رئیس هیات سیاسی بلندپایه اسرائیلی که به طور رسمی به مراکش سفر کرده بود، پس از بازگشت از این دیدار یک روزه، نتایج آن را بسیار سازنده توصیف کرد و گفت که اسرائیل و مراکش گام های عملی را برای گسترش مناسبات، پس از امضای پیمان صلح برداشته اند.
وزیر خارجه مراکش، ناصر بوریتا در یک همایش رسانه ای در رَباط که هیات اسرائیلی نیز در آن حضور داشت، اعلام کرد که در ظرف دو هفته آینده، دفتر حفظ منافع، در پایتخت های دو کشور برپا خواهد شد تا زمینه را برای گسترش روابط فراهم سازد.
در جریان سفر هیات اسرائیلی به رَباط، ملک محمد ششم پادشاه مراکش از اعضای آن پذیرایی کرد و پیمان عادی سازی روابط بین دو کشور در حضور او امضا شد. این اقدام نشان می دهد که از دیدگاه پادشاه مراکش، برقراری روابط دوستی با اسرائیل تا چه حد اهمیت دارد.
ریاست هیات اسرائیلی در سفر به مراکش را مِئیر بِن شَبات دبیر شورایعالی امنیت ملی اسرائیل به عهده داشت. از آن جا که والدین وی زاده مراکش هستند، او به زبان عربی و با لهجه مراکشی از پادشاه و رهبران دیگر مراکش سپاسگزاری کرد و گفت که والدینش زادگاه خویش را خیلی دوست دارند و وی با آن که بارها از مراکش دیدن کرده، اکنون خوشحال است که می تواند از این پس، راحت تر به آن کشور سفر کند.
در مذاکرات بین مقامات اسرائیلی و مراکشی، علاوه بر گشایش دفتر حفظ منافع در دو کشور، یک رشته قراردادهای همکاری در امور کشاورزی، بازرگانی و تکنولوژی امضا شد.
یکی از موضوعاتی که هنوز باید حل شود برداشتن همه موانع دریافت ویزا به مراکش می باشد و همچنین امید می رود که در مراحل بعدی، سفارتخانه ها گشایش یابد. ولی تقریبا مسلم است که مراکش، سفارتخانه خود در اسرائیل را در تل آویو، و نه در اورشلیم که پایتخت کشور است برپا خواهد ساخت.
اعضای هیات اسرائیلی، مدت اقامت در رَباط را کوتاه کردند که علت آن شیوع گسترده کورونا در هر دو کشور می باشد.
در سفر به مراکش، یک هیات بلندپایه آمریکایی نیز به ریاست جارِد کوشنِر دانشگاه پرزیدنت ترامپ و سرپرست پیشبرد صلح در خاورمیانه نیز شرکت داشت.
دبیر شورایعالی امنیت اسرائیل، روز گذشته (سه شنبه) به طور شخصی به حضور ملک محمد ششم رسید و در جریان گفتگو از او دعوت کرد به اسرائیل سفر کند و از جمله با حدود نیم میلیون نفر یهودیانی که از مراکش و دیگر کشورهای عرب شمال آفریقا به اسرائیل مهاجرت کرده اند، دیدار داشته باشد.
پس از امضای قرارداد صلح اوسلو بین اسرائیل و فلسطینیان که ۲۷ سال پیش بود، یک رشته همکاری هایی بین مراکش و اسرائیل آغاز گردید، که حدود هجده سال پیش، به دنبال آغاز اِنتِفاضه فلسطینیان علیه اسرائیل تقریبا متوقف گردید – گرچه سفر اسرائیلیان به مراکش و نوعی همکاری های دیگر ادامه یافت.
در این میان، دولت تونس، در واکنش به گزارش هایی دایر بر این که ممکن است آن کشور نیز به زودی برای صلح با اسرائیل پیشگام شود، اعلام داشت که چنین احتمالی به هیچ وجه مطرح نیست و دولت تونس خیال عادی سازی روابط با اسرائیل را ندارد.