نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال درباره اختلافات ایالات متحده و سایر قدرتهای جهانی در زمینه توافق هستهای با ایران، نوشت: دیپلماتهای اروپایی در تلاش اند تا با پیشنهاد تمدید محدود تحریمهای تسلیحاتی ایران، راهی برای دستیابی به مصالحه پیدا کنند تا مانع نابودی این توافق شوند.
بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، حکومت اسلامی ایران که از ۱۳سال پیش حق خرید و فروش جنگافزاررا ندارد.
این تحریم تسلیحاتی قرار است ۱۸ اکتبر امسال ( ۲۷ مهر ماه ) به پایان برسد. اما دولت واشنگتن تلاش میکند با ارائه پیش نویس قطعنامهای این تحریمها را تمدید کند.
برایان هوک، مسئول امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، پیشتر گفته بود: به هر طریقی تحریم تسلیحاتی ایران را حفظ میکنیم.
عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه نیز در واکنش به سخنان هوک گفته بود در صورت بازگشت تحریم های شورای امنیت، ایران در “دکترین اتمی خود تجدید نظر می کند”.
محمدجواد ظریف نیز در توضیح این بازنگری گفته است که بررسی خروج ایران از پیمان منع گسترش سلاح های اتمی یکی از این گزینه هاست.
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، با اشاره به تمدید این تحریمها گفت که واشنگتن برای نیل به این مقصود برنامهریزی کرده است.
ایالات متحده پیشتر پیش نویس قطعنامه خود را برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در اختیار اعضای شورای امنیت قرار داده است. و هشدار داده است درصورت ناکامی در تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران به دنبال فعال کردن “مکانیسم ماشه” در توافق اتمی قدرتهای جهانی با ایران، موسوم به برجام، خواهد بود.
مکانیسم ماشه، سازوکاری برای حل اختلافات در برجام است که بر اساس آن، اگر ایران به تعهداتش عمل نکند، طرفهای دیگر توافق میتوانند پرونده را به شورای امنیت بازگردانند و تحریمها علیه تهران را از سر بگیرند.
اما ایران، چین و روسیه تاکید دارند که ایالات متحده از توافق هستهای خارج شده است و دیگر عضو این توافق نیست که بتواند مکانیسم ماشه را فعال کند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، نیز در نامهای خطاب به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد موضع آمریکا را “مضحک و غیرمسئولانه” توصیف کرد.
جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، ۲۰نیز گفته است: از آنجا که آمریکا از برجام خارج شده است دیگر نمیتواند مدعی شود که نقشی در برجام دارد.
وال استریت ژورنال در ادامه نوشته است: دیپلماتهای اروپایی در مجموع تهدیدهای ناشی از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران را کماهمیت میدانند و معتقدند مشکلات اقتصادی شدید ایران مانع از آن خواهد شد که این کشور بتواند تسلیحات زیادی خریداری کند.
اروپاییها امیدوارند بتوانند طرحی را تنظیم کنند که حداقل از سوی روسیه و چین و همینطور آمریکا وتو نشود.
حکومت ایران بارها از اروپا، روسیه و چین خواسته است به فشارهای واشنگتن در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی تسلیم نشوند و هشدار داده که به تمدید تحریمها واکنش نشان خواهد داد.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، نیز در این زمینه هشدار داده بود: در صورتی که تحریمهای تسلیحاتی جمهوری اسلامی در شورای امنیت سازمان ملل تمدید شود، برجام به “مرگ ابدی خواهد رفت”.