روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی اعلام کرد: به دلیل نفوذ حکومت ایران، فساد و همه گیری کورونا، عراق در آستانه بحران اقتصادی بیسابقهای قرار دارد،به همین دلیل اکثر مردم عراق هم اکنون با مشکلات اقتصادی بزرگی از جمله عدم پرداخت حقوق و دستمزد روبرو هستند که چنین شرایطی میتواند به اعتراضات عمومی گستردهای منجر شود.
نیویورک تایمز، در ادامه نوشته است که در یک بازار عمده فروشی در نزدیکی شهرک صدر بغداد به دلیل عدم توانایی مردم در خرید آرد، این محصول در رستورانی انباشته شده است و مردم قادر به خرید ان برای تامین مایحتاج زندگی نیستند.
این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشته است: چنین صحنههایی نشان از وضع وخیم اقتصادی مردم داشته که از زمان نظام صدام حسین بیسابقه بوده است.
دولت پیشین عراق نیز به دلیل فساد مالی و گسترش بیکاری نتوانست از عهده تعهدات خویش برآید، به همین دلیل بود که مردم عراق اعتراضات گسترده خود را علیه این دولت آغاز کردند که این امر منجر به نزاعهای مسلح میان گروههای متخاصم شد و در نهایت ایران توانست برنده آن شرایط شود.
در آن زمان بود ، که حکومت ایران فرصت طلبانه توانست از فقدان یک دولت مرکزی نیرومند در بغداد بهره ببرد و موقعیت سیاسی و جایگاه گروههای شبه نظامی وابسته به خود در عراق را تقویت کند.
نیویورک تایمز در ادامه نوشته است به دلیل شرایط اقتصادی بحرانی حاصل از همهگیری کرونا و سقوط قیمت نفت و گاز که ۹۰ درصد درآمدهای عراق را تشکیل میدهد، چندین ماه است که دولت عراق توانایی پرداخت حقوق کارکنان خویش را به طور منظم ندارد.
در همین زمینه دولت عراق نیز پس از دههها، ارزش پول ملی را کاهش داد. این اقدام در حالی که وابستگی زیادی به واردات دارد به سرعت به افزایش سطح عمومی قیمتها انجامید.
بسیاری از تحلیلگران اقتصادی نیز میگویند که شرایط وحشتناک است و هزینههای دولت عراق بسیار بیشتر از درآمدهای آن است. همچنین بسیاری از شهروندان عراقی بیم دارند که ارزش پول ملی در آینده کاهش بیشتری بیابد.
صندوق بین المللی پول نیز پیشتر، پیشبینی کرد که اقتصاد عراق در سال ۲۰۲۱ به مقدار ۱۱ درصد کوچکتر خواهد شد. این صندوق همچنین عراق را به بهبود شرایط حکمرانی و کنترل فساد دعوت کرد.