کاظم غریبآبادی، نماینده ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تهدید کرد اگر تحریمها علیه جمهوری اسلامی ادامه یابد بر مبارزه این کشور با مواد مخدر تاثیر منفی میگذارد.
حکومت ایران بارها اروپا را به کاهش مبارزه با قاچاق مواد مخدر تهدید کرده است.
ایران بهدلیل حضور در هلال طلایی (شامل مناطق کوهستانی سه کشور ایران، افغانستان و پاکستان) و همسایگی با این دو کشور به عنوان دو تامینکننده اصلی مواد مخدر جهان، همیشه بهترین مسیر برای ترانزیت مواد مخدر بوده است.
پس از بازگشت تحریم ها علیه ایران، حسن روحانی، به قدرتهای اروپایی هشدار داده بود: با برآورده نشدن منافع ایران در قالب توافق هستهای، حکومت ایران نمیتواند هزینه مبارزه با قاچاق مواد مخدر، مسائل امنیتی و پذیرش پناهجویان را بپردازد.
روحانی خطاب به اروپا افزود: شما هم نخواهید توانست از زیر آوار مواد مخدر، پناهجویان و بمبها و ترورها به سلامت خارج شوید.
پاسدار محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز گفته بود: « اگر تحریمها ادامه یابد، جلوی ورود مواد مخدر به اروپا را نمیگیریم.
هنوز مدت زیادی از تهدیدهای روحانی نگذشته بود که سال گذشته در بلغارستان، ماموران گمرک این کشور ، یک محموله ۲۲۸ کیلوگرمی هروئین را در یک کامیونی که از مبدأ ایران حرکت میکرد، توقیف کردند. مسئولان گمرک بلغارستان اعلام کردند که این مهمترین کشف مواد مخدر در مرزهای این کشور از ابتدای سال جاری میلادی است.
خبرگزاری فرانسه، نیز در این زمینه نوشته است که کشف هروئین در بلغارستان طی سه سال اخیر چند برابر شده است. بلغارستان جزو کشورهای “جاده بالکان” به شمار میرود که خاورمیانه را از راه زمینی به اروپا متصل میکند.
جاده بالکان، هم مسیر عبور محمولههای قاچاق مواد مخدر است و هم راه رسیدن پناهجویان به اروپا است .
به گزارش گمرک بلغارستان سال ۲۰۱۸، ۹۹۴ کیلوگرم هروئین در مرزهای این کشور کشف شده است که این میزان نسبت به سال قبل از آن، سیزده درصد افزایش داشت.
پیشتر نیز در اکتبر ۲۰۱۸، یک محموله ۷۱۲ کیلوگرمی هروئین در دو کامیون که آنها نیز از ایران میآمد توقیف شده بود. مقصد این کامیونها اتریش بود.
قبل از آن نیز مقامات بلغاری یک محموله ۲۱۰ کیلوگرمی کوکائین در یک کشتی در دریای سیاه را کشف کردند. محمولههای مشابهی نیز پیش از آن در رومانی، کشور همسایه بلغارستان کشف شد.
رژیم ایران و حزب الله لبنان بخشی از درآمد خود را از طریق قاچاق مواد مخدر تامین می کنند .قاچاق مواد مخدر یکی دیگر از منابع پرسود برای سپاه پاسداران است که کمتر مورد بررسی قرار میگیرد.
نقش سپاه پاسداران در قاچاق و توزیع مواد مخدر در داخل و خارج از مرزهای ایران ،امروز به کانون توجهات جامعه بینالمللی و خبرگزاریها تبدیل شده است.
تولید و توزیع مواد مخدر توسط سپاه بهعنوان یک تجارت پرسود محسوب می شود که در تمامی تار و پود این رژیم تنیده شده است و کاربردی دوگانه در سیاستهای حکومت ایران داشته و دارد. از یکسو مهمترین اهرم سرکوب رژیم در داخل ایران و بهانه ای برای اعدام جوانان به جرم مواد مخدر، از سوی دیگر تامین کننده اهداف ضدمردمی این رژیم در صدور تروریسم به سراسر جهان میباشد.
شمار زیادی از سازمان های بین المللی بر اساس مستندات ای که ارایه کرده اند که نشان می دهد از زمان روی کار آمدن رژیم جمهوری اسلامی، روند تجارت مواد مخدر و واردات رژیم از کشور افغانستان تا آنجا سیر صعودی به خود گرفته است که سود قاچاق مواد مخدر برای سپاه، میلیونها دلار برآورد شده است.
به گزارش دفتر نمایندگی سازمان ملل متحد در امور مبارزه با مواد مخدر، «حدود ۴۰درصد از مواد مخدر وارد شده به ایران در همین کشور برای توزیع در میان نوجوانان و جوانان باقی میماند و ۶۰ درصد بقیه آن به کشورهای عراق، ترکیه، آذربایجان و سرانجام به اروپا میرسد».
بعد از تحریمهای اخیر آمریکا، اکنون رژیم ایران به منابع هنگفت مالی بیشتری برای رسیدن به اهداف تروریستی و اجرای سیاستهای تبهکارانه برونمرزی نیاز دارد و به ان شتاب بخشیده .به همین دلیل زمینه فعالیتهای ضدبشری مافیای مخدر رژیم را به سردمداری سپاه پاسداران بیشازپیش فعال کرده است. بهصورتیکه اکنون سپاه پاسداران عمده امکانات سیاسی، دیپلماسی و لجستیکی خود را، به کار قاچاق مواد مخدر به کشورهای مختلف اختصاص داده است تا شاید بتواند از آثار ضربات تحریمها بر خود بکاهد.
در این مدت سپاه پاسداران موفق شده تا طرح گسترده ارسال مواد مخدر به اروپا و بویژه کشورهای آمریکای جنوبی را از طریق هوایی ، دریایی و زمینی فعال کند.
به گزارش یک تحلیلگر موسسه تحلیل اطلاعات “استراتفور” در سال ۲۰۰۷ بیش از ۸۰ درصد از تریاک و بیش از ۲۸ درصد از هروئین جهان از ایران ترانزیت شده است.
منابع موسسه تحلیلگر استراتفور در ادامه نوشته اند: فرماندهان سپاه پاسداران از طریق مناطق تحت فرماندهی خود، بر جریان مواد مخدر نظارت میکنند و درآمد سودآوری را بهدست میآورند.
ارزش مواد مخدری که از ایران ترانزیت میشود، در بازار مقصد ۱۹ تا ۲۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود “تقریبا ۵ درصد تولید ناخالص ملی ایران”. باور کردنش دشوار است که یک دولت که جغرافیایش مستعد تجارت مواد مخدر است، اجازه دهد خارج از سیستم، چنین سود مالی قابلتوجهی جابهجا شود.
همچنین روزنامه تایمز،در نوامبر ۲۰۱۷ نوشت که سپاه پاسداران سالانه میلیاردها دلار از قاچاق مواد مخدر سود میبرد. این نهاد برای قاچاق مواد مخدر با شبکههای تبهکار در نقاط مختلف جهان ارتباط برقرار کرده است.
پاسدار عبدالله عراقی از فرماندهان سپاه پاسداران تهران و محسن رفیقدوست، وزیر سپاه در دهه ۶۰، دو فرمانده ارشدیاند که سازمان اطلاعات آمریکا توانسته ارتباط آنها را با سازمانهای تبهکار اروپای شرقی کشف کند. گفته شده است که سپاه پاسداران تریاک افغانستان را در ایران به هروئین و مرفین تبدیل و با همکاری باندهای تبهکار از طریق شرکتهای کشتیرانی و هواپیمایی به سرتاسر جهان قاچاق میکند.
ابوالفضل اسلامی، دیپلمات پیشین ایران به تایمز گفته است که ورود سپاه پاسداران به قاچاق مواد مخدر در سالهای ۱۳۶۰ و همزمان با کاهش بهای نفت آغاز شد. در این دوره بود که سپاه پاسداران با موافقت عالیترین مقامهای حکومت ایران برای تامین نیازهای مالی خود به قاچاق مواد مخدر روی آورد.
ایالات متحده پیشتر ، سپاه پاسداران را یک سازمان تروریستی معرفی کرده و بارها این نهاد را به کسب درآمد از طریق تجارت مواد مخدر برای تامین مالی عملیاتهای تروریستی برون مرزی متهم کرده است.
وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۱۲، پاسدار غلامرضا باغبانی، یکی از فرماندهان سپاه قدس را بهدلیل نقش ویژه در قاچاق مواد مخدر در فهرست قاچاقچیان مواد مخدر قرار داد.
روزنامه تایمز نوشته است برخی تحلیلگران معتقدند که ایران از مواد مخدر بهعنوان سلاح برای ضربه زدن به کشورهای غربی استفاده میکند.
روزنامه بغداد پست، نیز بیشتر نوشته بود: سپاه قدس و شبهنظامیان حزبالله لبنان که تحت حمایت سپاه پاسداران فعالیت میکنند، در پخش مواد مخدر در کشورهای عربی بهویژه عراق دست دارند.
این روزنامه در ادامه نوشته است: سیستم قضایی ایتالیا هم سپاه قدس را متهم کرده است که یک شبکه عظیم قاچاق مواد مخدر را هدایت و مدیریت میکند و ازطریق شبکههای تبهکاری، مواد مخدر را به کشورهای اروپایی میرساند.
حالا هم مقامات حکومت ایران و رییس جمهوری به دستور علی خامنه ای تصمیم گرفته اند تا با اهرم تهدید به ترانزیت مواد مخدر، آمریکا و همپیمانانش را در اروپا بترساند.