هشدار پژوهشکده آمریکایی: «ایالات متحده و کشورهای خاورمیانه، از خطر اتمی رشدن رژیم ایران غافل نشوند»

یک پژوهشکده آمریکایی در ارتباط با فعالیت های هسته ای حکومت ایران هشدار داده و نوشت: «ایالات متحده و کشورهای منطقه نباید در برابر برنامه هسته‌ای و تلاش تهران برای ساخت بمب اتمی سهل‌انگاری کنند».

مرکز پژوهش واشینگتن در گزارش جدید خود، با هشدار شدید نسبت به تکرار سناریوی بمب هسته‌ای پاکستان و کره شمالی که به واقعیتی غیرقابل برگشت تبدیل شده است، آورده است که تنها دو راه برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای ایران وجود دارد: «یا سرنگونی رژیم ایران، و یا جنگ همه جانبه و تمام عیار در منطقه».

این پژوهشکده افزود: «حکومت ایران با بازرسان آژانس بین المللی اتمی همکاری نکرده و اجازه بازرسی نداده است. در رابطه با برنامه اتمی ایران، همه حقیقت این برنامه و اهداف رژیم ایران را خوب می دانند، اما به دلیل خودداری از رویارویی، حقیقتی را انکار می‌کنند که برای همه ملموس است. کشورهای غربی برای محدود کردن جاه طلبی‌ها و فعالیت های هسته‌ای رژیم ایران، توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام) را قبول کردند».

این گزارش بر شک و تردید دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا و برخی‌ از مخالفان توافق هسته‌ای در باره انگیزه‌‌های رژیم ایران در ارتباط با برنامه‌ هسته‌ای صحه گذاشته و این شک و تردیدها را به جا و به موقع دانسته است.

در این گزارش امده است که گزارش سه‌ماهه آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای، نشان می‌دهد که ذخایر اورانیوم غنی شده ایران از زمان انتشار گزارش قبلی در ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ تا انتشار گزارش، سه برابر شده است. از نظر تئوری این بدان معنی است که افزایش غنی سازی می‌تواند ایران را به تولید اورانیوم کافی برای ساختن یک بمب هسته‌ای ساده در مدت شش ماه، قادر سازد. البته این توانایی به تعداد و کارایی سانتریفیوژهای مورد استفاده بستگی دارد.

در این گزارش آمده است: «رژیم‌هایی شبیه رژیم ایران، همواره به ساختن زرادخانه‌های بمب هسته‌ای به عنوان علامتی نمادین از موضع قدرت بازدارنده در برابر حملات نظامی خارجی تمایل دارند. این نوع رژیم‌ها اعتقاد دارند که با داشتن بمب اتمی نظام خود را حفظ می‌کنند. حتی شاه فقید ایران نیز قبل از سرنگونی‌اش بر اثر انقلاب اسلامی، گزینه داشتن اسلحه اتمی را مدنظر داشت».

اگرچه رهبر ایران علناً این جاه طلبی‌ها را انکار می کند، اما او ممکن است معتقد باشد که تسلیحات هسته‌ای، موفقیت رژیم‌اش و تداوم اقتدار مذهبی‌اش را تضمین می‌کند. مطمئناً دیدگاه‌های رژیم ایران برگرفته از الگوها، نتایج و برنامه‌های هسته‌ای سایر کشورها مانند کره شمالی است. رژیم کیم جونگ اون رهبر کره شمالی پس از انجام شش آزمایش هسته‌ای به شدت محکم شده است، در حالی که معمر القذافی رهبر لیبی پس از کنار گذاشتن برنامه هسته‌ای خود در لیبی به سرعت سرنگون شد.

در ادامه گزارش این پژوهشکده آمریکایی آمده است: «ناظران حدس می‌زنند که ایران از “وضعیت ابهام” جهان پیرامون خود از احتمال داشتن بمب هسته‌ای راضی خواهد بود و ممکن است از سیاست‌هایی که دهه‌ها قبل توسط اسرائیل دنبال شده است تقلید کند. اما شواهد برعکس این دیدگاه را نشان داد. براساس اسناد کشف شده توسط اسرائیل، ایران حدود بیست سال پیش چندین سایت آزمایش اتمی در مناطق بیابانی را آماده کرده بود و قصد داشت پنج بمب هسته‌ای را نیز تولید کند».

این مرکز پژوهشی افزود: «هنگامی که مأمورین اسرائیلی در سال ۲۰۱۸ به مرکز بایگانی هسته‌ای ایران وارد شدند، آنها فقط وقت داشتند که حدود ۲۰ درصد از پرونده‌ها و مواد موجود در ساختمان مرکز بایگانی را با خود ببرند. هنگامی که چین در سال ۱۹۸۱ برای ساختن اسلحه اتمی توسط پاکستان مقادیر کافی از اورانیوم غنی شده را به اسلام آباد اعطا کرد، دولت‌های غربی انتقال اورانیوم را برای چند ماه کشف نکردند. البته بسیار بعید است که پکن این هدایای هسته‌ای را به ایران تحویل دهد، اما آیا می‌توان تضمین کرد که کره شمالی این کار را نخواهد کرد؟».

این پزوهشکده آمریکایی در پایان گزارش خود می‌نویسد: «چنانچه ایالات متحده از برنامه‌ هسته‌ای نظامی ایران جلوگیری نکند، به نظر می‌رسد که همه کشورهای منطقه به برنامه هسته‌ای نظامی روی خواهند آورد. مگر اینکه ایالات متحده آمریکا در این زمینه پیشدستی کند و نگذارد کار به آن مرحله برسد. به عنوان مثال اگر کشورهای منطقه دریابند که بازدارندگی آمریکایی‌ها کافی نیست، ژاپن و کره جنوبی ممکن است تصمیم بگیرند که برای جلوگیری ازجاه‌طلبی کره شمالی و ایجاد نیرویی بازدارنده، به سلاح هسته‌ای روی آورند».