شمس الدین حسینی، نمایندۀ مجلس حکومت ایران ، و وزیر اقتصاد در دولت محمود احمدی نژاد اعتراف کرد که دست کم شصت میلیون ایرانی به کمک های فوری غذایی احتیاج دارند و دولت هیچ برنامه ای برای بهبود وضعیت معیشت مردم ندارد.
او در ادامه افزود: که درآمد سرانۀ مردم ایران در ده سال گذشته رشد نداشته و در دو سال اخیر نیز با افت کلی روبرو شده است.”
حسینی گفت: که “از سال ٩٣ توزیع درآمد در کشور به طور ممتد بدتر شده است. شاخص ضریب جینی از ٣۶ درصد در سال ٩٢ به ۴١ درصد در سال ٩٨ رسیده است.”
این نماینده مجلس در ادامه افزود که به اینها “جهش های قیمتی سه سال گذشته را نیز اضافه کنید” تا وخامت وضعیت معیشتی مردم ایران “روشنتر شود.”
درآمد سرانۀ ایرانیان طی چهار دهۀ گذشته به یک چهارم درآمد سرانه در ایران در دورۀ پیش از انقلاب اسلامی رسیده و قیمت دلار بیش از چهار هزار برابر افزایش یافته است، هر چند در این مدت درآمدهای ارزی حکومت ایران از محل فروش نفت و فرآورده های نفتی بیش از دو تریلیون دلار بوده است.
وزیر پیشین اقتصاد حکومت گفت: در دو سال اخیر اقتصاد کشور افت کلی هم داشته است. یعنی سفره مردم کوچکتر شده است. توزیع درآمد هم از سال ۹۳ تاکنون به طور ممتد بدتر شده است. تورم نقطه ای در ماه گذشته از ۴۱ درصد فراتر رفته است که نشان می دهد سلسله جهش های قیمتی تمام نشده و همچنان ادامه دارد.
وی افزود: دولت اصلا برنامه ای ندارد و ظاهرا اصل موضوع را درک نکرده و به آن اعتقاد ندارد. نمایندگان به این نتیجه رسیده اند که طرحی برای جبران نیازهای معیشتی مردم تدوین شود. طرح ارائه شده در واقع طرح تامین کسری بودجه خانوار است. جمع بندی مجلس این است که حداقل ۶۰ میلیون نفر از آن بهره مند شوند. طبق این طرح، کالاهای اساسی توسط وزارت صمت و وزارت جهاد کشاورزی تامین و امکان تخفیف برای خرید آن فراهم می شود.
علی ربیعی سخنگوی دولت نیز در این باره گفته بود: «طرحی که بدون هماهنگی با ارکان اجرایی کشور تهیه می شود با سختی در اجرا مواجه خواهد شد. این طرح به ما نشان داد هر تصمیم این چنینی باید با همکاری دولت جلو برود و قطعا ما از هیچ کاری که وضعیت معیشت مردم را بهبود دهد، نه دریغ و نه محدود خواهیم کرد»