مینو محرز، عضو ستاد مقابله با کرونا در ایران در گفتگو با روزنامه وطن امروز ، مدعی شده است که بر اساس نتایج بهدستآمده از آزمایشهای “کوو ایران برکت”، این واکسن اثربخشی بالایی در برابر ویروس جهشیافته انگلیسی دارد و تاکنون هیچ واکسنی در دنیا به این اندازه نتیجهبخش نبوده است.
وی در حالی این ادعا را مطرح می کند که معمولا این واکسن باید بر روی ۶۰ تا ۷۰ نفر آزمایش شود .اما معلوم نیست که وزارت بهداشت این واکسن را برروی چند نفر آزمایش کرده است.
خانم محرز، ادعا می کند که واکسن «کوو ایران برکت» تابهحال هیچ عارضهای نداشته و قرار است این واکسن پس از تایید نهایی که در ماه آینده انجام خواهد شد، برای واکسیناسیون عمومی از بهار سال آینده مورد استفاده قرار گیرد. بااینحال او تأکید کرد که میزان تاثیر گذاری واکسن در فاز دوم مطالعه مشخص میشود و باید تا اعلام نتایج منتظر ماند.
این ادعا بسیار زودرس است و آنان رد این باره اعلام نکرده اند که این واکسن را بر روی چند نفر ازمایش کرده و به این نتیجه رسیده اند.؟؟ در چنین مواردی معمولا باید تمام اطلاعات را به سازمان بهداشت جهانی بدهند تا بررسی شود و در صورت تایید اعلام گردد.
این در حالی که هنوز هیچ نهاد بینالمللی مستقل از جمله سازمان جهانی بهداشت درباره واکسنی که ایران میگوید تولید کرده، اظهارنظر نکردهاند.
در حال حاضر، ایران واکسن اسپوتنیک وی را از روسیه وارد و اعلام کرده که واکسنهای بیشتری از کشورهای دیگر وارد خواهد کرد. علی خامنهای نیز پیشتر با یک دستور غیرکارشناسی ، ورود واکسنهای ساخت آمریکا، بریتانیا و فرانسه به ایران را ممنوع اعلام کرده است.
آرش علایی، کارشناس بینالمللی بهداشت و مدیر انستیتو جهانی آموزش و سلامتی در نیویورک آمریکا نیز در این باره گفته است : «در حال حاضر، ایران باتکیهبر این نکته که ویروس جدید میتواند گسترش بیشتری داشته باشد، درصدد بهرهبرداری از جریان شناسایی این ویروس جدید در انگلستان است. چون در طول تابستان، ایران نتوانست مدیریت خوبی برای کنترل ویروس اولیه داشته باشد، میخواهند با بیان احتمال وجود ویروس جهشیافته در ایران در آن دوران، بر ناکارآمدی خود سرپوش بگذارند».
وی در ادامه افزود: ابتدا مردم را مقصر آمار بالای مرگومیرها معرفی کردند و حالا نوبت به نقش ویروس جهشیافته رسیده است. این در حالی است که حتی در صورت جهشیافته بودن ویروس، هرجا که مدیریت درست باشد، ویروس هم کنترل شده است. در صورت رعایت مسائل اولیه مربوط به پیشگیری، امکان مدیریت این شرایط فراهم میشود.