نخست وزیر اسرائیل، نفتالی بنت، در گفتگوی از راه دور با رهبران سازمان های یهودی در ایالات متحده، از جمله به آنان گفت که اسرائیل قاطعانه با بازگشت ایالات متحده به برجام مخالفت می ورزد، ولی دیدار و گفتگوی اخیر او با پرزیدنت بایدن بسیار سودمند بوده و این گزینه مطرح شده که با در پیش گرفتن اقدامات گوناگون، می توان موجب متوقف شدن برنامه های هسته ای رژیم ایران گردید.
نفتالی بنت که هفته پیش از دیدار از واشنگتن بازگشت، تایید کرد که اسرائیل و ایالات متحده نهاد مشترکی را نیز برپا کرده اند تا امکانات و گزینه ها در این مسیر را مورد بررسی قرار داده و یک سیاست همخوان و هماهنگ در پیش گیرند.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده، روز گذشته (آدینه) به خبرنگاران گفت که دولت واشنگتن تا ابد در انتظار بازگشت رژیم ایران به گفتگوهای برجامی نخواهد نشست. حسین امیر عبداللهیان، وزیر خارجه جدید رژیم ایران گفته بود که ازسرگیری گفتگوها، زودتر از دو تا سه ماه دیگر عملی نخواهد بود. او گفت که هدف گفتگوها باید برداشتن همه تحریم ها باشد – امری که اگر ایالات متحده بیشترین آمادگی و حسن نیت را داشته باشد، قادر به تامین آن نخواهد بود.
نخست وزیر اسرائیل در این همایش مجازی که در آستانه سال نو عبری (روش هشانا) برگزار شد، در مورد فلسطینی ها نیز گفت که تصور نمی کند در دوران نخست وزیری او، گفتگوهایی با رهبران فلسطینی برای رسیدن به صلح انجام گیرد.
وزیر دفاع اسرائیل، بنی گانتس هفته پیش دیداری با محمود عباس رهبر حکومت خودگردان فلسطینی داشت که طی آن گفت که اسرائیل حاضر است یک وام پانصد میلیون دلاری به فلسطینیان اعطا کند تا اقتصاد خویش را سروسامان بخشند.
این وعده وزیر دفاع، با ابراز ناخرسندی جناح راستگرای اسرائیل روبرو شد که پرسیدند: چگونه ممکن است در حالی که محمود عباس علیه اسرائیل به دیوان بین المللی در لاهه شکایت برده و خواهان تعقیب و مجازات رهبران اسرائیل و فرماندهان ارتش آن، به اتهام ارتکاب به جنایات جنگی شده، اسرائیل به یاری حکومت خودگردان بشتابد و یک وام کلان به آن ها بدهد تا قوی شوند و عملیات تروریستی را بیشتر کنند.
نفتالی بنت در گفتگو با رهبران سازمان های یهودی، سخنی در انتقاد از دیدار وزیر دفاع با رئیس حکومت خودگردان فلسطینی بر زبان نیاورد، ولی در عین حال گفت: «از آن جا که من از بیزینس به سیاست رسیدم، بر این باورم که اگر کسی با شما خوب نیست، شما نباید نسبت به او مهربانی کنید».
نخست وزیر در عین حال گفت که دولت کنونی خواهد کوشید از دست زدن به اقداماتی که موجب تنش زایی در روابط با فلسطینی ها شود، پرهیز کند.
تفالی بنت در دیدار با پرزیدنت بایدن که خواهان برپایی کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل است، گفته بود که او در مقام نخست وزیر و رهبر حزب راستگرای “یمینا” این پیشنهاد را رد می کند.
در خبر دیگری آمده است که نخست وزیر حکومت خودگردان فلسطینی در ملاقات با سه سناتور آمریکایی که از اسرائیل دیدن می کنند، خواستار شد که دولت پرزیدنت بایدن بازگشایی کنسولگری آمریکا در شرق اورشلیم را شتاب بخشد.
با آنکه پرزیدنت ترامپ سفارت آمریکا در اسرائیل را به اورشلیم منتقل ساخت که به فلسطینیان کرانه باختری نیز خدمت رسانی می کند، پرزیدنت بایدن تصمیم گرفته یک کنسولگری هم در اورشلیم بگشاید که مقر آن همان کنسولگری سال های گذشته بود.
اسرائیل از این اقدام خرسند نیست و ممکن است به علت فشار این کشور، است که دولت واشنگتن هنوز برای عملی سازی تصمیم خود اقدام نکرده است.