سازمان حقوق بشری هه نگاو خبرداد که امین شمس کولبر ۲۱ ساله در مرز چالدران به دست مرزبانان حکومت اسلامی کشته شده است.
در ویدیویی که وب سایت سازمان حقوق بشری ههنگاو شب گذشته منتشر کرد حاضران میگویند او در نزدیکی پاسگاه مرزی ایران هدف “سه گلوله” قرار گرفته است.
ارسلان یاراحمدی، سردبیر وبسایت سازمان حقوق بشری ههنگاو، در گفت و گو با خانواده این کولبر گفت “او یک فرزند داشت و اهل روستای ملاحسن شهرستان ماکو بود”.تنها جرمش این بود که سیگار حمل میکرده در ویدیو نیز تاکید میشود که بار او ” ۲۰ باکس سیگار” بود.
کولبران در مناطق مرزی، کالاهای خارجی را روی دوش خود قرار داده و یا با استفاده از اسب و قاطر از مسیرهای کوهستانی صعبالعبور میگذرانند و آن را در شهر یا روستای مرزی به صاحبان کالا تحویلمیدهند.
هه نگاو در ادامه نوشته است : “تنها در مهرماه سه کولبر کشته شده و ۱۲ کولبر دیگر زخمی شدند. تمام این ۱۵ نفر بر اثر شلیک مستقیم سپاه پاسداران جان خود را از دست دادهاند”.به گفته سردبیر وبسایت سازمان حقوق بشری ههنگاو، از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا امروز ۴۲ کولبر و کاسبکار در مرزهای ایران کشته شدهاند.
علاوه بر این، گزارشهای نهادهای حقوق بشری نشان میدهد “از سال ۲۰۱۶ و پس از آنکه سپاه پاسداران کنترل مرزهای ایران را در استانهای کردستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه به دست گرفت، تلفات کولبران افزایش یافت”.
اکنون سپاه پاسداران که خود از گروه های قدرت قاچاق در ایران و خارج از ایران محسوب می شود تمامی مرزهای ایران را کنترل و به کسی اجازه قاچاق را نمی دهد.
یکی از نشانههای حضور سپاه پاسداران به عنوان گروههای صاحب قدرت در قاچاق سیگار را اولین بار محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری پیشین ایران، علنی کرد؛ جایی که با اشاره به ۲ هزار میلیارد تومان هزینه مصرف سیگار گفت: « این رقم همه قاچاقچیهای درجه یک دنیا را به طمع می اندازد، چه برسد به برادران قاچاقچی خودمان» .
در آن زمان استفاده از لفظ «برادران» در ادبیاتی که برای سپاه پاسداران استفاده میشد، جنجال به پا کرد. بر اساس یکی از اسنادی که ویکیلیکس منتشر کرده است، محمد سعید العقیلی، که نقش مهمی در صادرات سیگار به ایران داشت، میگوید: « پخش سیگار جی تی آی در ایران، در اختیار مافیای لبنان “حزبالله لبنان” است و از سود حاصل از فروش قاچاق سیگار در ایران برای فعالیتهای تروریستی در عراق استفاده میکنند».
برای اهمیت نقش العقیلی در قاچاق سیگار به ایران میتوان به نزدیکی او با محسن رضایی، فرمانده کل پیشین سپاه پاسداران، اشاره کرد. ارتباطی که حتی سایت رجانیوز هم به آن اشاره داشته است. با توجه به نقشی که سپاه پاسداران در بازار سیگار ایران در دست دارد، شاید بازگشت به ابتدای این مطلب نشان دهد چرا از سال ۸۴، هیچ دولتی امکان افزایش مالیات را به حد مورد نظر سازمان بهداشت جهانی نداشته و چرا آمار دقیقی از میزان قاچاق سیگار در ایران وجود ندارد.