
شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال که در یک سال اخیر جای شایسته ای را در بین تلویزیون های فارسی زبان در سراسر جهان گشوده، و به اوضاع خاورمیانه توجه ویژه ای دارد، آخرین برنامه هفتگی خود به نام “چشم انداز” را به بحث درباره طرح صلح پرزیدنت ترامپ و امکان آشتی بین اسرائیل و فلسطینیان اختصاص داد. مجری این برنامه، آقای علی خِرَفی سه تن را برای شرکت در این بحث دعوت کرده بود که شامل آقای مجید محمدی، دکتر منصور فرهنگ و منشه امیر بود. در این بحث که حدود چهل دقیقه ادامه یافت، منشه امیر به چند موضوع اساسی پیرامون نزاع فلسطینی – اسرائیلی پرداخت و این توضیح را لازم دانست که نام رسمی پایتخت اسرائیل اورشلیم است و واژه بیت المقدس را برخی رسانه های گروهی از هنگام به روی کار آمده حکومت اسلامی ایران برقرار کرده اند و این در حالی که بیت المقدس، یعنی نیایشگاه بزرگ یهودیان که در دوران حضرت سلیمان ساخته شد و نشان جاودان دین و ملیت یهود است، به روی تپه ای به نام تپه صیون در شرق اورشلیم برقرار بوده و بخش کوچکی از اورشلیم باستانی را تشکیل می داده است.
آقای منشه امیر در پاسخ به پرسشی دایر بر این که آبادی های یهودی نشین در کرانه باختری ریشه اصلی نزاع کنونی فلسطینی – اسرائیلی می باشد، توضیح داد که دو سال پیش از جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷ که طی آن کرانه باختری و نوار غزه نیز به تصرف اسرائیل در آمد، اعراب نهادی را با نام “سازمان آزادیبخش فلسطین” و یا با نام اختصاری “ساف” برپا کردند که هدف علنی و مرکزی آن نابودی اسرائیل بود. در آن هنگام، اسرائیل بر هیچ ناحیه فلسطینی نشین مسلط نبود که بهانه ای برای قصد نابودی این کشور وجود داشته باشد. بنابراین، با قاطعیت می توان گفت که مساله آبادی های اسرائیلی در کرانه باختری، علت بروز درگیری نبوده، بلکه خصومت با موجودیت اسرائیل از روز نخست که استقلال این کشور اعلام گردید آغاز شد.
پاسخ های آقای منشه امیر به شماری از پرسش ها را در ادامه این گزارش می توانید بخوانید و آن را بشنوید. به علت طولانی بودن برنامه “چشم انداز” در شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال، از پخش نکردن سخنان آقایان منصور فرهنگ و مجید محمدی پوزش می طلبیم:
منشه امیر:خمینی می خواست که جهان اسلام را در تسلط خود بگیرد و خلیفه گری اسلامی را این بار در نسخه شیعه آن به دنیا ارائه کند و تنها وسیله ای که در دست خمینی بود و خامنهای به آن ادامه میدهد سوء استفاده یا استفاده از مسئله فلسطینیها به عنوان اثبات این مسئله که حکومت اسلامی ایران تنها کشور اسلامی دنیا است که هنوز برای فلسطینیها دلسوزی میکند و آنها را تحت حمایت خود دارد و این در حالی است که کشورهای اسلامی تقریباً فلسطینیها را رها کردند و کشورهای عرب کم کم به اسرائیل نزدیک میشوند.
اعراب خسته شدند از مسئله فلسطینیها امروز دیگر به عنوان یک مسئله وسیله مقاومت و مبارزه مورد نکوهش قرار میگیرد و به همین جهت اعراب احساس میکنند که دشمن مهم تری دارند و آن حکومت ایران می باشد.
با توجه به آن چه که گفتم حکومت ایران بر این باور است که به هر قیمتی شده از حل مسئله فلسطینی ها و از برقراری صلح بین اسرائیل و همسایگان فلسطینی جلوگیری کند و به همین علت جهاد اسلامی آزادی فلسطین را به وجود آورد.
به حماس پول و تسلیحات میدهد. آخوند علوی با سران حماس در لبنان دیدار می کند و انواع و اقسام حیله های دیگر که حکومت ایران انجام میدهد برای این که نگذارد که فلسطینیها و اسرائیلیها به یک راهحل برادرانه و منطقی و صلح آمیز دست یابند و در واقع حکومت ایران اتوی خود را از دست می دهد همان حکومتی که با آلت دست قرار دادن فلسطینی ها می خواهد که اسرائیل را نابود کند.
مجری:آقای امیر اما تکلیف در واقع این طرح صلح که از سوی حکومت خودگردان فلسطینی رد شده چه هست؟
منشه امیر:یک توضیح کوتاه میدهم و آن هم اینکه در همایش بین المللی منامه طرح صلح ترامپ به نام معامله قرن رونمایی نخواهد شد بلکه فقط به مسئله اقتصادی خواهند پرداخت و آن هم در ردیف کشورها نخواهد بود چون فلسطینیها این همایش را تحریم کردند.
مجری: آقای امیر آنچه در گزارشها آمده این است که این بخش اقتصادی که شما به درستی عنوان کردید در واقع فاز اول از طرح معامله قرن هست.
منشه امیر:دقیقا درست است اما بخش سیاسی آن در سه یا چهار ماه آینده رونمایی خواهد شد و ما از جزئیات آن خبری نداریم.
در هر حال کنفرانس منامه بدون حضور حکومت خودگردان فلسطینی است و از اسرائیل هم خواهش کرده اند که مقام های رسمی فرستاد نشوند و فقط بازرگانان و سرمایه گذاران اسرائیلی به منامه میروند و این چه نوع عروسی می تواند باشد که عروس و داماد در آن شرکت ندارند.
مجری:جناب امیر مجددا میخواهم بپردازم به مخالفت هایی که صورت میگیرد در رابطه با طرحی که هنوز رونمایی نشده است.
این فقط عربها و یا جمهوری اسلامی نیست که با این طرح مخالف هستند برای مثال وزیر امور خارجه فرانسه گفته است که جزئیات را نمیدانیم اما هر ماهیتی که داشته باشد سبب رضایت طرفین نخواهد شد این را شما چگونه تفسیر می کنید؟
منشه امیر:پیش از اینکه به پرسش شما پاسخ بدهم یک تقاضای عاجزانه از آقای فرهنگ دارم و آن خودداری از به کار بردن واژه آپارتاید در مورد اسرائیل است.
درست است که ایشان چند سال پیش دیدن کردند با فلسطینی ها و واقعیات را ندیده اند.
بلکه باید در نظر بگیرند که امروز همکاریهای گستردهای بین اسرائیلیها های ساکن کرانه باختری و فلسطینی ها وجود دارد.
ده ها هزار کارگر فلسطینی در کارخانه های اسرائیلی کار میکنند.
در هفته پیش بود که یکی از شخصیت های فلسطینی آبادی نشین های اسراییل را دعوت کرد به عروسی فرزند خویش.
توجه داشته باشیم که فلسطینیها نه شهروند اسراییل هستند و نه دوست اسرائیل و نه همکار اسراییل.
آنها با اسرائیل در نزاع و جنگ و ستیز هستند. بنابراین اسرائیل تعهدی نسبت به فلسطینی ها ندارد.
مجری:جناب امیر اگر شما این موضوع را اینگونه نفسیر می کنید خوشحال میشوم که دلیل و مبنای این جنگ را نیز بفرمایید.فلسطینی ها برای چه با اسرائیلی ها درگیر هستند؟
منشه امیر:این ها میگویند مال منه اون ها میگویند مال منه. گلیمی است که دو درویش به آسانی می توانند در آن بخسبند.
مجری:آقای نتانیاهو در این نزاع و درگیری نقش داشته و همچنین در شهرک سازی ها؟
منشه امیر:فلسطینیها و اعراب از روز برپایی کشور اسرائیل خواستند این کشور را نابود کنند. سازمان آزادیبخش فلسطین دو سال پیش از جنگ شش روزه به وجود آمد و هدف آن نابودی اسرائیل بود.
بنابراین شهرکها مسئله فرعی در نزاع فلسطین و اسرائیل است.
یک نکته را خدمتتان عرض میکنم آقای فرهنگ میگویند که در اسرائیل افرادی هستند که میگویند کشور فلسطینی نباید برپا شود و آنها تساوی حقوق نداشته باشند و در واقع این افراد علیه فلسطینی ها ترور می کنند ایشان یادشان میرود که ترور را فلسطینیها علیه یهودیان و اسراییلی ها آغاز کردند یادشان میرود که یک فلسطینی یا اتومبیل خودش وارد پیاده رو شد و یک نوزاد سه ماهه اسراییلی را زیر گرفت و کشت.
یادشان میرود که فلسطینیها با چاقو و انواع سلاحها عابرین پیاده در اسرائیل را میکشند.
اینها همه باعث خشم ملت اسرائیل و باعث تقویت جناح تندروی حکومتی قرار گرفت که من بسیار متاسفم من میخواهم و ایمان دارم که بالاخره یهودی و عرب- اسرائیلی و فلسطینی به دوستی و همسایگی و همکاری خواهند رسید اما نمیشود توقع داشت که فلسطینی ترور کند و افراد تندرو در اسراییل به قدرت نرسند.
مجری: دولت نتانیاهو اگر خواستار صلح بین اسرائیل و فلسطینی است چرا بر مسئله شهرک سازی ها اصرار دارد.چندی پیش آقای نتانیاهو گفتند که ما حق خودمان می دانیم که به صورت دائمی در این مناطق که از آن به عنوان اراضی آزاد شده یاد کرد بمانیم.
منشه امیر:تایید میکنم که دولت کنونی اسرائیل خواهان برپایی کشور مستقل فلسطینی نیست و به همه ترفندها دست میزند که از این کار جلوگیری کند.
دلیل آن ها هم خیلی ساده است حالا ممکن است که من آن را رد کنم یا بپذیرم دلیل آنها آن است که همانگونه که ما نوار غزه را در اختیار فلسطینی ها قرار دادیم و غزه به پایگاه تروریستی برای حکومت ایران و به آدمکشی و موشک پرانی علیه اسرائیل تبدیل شد اگر همین کار را با کرانه باختری انجام دهیم بنابراین با دست خودمان فرصت دادیم که آنها ما را به قتل برسانند.
به سخنان علی خامنه ای اشاره میکنم که دو سال پیش و یکی دو ماه پیش هم تکرار کرد که باید به کرانه باختری موشک و تسلیحات برساند که فلسطینیهای باختری هم امنیت اسرائیل را به خطر بیاندازند بنابراین جناحی در اسرائیل وجود دارد که میگوید ما به فلسطینیها و رهبران آنها اعتماد نمی کنیم اگر به آنها استقلال و آزادی بدهیم و همکاری کنیم آنها از این کار علیه اسرائیل و برای نابودی ملت اسرائیل یاری خواهند گرفت و نگاه کنید که در غزه چه رخ داده است.
مجری:ما می دانیم که روابط جمهوری اسلامی و حماس برای دوره تیره شده بود و سال گذشته این روابط رو به بهبود رفت.
آیا فکر میکنید در حال حاضر ایران فرصتی تازه پیدا کرده که بتوانند مجدداً روابط خود را با حماس گسترش دهد با توجه به اینکه اعلام شده مذاکره ایران با سران حماس ادامه خواهد یافت؟
منشه امیر:من خیلی کوتاه خدمت شما جواب میدهد اما یک تذکر را به شبکه ایران اینترنشنال بدهم و آن واژه بیتالمقدس به جای اورشلیم است.
ببینید شهر اورشلیم سه هزار سال پیش توسط حضرت داوود برپا شد و روی تپه ای به نام سیون بیت المقدس را که نیایشگاه مرکزی یهودیان بود برپا کرد. هزار و ۶۰۰ سال پیش از اسلام و اسم این شهر اورشلیم بوده به انگلیسی جروزالم و در فارسی هم اورشلیم بوده و هست.
بیت المقدس گوشه ای از شهر اورشلیم محسوب میشود و کسی که اورشلیم را تغییر میدهد نمیتواند بیطرف باشد.
تا پیش از به قدرت رسیدن حکومت اسلامی نام این پایتخت کشور اسرائیل در زبان فارسی اورشلیم بود اما از دورانی که حکومت اسلامی بر سر کار آمد آنها می گویند القدس و شما میگویید بیت المقدس.
مجری:ایران اینترنشنال تمی گوید بلکه در زبان فارسی بیت المقدس برای این شهر کمترین منازعه را در بر دارد.
شما تمام نقشه های جغرافیایی را تا پیش از به قدرت رسیدن حکومت اسلامی در ایران بررسی کنید نوشته شده است اورشلیم.
واژه بیت المقدس پس از به قدرت رسیدن حکومت اسلامی به کار می رود.
البته من بسیار سپاسگزارم که شما از واژه بیتالمقدس استفاده می کنید به خاطر اینکه بیت المقدس یا نیایشگاه مرکزی یهودیان را که نشان ملیت و ناسیونالیسم یهود است حضرت سلیمان برپا کرد بنابراین این خودش دلیل مالکیت یهودیان و اسراییلی ها بر اورشلیم است.
مجری:بپردازیم به رابطه ایران و حماس؟
منشه امیر:هیچ وقت رابطه بین ایران و حماس بد نبوده و قطع نشد فقط پستی و بلندی داشته است.
مجری:اما بر سر مسئله سوریه درگیری بسیار جدی شد.
منشه امیر:دولت سوریه با حماس در افتاد و این دلخوری هنوز وجود دارد.
منتهی یک دلخوری بین حماس و جمهوری اسلامی وجود داشت.
۱۲ سال پیش که ایران آمد و جهاد اسلامی آزادی فلسطین را برپا کرد در واقع برای رقابت با حماس بود که بخشی از اخوان المسلمین مصر محسوب میشود و متعلق به اهل تسنن می باشد اما حکومت ایران پی برد که حماس بزرگترین قدرت سیاسی در بین فلسطینیان می باشد و جهاد اسلامی موفقیت چندانی نداشته این است که همیشه حکومت ایران با حماس در تماس بوده حتی در زمانی که بشار اسد حماس را از دمشق بیرون کرد این ارتباط بین حماس و ایران باقی ماند.
اکنون دوباره برقرار شده به چند علت یک اینکه حماس نیاز مبرمی به پول دارد و حکومت ایران در اختیار آنها میگذارد در ضمن هر دو با طرح صلح ایالات متحده به شدت مخالف هستند و باید با یکدیگر همکاری کنند.