همایش اقتصادی بین المللی به هدف بهبود وضع معیشتی فلسطینیان، در بحرین پایان گرفت

حکومت خودگردان فلسطینی این کنفرانس را تحریم کرده بود، ولی مقامات بحرینی می گویند که چند سرمایه گذار فلسطینی نیز در این همایش حضور داشتند و به بررسی امکانات سرمایه گذاری پرداختند.

کنفرانس دو روزۀ منامه به هدف بررسی امکانات سرمایه گذاری در نواحی فلسطینی نشین به هدف بالا بردن سطح زندگی فلسطینیان و آماده ساختن زمینه برای آغاز مذاکرات صلح با اسرائیل شب گذشته (چهارشنبه) پایان یافت و جارِد کوشنر مشاور ارشد پرزیدنت ترامپ که پایه گذار این همایش بود از آن ابراز خرسندی بسیار کرد و گفت که اکنون باید تلاش برای اجرای این پروژه ها آغاز شود.

ایالات متحده گفته است که طرح صلح خود را در دو بخش جداگانه عرضه می کند که نخستین آن جنبه اقتصادی دارد و برای عملی ساختن آن، کنفرانس دو روزه در بحرین برگزار شد. ولی بخش عمده و اساسی، که همانا حل نزاع سیاسی می باشد، در آینده رونمایی خواهد گردید.

حکومت خودگردان فلسطینی این کنفرانس را تحریم کرده بود، ولی مقامات بحرینی می گویند که چند سرمایه گذار فلسطینی نیز در این همایش حضور داشتند و به بررسی امکانات سرمایه گذاری پرداختند.

محمود عباس و دستیاران او در توجیه تحریم کردن این همایش اقتصادی، ادعا کرده بودند که ایالات متحده می خواهد شرافت و حیثیت فلسطینی را به پول بفروشد و با ارائه سرمایه گذاری های کلان، آن ها را دعوت کند که از سرزمین خویش و آرمان خود، که همانا برپایی کشور مستقل فلسطینی در کنار اسرائیل، با پایتختی شرق اورشلیم، صرف نظر کنند.

ولی مقامات آمریکایی می گویند که این استدلال نادرست است و بخش اقتصادی و جریان سرمایه گذاری، تنها به هدف هموار کردن راه به منظور آغاز گفتگوهای سیاسی می باشد.

از هنگام به روی کار آمدن دولت پرزیدنت ترامپ، فلسطینیان او را مورد تحریم قرار داده و از تماس و گفتگو با نمایندگان آمریکایی درباره صلح خودداری می ورزند.

روزنامه نگاران اسرائیلی که به بحرین رفته اند، می گویند که پذیرایی از آنان بسیار گرم بوده است. حکومت اسلامی ایران کوشید با تحریک شیعیان بحرینی، آنان را علیه برگزاری همایش بشوراند و گزارش هایی درباره آن چه که مخالفت مردم بحرین نامیده شد، انتشار یافت. ولی خبرنگاران اسرائیلی با چندین بحرینی گفتگو کردند که بیشتر آن ها خواهان دوستی با اسرائیل بودند. یک بحرینی حتی به زبان عبری ابراز امیدواری کرد که بتواند در آینده از بیت المقدس یهود که به دست حضرت داود در اورشلیم برپا گردید، دیدن کند.

وزیر خارجه بحرین نیز برای نخستین بار در یک مصاحبه تلویزیونی با خبرنگاران اسرائیلی شرکت کرد و در آن گفت که بحرین خواهان دوستی و صلح است و ابراز امیدواری کرد که با پیشبرد آرمان های فلسطینی، بتوان در راه همکاری با اسرائیل نیز گام برداشت.

شبکه فارسی تلویزیون بی بی سی در لندن، شب گذشته (چهارشنبه) در برنامه خبری “شصت دقیقه” موضوع برگزاری کنفرانس منامه را بین دکتر علیرضا نوری زاد و آقای منشه امیر به بحث گذاشت. آقای نوری زاده استدلال حکومت خودگردان فلسطینی در توجیه تحریم کردن همایش را بازگو کرد و گفت که فلسطینیان حاضر نیستند خاک وطن خود را به پول بفروشند. آقای منشه امیر این استدلال را رد کرد و گفت که هدف از همایش بحرین، کمک به آغاز مذاکرات سیاسی بوده، که در آن، فلسطینیان می توانند همه خواسته های خود را مطرح سازند.

 

در دومین و آخرین روز برگزاری همایش اقتصادی بین المللی در بحرین، جارِد کوشنر مشاور امور بین المللی رئیس جمهوری ایالات متحده و سرپرست پیشبرد صلح بین اسرائیل و فلسطینیان، رهبران فلسطینیان را متهم ساخت که با سیاست های ستیزجویانه و منفی خویش، فلسطینیان را به قهقراء می برند و باعث افزایش محنت و ذلت آنان می شوند.

این انتقاد گزنده کوشنر، به ویژه به خاطر آن است که محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی و مشاوران او حضور در کنفرانس بحرین را تحریم کرده و اعلام داشته بودند که حاضر نیستند در کنفرانس حضور یابند. در همان حال، سران گروه های تروریستی حماس و جهاد اسلامی آزادی فلسطین هرگونه تلاش برای پیشبرد صلح را رد می کنند و همه طرح های آمریکایی را باطل می دانند و تهدید کرده اند که با اعمال خشونت آمیز از اجرای هرگونه برنامه آمریکایی جلوگیری خواهند کرد.

کوشنر گفت: درست است که رهبران فلسطینی این همایش و طرح اقتصادی آمریکا را رد کرده اند، ولی درها همچنان باز می ماند و رهبران فلسطینی می توانند هر زمان که لازم بدانند به این روند بپیوندند.

برخی تحلیلگران اسرائیلی بر این گُمان هستند که برگزاری موفقیت آمیز همایش منامه، یک ضربه سیاسی برای محمود عباس بود که شدیدا با آن مخالفت ورزید، ولی برخی کشورهای عرب دست اتحاد دادند و موجبات برگزاری کنفرانس را فراهم ساختند و آن همایش به طور کامل برگزار شد.