‌های منطقه ای و جهانی ندارند.