واشنگتن پست: اوباما پیش بینی کرده است که بایدن به سرعت به برجام برمی‌گردد

واشنگتن پست در گفت و گو با رئیس جمهوری پیشین آمریکا نوشته است:  باراک اوباما، معتقد است  که جو بایدن به سرعت به توافق هسته‌ای ایران برمی‌گردد؛ هرچند آسیب‌هایی وارد شده است که موجب می‌شود تا تغییر این وضعیت برای ما زمان ببرد.

این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشته است:  اوباما با تمجید از انتخاب آنتونی بلینکن، وزیر خارجه پیشنهادی جو بایدن افزوده  که او یک دیپلمات ماهر و مورد توجه در سراسر جهان است. همزمان پرزیدنت ترامپ نیز  در توییتی به‌طور ضمنی از فراهم کردن زمینه‌های انتقال قدرت خبر داد.

بلینکن در طول سه دهه اخیر سمت‌های ارشد سیاست خارجی در دو دولت آمریکا داشته که متاخرترین آنها قائم‌مقام وزیر خارجه و دیپلمات شماره دوی آمریکا بین سال‌های ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۷ در دولت اوباما بوده است. پیش از فعالیت در وزارت خارجه، بلینکن در کاخ سفید دستیار اوباما و معاون اصلی مشاور امنیت ملی کاخ سفید بود. او نقش بسیار مهمی در مذاکرات هسته‌ای ۱+۵ داشت به نحوی که از بلینکن به‌عنوان یکی از معماران برجام یاد می‌کنند.

رئیس‌جمهوری پیشین ایالات‌متحده،  درباره تجدیدنظر در سیاست‌های آمریکا به‌ویژه در زمینه بازگشت به توافق‌ها و معاهده‌های بین‌المللی از جمله توافق هسته‌ای نیز گفته است:  به نظرم مهم است بدانیم اعتمادی که متحدان ما و تمام جهان به رهبری آمریکا داشت یک‌شبه بازگردانده نخواهد شد.

اوباما گفته است: آسیب‌هایی وارد شده است که به دلیل آنها تغییر این وضعیت برای ما زمان خواهد برد، اما شکی نیست که جو بایدن افراد مناسب را برای آن به کار گرفته و من مطمئنم که از پس آن برخواهند آمد، اما ممکن است در مدت زمان کوتاهی اتفاق نیفتد.

همزمان با این تحولات و در شرایطی که زمینه‌ها برای بازگشت تیم بایدن به توافق هسته‌ای در حال فراهم شدن است، کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی پیشین اتحادیه اروپا که در مذاکرات هسته‌ای حضور داشت در یادداشتی سه راهکار به دولت جو بایدن پیشنهاد کرد تا روندی درست و اساسی برای بازگشت آمریکا به توافق هسته‌ای طی شود.

نخست جمع‌آوری گروه مذاکره‌کننده است. ، بایدن  باید اتحادیه اروپا را قانع کند گروه ۱+۵ را گرد هم بیاورد. دوم در نظر گرفتن برجام به‌عنوان توافق اول است نه آخر. چرا که توافق سال ۲۰۱۵ هیچ‌گاه قرار نبود نقطه پایان مذاکرات باشد. و سوم  پایه‌های مستحکمی برای برجام در نظر بگیرد. این به معنای همکاری با کنگره آمریکا برای ایجاد اطمینان در این توافق است .چرا که  بازگشت به برجام تنها با اختیارات ریاست جمهوری برای حفظ آن ممکن است برای مدت کوتاهی کارآمد باشد اما رویکردی بنیادین نیست.