مقام دولتی: ایران بودجه لازم را برای خرید واکسن فایزر ندارد و فاقد امکانات است

یک عضو ستاد مقابله با کورونا در ایران اعتراف کرد که حکومت ناتوان تر از آن است که بتواند واکسن کورونا را مانند ده ها کشور دیگر از کمپانی داروسازی فایزر خریداری کند. مصطفی قانعی در مقام رئیس کمیته علمی مقابله با کورونا در توجیه این افشاگری گفت: ایران فاقد امکانات و تجهیزاتی است که بتواند واکسن فایزر را خریداری کرده و وارد کشور سازد و مردم را واکسینه کند.

با توجه به آن که واکسن فایزر باید تا یک ساعت پیش از تزریق، در سرمای هفتاد درجه زیر صفر نگهداری گردد تا فاسد نشود، رژیم ایران می گوید که فاقد هواپیمای لازم برای حمله این نوع واکسن و یخچال های مناسب برای نگاهداری آن است. علاوه براین، بهای خرید این واکسن بسیار سنگین است و حکومت پول لازم را ندارد.

گفتنی است که شرکت فایزر وظیفه حمل هوایی واکسن ها را خود انجام می دهد و همچنین یخچال ویژه را نیز تولید کرده است. بنابراین، ارزیابی می شود که مشکل اصلی رژیم ایران نبود بودجه است.

همچنین، در حالی که همه کشورها و از جمله اسرائیل گفته اند که تزریق واکسن به همه شهروندان رایگان خواهد بود، بعید می نماید که رژیم ایران بتواند به اقدام مشابه دست بزند.

مقامات دولتی امروز با سخنانی، عملا اعتراف کردند که  بودجه کافی برای خرید واکسن ها ندارند.

مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در سخنان امروز خود به صراحت گفت: ایران هواپیما و امکانات حمل و نقل لازم مرتبط با واکسن آمریکایی فایزر را ندارد و اعلام کرده است که این واکسن را نمی‌خواهد.

او تاکید کرد که ایران به برنامه کواکس (covax) اعلام کرده که واکسن فایزر را نمی‌خواهد، چون برای نگهداری این واکسن به دمای منفی ۷۰ درجه نیاز است و چنین امکاناتی ندارد.

برنامه کواکس که با حضور ۷۶ کشور جهان دنبال می‌شود، زیر نظر سازمان جهانی بهداشت قرار دارد و هدف آن کمک به خرید و توزیع واکسن کرونا در همه کشورهای جهان است.

این در حالی که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران پیشتر گفته بود که به خاطر تحریم‌های دولت آمریکا امکان نقل و انتقال مالی و خرید واکسن از طریق برنامه کواکس را نداریم.

در همین زمینه، علی امیر سوادکوهی،  رئیس انجمن مراقبت‌های ویژه ایران نیز در انتقاد از وزارت بهداشت گفت: «به مردم دروغ نگویید اگر سفارشی برای واردات واکسن کرونا داده‌اند چرا برگه سفارشی وجود ندارد؟  اگر راست می گویید، اسناد آن را رسانه‌ای کنند».

پیشتر نیز ناصر ریاحی،  رئیس اتحادیه واردکنندگان دارو گفته بود که انتقال ارز برای واکسن هیچ مشکلی ندارد.

همچنین  مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کورونا به تازگی گفته است که تحریم‌ها “هیچ تاثیری” در توزیع واکسن کرونا نخواهد داشت.

مردانی با صراحت بیشتری ادعای همتی را رد کرد و گفت که برای انتقال ارز به خارج و واردات دارو و اقلام پزشکی هیچ مشکلی وجود ندارد.

این در حالی که سعید نمکی، وزیر بهداشت پیشتر گفته بود ایران برای تهیه واکسن در قالب کوواکس قراردادی امضاء کرده است. همزمان  کیانوش جهانپور، رئیس مرکز اطلاع‌رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت گزارش داد که بانک مرکزی ارز مورد نیاز پیش‌پرداخت خرید واکسن را تا مهلت تعیین شده که ۱۸ مهر است تامین خواهد کرد.