رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، در گفتوگو با پیبیاس نیوز با اشاره به قصد آمریکا برای بازگرداندن ایران به تعهدات خود در برجام گفت: واشینگتن میداند که برای بازگرداندن جمهوری اسلامی به برجام، باید تحریمهایی را که منطبق با این توافق نیست لغو کند.
مالی در ادامه در پاسخ به این پرسش که آیا آمریکا آماده است ؟حدود هزار و ۵۰۰ تحریمی را که دولت ترامپ علیه ایران وضع کرده لغو کند گفت: «ما باید کار طاقتفرسای بررسی این تحریمها را انجام دهیم تا ببینیم باید چه کار کنیم که ایران از منافعی که قرار بود در توافق از آن برخوردار باشد بهرمند شود».
وی پیشتر نیز گفته بود : «گفتوگوهای هفته آینده با شرکای اروپایی، روسی و چینی برای بحث درباره این است که ایران و آمریکا باید برای از سرگیری تعهدات برجام چه کاری انجام دهند. این گام نخست است. بحثهای دشواری پیش روست اما در مسیر درست».
مالی در ادامه گفته است که نتیجه سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ علیه ایران پس از چهار سال این شد که تهران هم برنامه هستهای خود را گسترش داد و هم در عرصه منطقهای “تهاجمیتر” شد.
وی افزود: اگر ایران و آمریکا بخواهند در مورد اینکه کدام طرف باید قدم اول را برای بازگشت به تعهدات بردارد موضع حداکثری در پیش بگیرند، راه سختی در پیش خواهد بود.
مالی در پاسخ به این سوال که آیا توافق با ایران باید پیش از انتخابات ریاستجمهوری ۱۴۰۰ ایران صورت گیرد گفت: واشنگتن برای هیچ “مهلت ساختگی یا واقعی” عجله نخواهد کرد، اما تا زمان انتخابات نیز وقت را تلف نمیکند و تلاش خواهد کرد “به صورت صحیح” به برجام بازگردد.
وی افزود: هر روزی که میگذرد احتمال توافق کمتر میشود، اما این احتمال هم وجود دارد که پیش از انتخابات ایران توافق حاصل شود.
مالی تاکید کرد: فارغ از اینکه توافق هستهای احیا شود یا شکست بخورد، آمریکا در صدد است تا شهروندان خود را که “به صورت غیرمنصفانه” در ایران زندانی شدهاند به خانه بازگرداند.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، نیز پیشتر گفته بود: دولت جو بایدن گفتوگوهای غیرمستقیم با ایران در وین را بهطور بالقوه سازنده میداند، اما در حال حاضر انتظار ندارد مذاکرات مستقیم انجام شود.
همچنین در پی نشست مجازی کمیسیون مشترک برجام روز گذشته (آدینه) ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز با انتشار بیانیهای علاوه بر تایید برنامه این کشور برای مذاکره غیر مستقیم درباره برنامه هستهای ایران در نشست هفته آینده اعضای برجام در وین، گفت: واشینگتن فعلا پیشبینی نمیکند که گفتوگوی مستقیمی انجام شود، هرچند که برای آن آماده است.
وی افزود: واشنگتن انتظار “گشایش فوری” ندارد، بلکه “«مذاکرات دشواری” را پیشبینی میکند.
همزمان عباس عراقچی، معاون ظریف نیز در این باره گفته بود : هیچ مذاکرهای، چه مستقیم و چه غیرمستقیم نخواهد داشت و فقط با اعضای برجام گفتوگو میکند.
در همین راستا، نیویورکتایمز به نقل از یک مقام آمریکایی نوشت مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در وین از طریق میانجیها انجام میشود و هدفش توافق بر سر یک نقشه راه است تا چطور گامهایی همزمان برای بازگشت به تعهدها از جمله لغو تحریمها برداشته شود.
همزمان شبکه پرس تیوی به نقل از یک “«منبع بلندپایه” که نامش ذکر نشده،اعلام کرد ایران طرحی که بر مبنای رفع گام به گام تحریمها توسط آمریکا باشد را نمیپذیرد.