وال استریت ژورنال از افتتاح فروشگاه مواد غذایی متعلق به ارتش و سپاه پاسداران در ونزوئلا خبرداد و نوشت: این تجارت پس از دیدار سفیر حکومت ایران با معاون رئیسجمهور ونزوئلا انجام شده است.
سازمان “اتکا” متعلق به نیروهای مسلح حکومت است، اما محصولات مشترک ارتش و سپاه پاسداران را به فروش می رساند. مدیریت “اتکا” را عیسی رضایی که در فهرست تحریمها قرار دارد بر عهده دارد، او سابقه همکاری با سپاه را دارد و به اتهام دخالت در توسعه تسلیحات و هدایت نیروهای نیابتی در جبهههای گوناگون در خاورمیانه در فهرست سیاه آمریکا قرار گرفته است. رضایی در مشاغلی همچون ذیحساب و مدیر مالی قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا و بازرس قانونی موسسه حسابرسی بنیاد تعاون سپاه فعالیت دارد.
افتتاح فروشگاه ” اتکا ” در حالی انجام می گیرد که یک قاضی آمریکایی حکم توقیف چهار نفتکش حامل سوخت از ایران برای ونزوئلا را صادر کرده است.
در این گزارش آمده است که این فروشگاه مواد غذایی در ونزوئلا، محصولاتی همچون تن ماهی و رب گوجه فرنگی «دلنوش» تا روغن آفتابگردان «ورامین» را در این کشور می فروشند.
در ماههای اخیر هواپیمایی ماهان، قرارگاه خاتمالانبیا و شرکت گلستان که از شرکتها و نهادهای مرتبط با سپاه بهشمار میروند ، محمولههای سوخت، تجهیزات پالایشگاهی و تکنسینها را به ونزوئلا انتقال داده اند.
مقامات ایالات متحده میگویند: ایران از شرکتهای تحت کنترل حکومت برای دور زدن تحریمها، تامین مالی برنامههای تسلیحاتی و پولشویی استفاده میکند.
روزنامه آمریکایی، وال استریت ژورنال نیز در این باره نوشته است: هر گونه فعالیتی در ایران چه خارجی و چه داخلی باید سپاه پاسداران مجوز ان را صادر کند.
در ادامه نوشته است: رژیم ایران در تلاش برای دور زدن تحریمها، از مقامات بازنشسته سپاه به عنوان ریاست شرکتهای فعال در بخشهای کلیدی استفاده می کند.
یک دیپلمات آمریکایی گفته است: همکاری جدید میتواند راهی برای دور زدن تحریمها و پولشویی باشد. همچنین این همکاری میتواند با توجه به صادرات تکنولوژی و تجربه نظامی از حکومت ایران به ونزوئلا، یک تهدید امنیتی ایجاد کند.
ونزوئلا که خود دارای یکی از منابع عظیم نفت در جهان است، بدون اینکه درگیر جنگ باشد، به قحطی دچار شده و رژیم ایران علاوه بر کمک به پالایشگاههای فرسوده این کشور و ارسال محمولههای سوخت، تامین بخشی از ذخیره غذایی ونزوئلا را هم بر عهده گرفته است.
خزانهداری ایالات متحده، سال گذشته وزارت دفاع حکومت ایران که “اتکا” تحت نظارت آن اداره میشود را به اتهام استفاده از شرکتهای واسطه برای کمک به پیشبرد برنامههای موشکی ایران تحریم کرد.
اتکا در حدود ۶۰ سال پیش، قبل ز روی کار آمدن حکومت اسلامی در ایران تاسیس شد، اتکا فروشگاه تامین مواد غذایی برای خانواده نظامیان و افراد شاغل در نیروهای مسلح بهشمار میرفت. اما پس از حکومت اسلامی در ایران، شرکتهای بزرگ اروپایی تولید کننده کالاهای مصرف،از کشور خارج شدند و اتکا شعبههای خود را به بیش از ۵۰۰ فروشگاه افزایش داد. محصولات اتکا در عراق و تاجیکستان به فروش میرسد و مذاکرههایی برای ورود به بازار سوریه و روسیه نیز انجام شده بود.