وزارت خارجه آمریکا با انتشار بیانیه ای اعلام کرد، دولت جو بایدن از زمان به قدرت رسیدن تاکنون هیچ ارتباطی با ایران برقرار نکرده است و انتظار ندارد که این اتفاق قبل از مشورت با متحدان واشینگتن و کنگره این کشور اتفاق رخ دهد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه نیز گفته است که تا بررسی هرگونه پیشنهاد از طرف ایرانیها هنوز فاصله زیادی وجود دارد.
این بیانیه پس از آن منتشر شد که محمد جواد ظریف ، پیشنهادهایی را برای هماهنگ شدن گامهای ایران و آمریکا برای بازگشت به برجام، ارائه داده بود.
ظریف، پیشتر در سخنانی خواستار همکاری اتحادیه اروپا برای فراهم کردن شرایط برای بازگشت همزمان تهران و واشنگتن به توافق هستهای شده بود.
این در حالی است که اتحادیه اروپا و ایالات متحده از فعالیت موشکی ایران و همچنین دخالت تهران در امور کشورهای منطقه و نقش بیثبات کننده این کشور ابراز نگرانی کرده و خواستار درج این مسائل در هرگونه توافق جدید هستهای با ایران است.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده نیز پیشتر از ایران خواست تا قبل از اینکه پیشنهاد بازگشت واشنگتن به توافق هستهای را بدهد، خود باید به مفاد توافق هستهای پایبند بماند.
در ادامه این خبر امده است که ند پرایس نیز با ابراز تاسف از تصمیم قضات دادگاه لاهه برای رسیدگی به پرونده شکایت ایران علیه ایالات متحده برای لغو تحریمهای جمهوری اسلامی تاکید کرد شکایت حکومت ایران از حوزه صلاحیت لاهه خارج است.
او با انتقاد از اینکه ایران تصمیم دادگاه لاهه را به عنوان پیروزی خود قلمداد کرده گفت این تنها یک حکم اولیه درباره صلاحیت دادگاه برای رسیدگی است و ایالات متحده در مرحله رسیدگی به این پرونده توضیح خواهد داد که چرا ادعای ایران مبنایی ندارد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفته است: ما با دلایل دادگاه موافق نیستیم و این یک رای اولیه در خصوص «صلاحیت رسیدگی» دادگاه بوده و نه درباره محتوای شکایت، اما ایران چنین جلوه میدهد که رای دادگاه درباره محتوای شکایت بوده است.
پرایس با اشاره به اینکه واشنگتن “با دقت خطرهای ناشی از فعالیتهای مخرب ایران” را مد نظر دارد، بر اهمیت ادامه دیپلماسی آمریکا در مورد ایران تاکید کرد.
قضات دادگاه لاهه نیز روز گذشته (چهارشنبه) اعلام کردند که این نهاد صلاحیت قضایی رسیدگی به پرونده شکایت ایران علیه ایالات متحده آمریکا درباره عهدنامه مودت بین دوکشور و بازگشت تحریمها علیه تهران را دارد و به آن رسیدگی میکند.
واشینگتن نیز معتقد است دادگاه لاهه صلاحیت قضایی در این زمینه ندارد و باید پرونده را رد کند.
حکومت ایران امیدوار است بتواند در صورت کسب رای دیوان بینالمللی دادگستری به نفع شکایت خود، به مقابله با تحریمهایی بپردازد که دولت دونالد ترامپ اعمال کرده است.