نشریه آمریکایی فارنپالیسی (سیاست خارجی) مقالهای نوشته لیندسی گراهام، سناتور کارولینای جنوبی ایالات متحده، و مورگان اورتگاس، مشاور سیاسی و سخنگوی سابق وزارت خارجه آمریکا در دولت دونالد ترامپ را منتشر کرده است.
در این مقاله آمده است که تعجیل در بازگشت به توافق اتمی ۲۰۱۵ با ایران، موسوم به برجام، مانند زلزلهای مهیب خواهد بود و منجر به آشوب و بیثباتی در خاورمیانه خواهد شد. حکومت ایران از سال ۲۰۱۲ بیش از ۱۶ میلیارد دلار صرف حمایت از متحدانش در سوریه، عراق و یمن کرده و سالانه ۷۰۰ میلیون دلار برای حزبالله لبنان فرستاده است
خانم مورگان اورتگاس و گراهام نوشته اند: جو بایدن، خاورمیانه نسبتا آرامی را به ارث برده است که چالشهای خود را دارد، اما صحنه توافقهای متهورانه صلح میان چند کشور عرب و اسرائیل پس از دههها خودداری از به رسمیت شناختن اسرائیل بوده است. اقتصاد ایران نیز در سایه تحریمهای آمریکا و سوء مدیریت داخلی در مهار همهگیری ویروس کرونا، فلج و آسیبپذیر شده است. از دیدگاه مذاکره، بایدن اهرمهای زیادی در اختیار دارد.
در این مقاله آمده است: اتحاد با ایران تهدیدی است و باعث از بین بردن پیشرفتهایی میشود که به دست آمده است.
فارین پلیسی نوشته است: بلافاصله پس از آن که بایدن تحریمها را بردارد، جمهوری اسلامی میتواند تا حدود ۹۰ میلیارد دلار برداشت کند. تحریمهای آمریکا ۴۰ میلیارد دلار از فروش نفت و میعانات را در آسیا و خاورمیانه مسدود کرد و ۵۰ میلیارد دلار دیگر باقیمانده برای رژیم ایران غیر قابل دسترس است.
این نشریه در ادامه افزوده است : همزمان احیای برجام صادرات نفت ایران را نیرو میبخشد، و با نرخ امروز نفت، سالانه حدود ۵۰ میلیارد دلار به خزانه جمهوری اسلامی میافزاید. تحریمهای اقتصادی دیگر نیز ممکن است لغو شوند، و بخشهای مربوط به فلزات و پتروشیمی را که برای ماجراجوییهای خارجی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی حیاتی است، تقویت کند. اقتصاد ایران مجددا شروع به رشد میکند و طولی نمیکشد که چمدانهای پول روانه حماس و حزبالله میشوند.
فارین پالیسی تاکید کرده است که این میلیاردها دلار پول نقد به دست بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان میرسد. کل بودجه نظامی ایران به کمتر از ۲۰ میلیارد در سال کاهش یافته است. اما تاریخ نشان داده که ایران از سال ۲۰۱۲ بیش از ۱۶ میلیارد دلار صرف حمایت از متحدانش در سوریه، عراق و یمن کرده و سالانه ۷۰۰ میلیون دلار برای حزبالله (لبنان) فرستاده است.
در ادامه مقاله ی خانم اورتگاس و گرام آمده است : در مورد این که ایران از پول حاصل از لغو تحریمها چه استفادهای خواهد کرد، نیازی به حدس و گمان نیست. به جای حدس زدن، کافی است نگاهی به شش سال گذشته بیاندازیم. جمهوری اسلامی ایران به جای صرف بودجه برای تحقیقات سرطان یا تقویت زیرساختهای وعده داده شده، بودجه دفاعی به بالاترین سطح رسید. سپاه پاسداران آشوب و مرگ را در سراسر منطقه گسترش داد و این اتفاق ممکن است دوباره تکرار شود.
در این مقاله نگاشته شده است که این بار طبق مفاد برجام اصلی، محدودیتهای هستهای بر ایران تقریبا به حداکثر میزان رسیده است. ظرف یک دهه ایران هیچ سقفی در مورد میزان یا کیفیت غنیسازی اورانیوم نخواهد داشت، هیچ محدودیت و سهمیهای از نظر شمار سانتریفیوژها در کار نخواهد بود، هیچ منعی بر واردات و صادرات موشکهای بالیستیک وجود نخواهد داشت و بیش از ده مورد ممنوعیت دیگر منقضی خواهند شد.
نویسندگان مقاله هشدار داده اند : برجام احیاشده منجر به شروع مسابقه تسلیحاتی در منطقه میشود، اما ایران شروعی سریع خواهد داشت. پیشرفت عظیم و دشواری که ایالات متحده به دست آورده است لغو خواهد شد. با وجود این خطر واضح و موجود، بایدن شتابان به سوی این سرنوشت حرکت میکند.
در مقاله فارین پلیسی آمده است : مذاکرات با ایران ممکن است به درازا بکشد، اما اعضای کنگره و مردم آمریکا شایسته مشاهده شفافیت در این روند هستند و باید دولت بایدن را در آنچه که وعدهاش را داده، یعنی یک توافق بهتر، مسئول و پاسخگو نگه دارند.