جواد متولی با انتشار مقاله ای با عنوان “ردپای فساد در مدیریت شهری به رهبری میرسد” در ایندیپندنت فارسی درباره فساد کنونی در ایران نوشته است: فساد در مدیریت شهری با چشم دوختن به موقعیت قالیباف نهادینه شد و مرتکبان را جسورتر کرده است. چون علی خامنهای، هم در جریان فساد دوره شهرداری احمدینژاد و هفت سال از ریاست جمهوری او، و هم از قالیباف حمایت ویژه کرده است.
او نوشته است : محمد باقر قالیباف کسیکه به رغم همه افشاگریها بابت فساد در دوره طولانی صدارتش بر امور پایتخت در نهایت بر کرسی ریاست مجلس تکیه زد.
این تحلیلگر ایرانی در ادامه نگاشته است بازداشت یا تعقیب قضایی نزدیک به یکهزار نفر از اعضای شوراهای شهر و روستا و تعدادی از شهرداران منتخب آنها در سالیان اخیر که که به اتهام فساد مالی، تخطی و تخلف جای سوال و تعمق دارد ؟! فساد در بین کسانی که از نزدیکان قالیباف هستند و در صدر مدیریت شهری قرار دارند .
احمد علیرضا بیگی، نماینده مجلس نیز پیشتر درباره بازداشت اعضای شوراهای شهر و روستا به اتهام فساد و اختلاس گفته بود که قوه قضاییه در انتخابات شوراها در سال۱۴۰۰ باید بیشتر مداخله کند.
متولی در ادامه نوشته است : در حکومت اسلامی ایران، وظیفه تایید صلاحیت و نظارت بر انتخابات شوراها به موجب قانون از اختیارات مجلس است. اما با انتشار اخبار فساد گسترده در میان راهیافتگان به شوراها، به نظر میرسد، مجلس یازدهم، به جای تصویب یا اصلاح قوانین مبارزه با فساد اداری و مالی در کشور و ایجاد زمینه شفافیت عملکرد مقامات در نظام حکومت، بیشتر به دنبال گسترش اختیارات شورای نگهبان در موضوع تایید صلاحیت بر شوراهای شهر، محدودتر کردن قوانین برای واجدین شرایط حضور در انتخابات شوراها و البته سلب اختیار از نمایندگان و تقدیم نظارت بر انتخابات شوراها به شورای نگهبان و قوه قضاییه است.
او افزود: تا لحظه تنظیم این گزارش اعضای شورای شهرستانهای متعددی در استانهای بوشهر، مازندران، آذربایجانغربی، گلستان، تهران، فارس، البرز، آذربایجانشرقی، هرمزگان و… به دلیل فساد مالی و اداری تحت پیگرد قانونی هستند. بازداشت اعضای شورای شهر در برخی از این شهرها آنقدر وسیع بود که برای مدتی جلسات شوراها از حدنصاب ساقط شدند و قادر به برگزاری جلسات نشدهاند.
متولی نوشت: یکی از اخباری که از فساد اخلاقی تا این لحظه به بیرون درز پیدا کرده ۲۰ شهریورماه ۱۳۹۷ اتفاق افتاد. در این روز پنج عضو شورای شهر بابل به اتهام برقراری «رابطه جنسی با یک زن» بازداشت شدند.
در ادامه آمده است: یکی از پر سر و صداترین این پروندهها، پرونده تخلفات شهرداری و شورای شهر شهرستان ۱۸ هزار نفری لواسان در شمال شرق تهران است. جایی که برخی ثروتمندان، شخصیتهای مشهور و برخی مقامات دولتی یا وابستگان آنها در آن جا اقامت دارند. شهردار و دو عضو شورای اسلامی شهر لواسان به اتهام تخلفات قانونی از سوی قوه قضاییه بازداشت شدند و پرونده آنها در دست بررسی است.
«اکبر طبری» از معاونین سابق حوزه ریاست قوه قضائیه یکی از محکومشدگان پرونده فساد مالی لواسان است. کسی که در جریان دادگاهش وقتی صحبت از تخلفاتش در لواسان شد، خطاب به قاضی گفت: «اینها تخلف نیست! دوستانی دارم که اگر بگویم کل لواسان را به نامم خواهند زد.»
از تخلفات محرز او مداخله غیرقانونی در ساخت و ساز شهرک ویلایی باستی هیلز و زمینهای کلاک بوده است.
حال محمد باقر قالیباف به رغم همه افشاگریها بابت فساد در دوره طولانی صدارتش بر امور پایتخت، نه تنها تکان نخورد که حتی برای صندلی ریاست جمهوری حریصتر شد و وقتی به آن نرسید، در انتخابات دیگری که با کمترین مشارکت مردمی برگزار شد به نمایندگی مجلس انتخاب شد و در نهایت بر کرسی ریاست آن نشست.
محمد علی نجفی، نیز پیشتر گفته بود ۴ سال پیش قراردادی میان شهرداری تهران و نیروی انتظامی به امضاء رسید که پول آن صرف انتخابات قالیباف شده است. شاید ارائه این گزارش بود که پایان زندگی سیاسی او را رقم زد.