علیرغم تردیدها درباره اسپوتنیک۵؛ ایران مجوز مصرف اضطراری واکسن روسی کرونا را صادر کرد،مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در این باره گفت: تهیه و واردات این واکسن توسط دولت از شانس بد مردم ایران است. به هیچ عنوان از این انتخاب راضی نیستم زیرا تاکنون هیچ اطلاعاتی از این واکسن منتشر نشده است.
او در ادامه افزود: واکسن کرونا باید دارای استاندارد های جهانی باشد ، از نظر ما واکسنی استاندارد است که مورد تایید یکی از منابع بینالمللی باشد که یکی از آنها سازمان بهداشت جهانی و دیگری سازمان غذا و داروی اتحادیه اروپاست در صورتی که این واکسن تاییدیه هیچ کشوری را ندارد.
در همین رابطه، کیانوش جهانپور در توییتر نوشت: مجوز مصرف اضطراری واکسن روسی کرونا در این کشور صادر شده است.
او در ادامه افزود: «در بیستوچهارمین جلسه کمیسیون قانونی تشخیص (صلاحیت ساخت و ورود دارو و مواد بیولوژیک) سازمان غذا و دارو، مجوز مصرف اضطراری واکسن Sputnik V محصول شرکت گامالیا کشور روسیه در فرم محلول فریز شده و ویالهای تک دوز و ۵ دوز در ایران صادر شد».
جهانپور گفت: «روند بررسی واکسنهای دیگر از مبدا هند، چین، روسیه و غیره کماکان ادامه دارد».
محمدجواد ظریف نیز چند روز پیش از ثبت واکسن روسی کرونا در ایران خبر داده بود.
این در حالی است که تعدادی از محققان تاکید کردند که با توجه به نتایج تحقیقات منتشرشده درباره اثربخشی و فرایند تولید واکسن روسی کرونا موسوم به اسپوتنیک۵ تردیدهای علمی جدی وجود دارد.
بر اساس گزارش همشهری، به باور این محققان، دادههایی که روسیه درباره واکسن کرونا منتشر کرده، دستکاری شده است. از جمله انتقادات این است که میزان آنتیبادی اعلامشده در بدن افرادی که واکسن روسی کرونا به آنها تزریقشده بهرغم تفاوت در مقادیر واکسن دریافتی، یکسان بوده است. همچنین بهگفته منتقدان تعداد افرادی که در مراحل آزمایشی تست واکسن اسپوتنیک۵ شرکت کردهاند تنها ۷۶ نفر بوده است در حالیکه در مراکز تحقیقاتی مشابه این آزمایش نمونههای بزرگ چند هزار نفری داشته است.
استناد منتقدان به مطالب مجله لنست (یکی از مشهورترین هفتهنامههای پزشکی در جهان) است که نتایج مربوط به تحقیقات واکسن اسپوتنیک۵ را منتشر کرده است. محققان منتقد میگویند، بهزودی نامه سرگشادهای را درباره واکسن اسپوتنیک۵ منتشر خواهند