ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، دیروز دوشنبه در یک نشست خبری هشدار داد که گذشت زمان و پیشرفت برنامههای هستهای ایران، بر تصمیم دولت آمریکا برای بازگشت به برجام تاثیر منفی خواهد گذاشت.
پرایس گفت که هیات آمریکایی آماده است تا پس از مشخص شدن زمان دور هفتم مذاکرات، به وین بازگردد. پرایس در عین حال تاکید کرد که برای مذاکرات، هیچ مهلت مشخصی تعیین نمیکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا گفت: «ما همچنان بر این باوریم که دیپلماسی، مؤثرترین راه برای رسیدن به آنچه میخواهیم می باشد و آن چه میخواهیم این است که با راستی آزمایی، (رژیم) ایران هیچگاه نتواند به تسلیحات اتمی دست یابد.»
محمدجواد ظریف به تازگی در گزارش برجامی خود به مجلس، ادعا کرده بود که مذاکرات وین به پایان خود نزدیک میشود. ند پرایس در پاسخ به پرسشی درباره این سخنان ظریف، گفت که نمیتواند راجع به سخنان او نظری بدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه حکومت ایران نیز، دیروز دوشنبه ۲۱ تیر، ادعا کرد که “به پایان مذاکرات وین نزدیک شده ایم”. سعید خطیبزاده همچنین ادعا کرد که در مذاکرات وین، پیشرفتهای زیادی به دست آمده و احتمال کسب توافق وجود دارد. او گفت که موارد اختلاف مشخص است و کشورها باید درباره این موارد تصمیم بگیرند.
مقامات دولت روحانی، از خود رئیس جمهور گرفته تا مسئولان وزارت امور خارجه و هیات مذاکره کننده جمهوری اسلامی، از ابتدای مذاکرات وین، همواره تلاش کردند که به صورت اغراق آمیز و غیرواقعی، فضای مذاکرات را بسیار مثبت و دستیابی به توافق را قریب الوقوع جلوه دهند، اما هر بار مقامات آمریکایی، این خوش بینیهای اغراق آمیز را رد کردند.
حسن روحانی، روز پنجشنبه ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۰ (بیستم ماه مه)، در مراسم افتتاح طرحهای وزارت نفت، در یک ادعای به دور از واقعیت گفت: «توافق اصلی انجام شد. همه تحریمهای اصلی را برخواهند داشت. الان هم بحث روی مسائل جزئی و ریز است و (رفع) تحریمهای نفت، پتروشیمی و کشتیرانی و بیمه و غیره و بانک مرکزی را قبول کردند و تمام شده است.»
او دوبار چند روز بعد، در روز چهارشنبه، ۱۲ خرداد، در جلسه هیئت دولت گفت: «امروز الحمدلله مسائل اصلی ما با آمریکاییها در وین حل و فصل شده و چند نکته فرعی باقی مانده که اگر اراده بر این باشد که در این دولت این کار انجام شود، من میگویم که این دولت این کار را انجام داده است.»