مورگان ارتگاس در گفت‌وگوی اختصاصی با ایران‌اینترنشنال گفت: توافق هسته‌ای ایران یک سند سیاسی شکست‌خورده است

مورگان ارتگاس، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در گفت‌وگوی اختصاصی با شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال، توافق هسته‌ای ایران را سندی «شکست‌خورده» خواند  و گفت :  در پارلمان هیچ‌یک از کشورهای عضو این توافق هنوز به تصویب نرسیده است.

خانم ارتگاس با اشاره به تقاضای آمریکا برای بازگرداندن تحریم‌های ایران به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، که برجام تحت آن به تایید رسیده، گفت: این قطعنامه یک سند معتبر بین المللی است که آمریکا جزوی از آن است.

او   توافق اتمی ایران را «تنها یک سند سیاسی شکست خورده» خواند و گفت: اطمینان داریم شرکت‌های بازرگانی در جهان، فارغ از اینکه دولت مردانشان در مطبوعات چه می‌گویند، بر اساس منافع خود عمل خواهند کرد.

یادآور می شود که بر اساس برجام، تحریم‌های تسلیحاتی حکومت ایران در مهرماه سال جاری به پایان می‌رسد. ایالات متحده  پس از رد قطعنامه‌ پیشنهادی خود در زمینه تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران از سوی شورای امنیت، در نامه‌ای رسمی از سازمان ملل خواسته است مکانیسم ماشه را برای بازگشت همه تحریم‌ها فعال کند.

خانم ارتگاس افزود: دولت‌های قبلی آمریکا هم در اجرای قوانین مربوط به تحریم‌های ایران سخت‌گیر بوده‌اند. دولت اوباما تا قبل از توافق اتمی، بزرگترین ائتلاف بین‌المللی را برای اعمال تحریم‌های شدید علیه حکومت اسلامی به وجود آورد.

سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده  گفت: من موضع اروپایی‌ها را درک می‌کنم. دیپلمات‌های آنها مدت‌ها روی توافق اتمی با نیت موفقیت و امید به بهتر شدن روابط با ایران تلاش کردند و می‌خواهند تحریم‌ها پایان خوشی داشته باشد.

ارتگاس تاکید کرد: تحریم‌های تسلیحاتی ایران بارها قبل از روی کار آمدن دولت کنونی آمریکا، به تصویب جامعه جهانی رسیده و ما تلاش کردیم این تحریم‌ها را تمدید کنیم. اما با رای منفی شورای امنیت، از مکانیسم ماشه برای برگرداندن این تحریم‌ها استفاده خواهیم کرد.

خبرگزاری رویترز، نیز در این باره نوشته بود که تنها چند ساعت پس از آنکه آمریکا تقاضای خود را به شورای امنیت ارائه داد، بریتانیا، فرانسه و آلمان که از متحدان قدیمی آمریکا به شمار می‌آیند، در نامه‌ای به این شورا نوشتند: «هر تصمیم یا اقدامی که بر اساس این رویه صورت می‌گیرد و نیز نتایج احتمالی آنها فاقد هرگونه اثر قانونی هستند.»

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز در این میان تلاش کرده از اختلاف بوجود آمده در شورای امنیت فاصله بگیرد. استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل، خطاب در مورد موضع این سازمان گفت: «اعضای شورای امنیت باید خودشان قطعنامه خود را تفسیر کنند، نه دبیر کل سازمان».

بدین سان بر اساس رویه ای که امریکا در این باره در پیش گرفته،  کلیه تحریم‌هایی که علیه ایران به حالت تعلیق درآمده بودند باید در روز ۲۹ شهریور بازگردند که این تاریخ تنها چند روز پیش از سخنرانی پرزیدنت ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل خواهد بود.