نایب رئیس اول مجلس: هنوز دولت “لایحه کنوانسیون دریای خزر” را به مجلس ارائه نداده است

امیرحسین قاضی زاده هاشمی ، نایب رئیس اول مجلس در گفتگو با خبرگزاری اسپوتنیک درباره کنوانسیون دریای خزر گفت که هنوز دولت لایحه ای در خصوص این کنوانسیون به مجلس ارائه نکرده است که ما تصویب کنیم.

وی در ادامه گفت: البته هنوز دولت لایحه ای در خصوص این کنوانسیون به مجلس ارائه نکرده است که ما تصویب کنیم، خوب زمانی که اخبار مذاکرات بوجود آمد خیلی پرچالش بود و سر بحث سهم ایران از دریای خزر گفتگوهای بسیاری صورت گرفت.

قاضی زاده هاشمی در ادامه گفته است که درباره  روش تقسیم ان بسیار بحث شد، اما هنوز دولت نتوانسته است جمع بندی روشنی در خصوص (کنوانسیون دریای خزر) در داخل داشته باشد. ما راه طولانی در این خصوص داریم تا این کنوانسیون تصویب شود. اینکه دولت این لایحه را به مجلس ارائه دهد تازه اول ماجرا و بحث در این خصوص در مجلس است.

«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه نیز هشت روز پیش  در کنفرانس خبری مشترک با «مختار تیلور برد،  وزیر خارجه قزاقستان از ایران خواست تا کنوانسیون حقوقی دریای خزر را تصویب کند.

وی  گفت: ما انتظار داریم که فرایند تصویب وضعیت حقوقی دریای خزر در ایران به زودی به پایان برسد.

سرگئی لاوروف، تأکید کرد : این کنوانسیون مهم که ۳ سال پیش در «آکتائو» به امضا رسید، اجرایی خواهد شد و اساس همکاری ما در دریای خزر را تقویت خواهد کرد.

گفتنی است که کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر مرداد ماه سال ۹۷ به امضای سران ۵ کشور ساحلی این دریا یعنی ایران، روسیه، قزاقستان، جمهوری آذربایجان و ترکمنستان رسید.

از جمله موارد مهم این کنوانسیون تعیین موقعیت حقوقی خزر است. مطابق این کنوانسیون خزر موقعیت منحصر به فرد خود را دارد و قوانین دریاها و دریاچه‌ها شامل آن نمی‌شود. اما این سند می‌گوید تقسیم‌بندی مرزها به آینده حواله شده و نیاز به مذاکرات بیشتر دارد.

حکومت ایران قبلا اعلام کرده بود که خواهان سهم ۲۰ درصدی از خزر است؛ موضوعی که با مخالفت دیگر کشورهای ساحلی خزر مواجه شده بود. با «فرمول خط منصف» که همسایگان ایران طرفدار آن هستند، سهم ایران ۱۳ درصد، سهم آذربایجان و روسیه نزدیک ۱۹ درصد و سهم قزاقستان و ترکمنستان بیشتر از ۲۰ درصد خواهد بود.

روسیه، آذربایجان و قزاقستان قبلا طی قراردادهای دوجانبه و سه‌جانبه کف بخش شمالی دریای خزر را میان خود تقسیم کرده‌اند، موضوعی که ایران آن را قبول نمی‌کند.