بنیامین نتانیاهو که از جانب مقام ریاست جمهوری مامور تشکیل کابینه آینده شده است، از امروز (پنجشنبه) تلاش های خود را آغاز می کند، ولی به صراحت گفته است که چندان امیدی به موفقیت ندارد و ممکن است پیش از پایان مهلت ۲۸ روزه، این ماموریت را به پرزیدنت ریولین باز گرداند.
رئیس جمهوری اسرائیلی، شب گذشته در مراسمی در مقر ریاست جمهوری، رسما اطلاع داد که تلاش های او برای متقاعد ساختن سران دو حزب لیکود و آبی و سفید برای برپایی دولت وحدت ملی به جایی نرسیده و بنابراین نخست وزیر کنونی، بنیامین نتانیاهو را مامور می کند که دولت آینده را نیز برپا کند.
نتانیاهو در سخنان خود پس از دریافت حکم تشکیل کابینه، از لزوم برپایی دولت وحدت ملی سخن گفت و سه دلیل برای آن اقامه کرد که یکی از آن ها لزوم رویارویی با خطراتی است که از جانب حکومت ایران و مزدوران نیابتی آن، امنیت اسرائیل را تهدید می کند.
در روزهای گذشته نتانیاهو و بنی گانتس رهبر حزب آبی و سفید، به درخواست پرزیدنت ریولین، دو بار دیدار و گفتگو کردند تا شاید برای برپایی دولت وحدت ملی با هم توافق کنند. ولی اختلاف نظرها بسیار عمیق بود و دیدار سه جانبه با پرزیدنت ریولین نیز این بن بست را نشکست و از این رو مقام ریاست جمهوری شب گذشته، رسما این ماموریت را به نتانیاهو سپرد.
یکی از علل شکست مذاکرات آن است که سران آبی و سفید حاضر نیستند مقام نخست وزیری به فردی سپرده شود که سه پرونده فساد مالی علیه او وجود دارد و ممکن است بزودی علیه وی کیفرخواست صادر شود.
پرزیدنت ریولین برای رفع این بن بست پیشنهاد کرد که قانونی در پارلمان اسرائیل به تصویب برسد که به موجب آن، معاون نخست وزیر نیز می تواند از همه اختیارات نخست وزیر، در هنگام غیبت وی از خدمت، برخوردار باشد.
منظور رئیس جمهوری آن است که دو حزب لیکود و آبی و سفید دولت مشترکی برپا سازند که نتانیاهو نخست وزیر و گانتس معاون او با همه اختیارات نخست وزیری باشد و اگر دادستان کل کشور علیه نتانیاهو کیفرخواست صادر کرد، او باید موقتا کنار رود و به امور حقوقی خود بپردازد و اگر در دادگاه تبرئه شد، به پست نخست وزیری باز گردد.
اجرای این پیشنهاد مستلزم تصویب قانون ویژه ای در پارلمان می باشد. ولی رهبران آبی و سفید هنوز به آن پاسخ موافق نداده اند.
نتانیاهو در سخنان شب گذشته (چهارشنبه) در مورد ضرورت برپایی دولت وحدت ملی، از جمله گفت که قدرت نظامی رژیم ایران و مجهز شدن به موشک های نقطه زن، ایجاب می کند که ارتش اسرائیل به اقدامات دفاعی گسترده ای دست بزند که بودجه های کلان می طلبد و باید لایحه بودجه دگرگون شود. او همچنین گفت که برپایی دولت وحدت ملی برای کاهش شکاف کنونی در جامعه اسرائیل بسیار ضروری است.
یکی از شروط نتانیاهو برای برپایی دولت وحدت ملی، ادامه عضویت احزاب تعصب گرای مذهبی می باشد – امری که آبی و سفید قاطعانه با آن مخالفت می ورزد و آن را غیر ضروری می داند.
به موجب شمارش نهایی آراء، حزب لیکود به ۳۲ کرسی بازگشته و آبی و سفید داری ۳۳ کرسی می باشد که اکثریت پارلمانی را کاملا تامین می کند و لزومی به عضویت احزاب مذهبی و راست افراطی نیست. ولی نتانیاهو حاضر نیست از این خواسته صرفنظر کند.