به دنبال دیداری که ، پرزیدنت ماکرون گفت که دریافته است که جمهوری اسلامی ایران، همانند دولت ایالات متحده علاقه دارند به توافق اتمی تازه ای به جای برجام برسند که مدت اعتبار آن بسیار طولانی تر باشد و باید در این راه کوشید. ایالات متحده گفته است که سیاست اصولی آن کشور، اوردن حکومت ایران به پای میز مذاکره، به هدف رسیدن به توافقی است که به برنامه های اتمی رژیم ایران و تلاش موشکی آن پایان دهد و دخالت های نظامی رژیم ایران در کشورهای همسایه را نیز متوقف سازد.
رئیس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه همایش مجمع عمومی سازمان ملل، و در چارچوب دیدارهایی که با سران کشورهای دیگر برنامه ریزی شده، با بوریس جانسون نخست وزیر بریتانیا و پرزیدنت امانول مکرون رئیس جمهوری فرانسه به تفصیل گفتگو کرد. این دیدار ساعاتی پس از آن صورت گرفت که سران آلمان، فرانسه و بریتانیا با انتشار بیانیه مشترکی، حکومت ایران را به مسؤولیت حمله نظامی به تاسیسات نفتی عربستان سعودی متهم ساخته بودند.
حسن روحانی پیشتر گفته بود که اگر ایالات متحده تحریم ها را باطل کند، رژیم ایران حاضر است برای انجام “تغییرات کوچک” در برجام وارد گفتگو شود. محمد جواد ظریف نیز گفته بود که در ازای باطل شدن همه تحریم های آمریکایی، ایران حاضر است نظارت بر برنامه های اتمی آن به صورت همیشگی درآید.
هنوز معلوم نیست که این سخنان با اجازه و موافقت علی خامنه ای بیان شده، و یا جنبه یک ترفند دیپلماتیک دارد.
خامنه ای و حتی شخص روحانی گفته بودند که رژیم ایران حاضر نیست برجام را بگشاید و هیچ گونه تغییراتی در آن دهد.
پرزیدنت مکرون در پایان دیدار دیشب با روحانی گفت که احتمالی برای رسیدن به توافق وجود دارد و شایسته است دیداری بین روسای جمهوری ایران و ایالات متحده هرچه زودتر برگزار گردد. رئیس جمهوری فرانسه گفت که مسلما روحانی مدت زمان زیادی در نیویورک نمی ماند و پرزیدنت ترامپ نیز به تهران سفر نخواهد کرد و بهترین است دیدار آن ها هرچه زودتر در سازمان ملل صورت گیرد.
پرزیدنت مکرون گفت که نباید به کاهش تنش بسنده کرد، بلکه احتمالی برای رسیدن به یک توافق وجود دارد که باید آن را به آزمون گذاشت.
در حالی که پرزیدنت ترامپ بارها گفته است که حاضر به دیدار و انجام گفتگو می باشد، خامنه ای هرگونه ملاقاتی را ممنوع کرده و روحانی نیز شرط آن را، باطل ساختن تحریم ها اعلام کرده است.
اکنون مدت مدیدی است که پرزیدنت مکرون می کوشد بین ایالات متحده و ایران میانجیگری کند. پرزیدنت ترامپ پیشتر گفته بود که به چنین میانجیگری نیازی نیست و حکومت اسلامی باید به طور مستقیم با وی تماس بگیرد. ولی چنین به نظر می رسد که اکنون با این تلاش فرانسه مخالفتی ندارد.
رادیو ملی اسرائیل به زبان عبری خبر داد که پرزیدنت مکرون در پاسخ به پرسش گزارشگر آن در نیویورک فاش ساخته که حسن روحانی حاضر نشد درباره میزان مسؤولیت رژیم ایران در حمله موشکی به تاسیسات نفتی عربستان سخنی بگوید و آن را تائید یا تکذیب کند. ولی خبرگزاری تسنیم نوشت که روحانی در دیدار با بوریس جانسون، از بیانیه مشترک سه کشور اروپایی در مود مسؤولیت ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان به شدت انتقاد کرده است.
تسنیم از قول روحانی خطاب به جانسون نوشت: از بیانیه اخیر سه کشور اروپایی که در عین حال جزو طرفهای برجام هستند، بسیار متأسف هستیم و صدور این بیانیه بیاساس در شرایط حساس و پیچیده کنونی به هیچ عنوان سازنده و مفید نبود.