سخنان یک مقام ارشد آمریکایی در مورد شیوه رسیدن به توافق با حکومت ایران، پرسش های زیادی را در اسرائیل، پیرامون شیوه تعامل دولت پرزیدنت بایدن با حکومت اسلامی ایران بر می انگیزد.
رسانه های آمریکایی از قول فردی که او را “یک مقام بلندپایه آمریکایی” نامیدند، ولی از وی نام نبردند، نوشتند که دولت پرزیدنت بایدن آماده گذشت هایی نسبت به حکومت ایران می باشد و با اقدامات گام به گام از سوی دو طرف موافق است و همچنین آماده لغو برخی از تحریم ها، حتی پیش از رسیدن به یک توافق جامع است.
محافل اسرائیلی می گویند که این سخنان، با آن چه وزیر خارجه آمریکا و حتی شخص رئیس جمهوری گفته بودند تناقض دارد. آن ها چند بار اعلام کردند که به عنوان گام نخست، رژیم ایران باید به همه تعهدات برجامی خود باز گردد و یک دوره “راستی آزمایی” سپری شود و آن گاه ایالات متحده برخی از تحریم ها را بردارد و مذاکرات برای رسیدن به یک توافق جامع آغاز شود. حکومت ایران متقابلا گفته بود که اول ایالات متحده باید به صورت کامل به برجام باز گردد و همه تحریم ها را لغو کند و حتی چندین میلیارد دلار به رژیم ایران خسارت بپردازد و پس از آن است که ایران به تعهدات برجامی باز خواهد گشت.
علی خامنه ای همچنین گفته است که هیچ مذاکره ای برای تغییر برجام انجام نخواهد شد. حسن روحانی نیز گفته بود که از توافق برجام نباید حتی یک کلمه کاسته و یا به آن اضافه شود.
سیاست گام به گام را ماه گذشته محمد جواد ظریف مطرح ساخت. ولی بلافاصله جناح قدرتمند رژیم آن را باطل دانست و ظریف نیز سخنان خود را پس گرفت.
اکنون مجتبی ذوالنور اعلام می دارد که توان غنی سازی اورانیوم توسط رژیم ایران ده برابر شده و ایالات متحده و اروپا درک کنند که برنامه های اتمی رژیم بازگشت نخواهد داشت.
در اسرائیل ابراز نگرانی می شود که این اظهارات و سیاست های اعلام شده از جانب رهبران رژیم ایران ، ممکن است دولت پرزیدنت بایدن را به سازش با رژیم ایران بکشاند. در اسرائیل گفته می شود که پرزیدنت بایدن زیر فشار متحدان اروپایی خود قرار دارد که نسبت به رژیم ایران نرمش نشان دهد.
ولی تجربه نشان داده که این گونه نرمش ها، از جانب رژیم ایران به ضعف تعبیر می شود و نه تنها حکومت را به نرمش نخواهد کشاند، بلکه موجب افزایش گستاخی آن می شود و نتیجه معکوس به دنبال خواهد داشت.
اسرائیلیان یادآوری می کنند که چگونه خارج کردن حوثی های یمن از فهرست گروه های تروریستی، موجب گستاخی بیشتر آن شد که حملات هوایی علیه تاسیسات نفتی عربستان را افزایش دادند و بحران را عمیق تر کردند.
هنوز معلوم نیست فردی که به رسانه های آمریکایی مژده تغییر سیاست پرزیدنت بایدن را داده، کدام شخصیت آمریکایی است. ولی ممکن است انتشار این سخنان به صورت گمنام، به هدف آزمودن واکنش های ایران، کشورهای اروپایی، اسرائیل و دیگر شریکان سیاسی و بین المللی ایالات متحده باشد. در هر حال، نگرانی در اسرائیل، با انتشار این سخنان، افزایش یافته است.