رییس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام کرد واکسن در حال ساخت در ایران زودتر از شش ماه دیگر آماده استفاده نخواهد شد. این واکسن اکنون به مرحله آزمایش بالینی رسیده که باید روی هزاران نفر تست شود.این واکسن که که آن را “واکسن فخریزاده” نام نهاده اند، از چندین ماه پیش در محله پژوهش و آزمون های مقدماتی قرار داشته است.
مرحله سوم آزمایشی انسانی، حساس ترین مرحله از ساخت یک واکسن می باشد که باید روی هزاران نفر آزمایش شود تا کارایی آن مورد تایید قرار گیرد.
مصطفی قانعی، رئیس کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: واکسن فخری زاده، واکسنی است که با آنچه که در واکسن برکت و واکسن مربوط به وزارت دفاع می بینیم، متفاوت است. به طوری که این واکسن نوترکیب است و در آن تقریبا از قطعات پروتئینی و قطعات ویروس استفاده شده است.
وی در حالی این ادعا را مطرح می سازد که سعید نمکی وزیر بهداشت، نیز ماه گذشته ادعا کرد ه بود که ایران اسلامی تا سه ماه دیگر به بزرگترین تولید کننده واکسن کرونا در جهان تبدیل می شود.
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو نیز پیشتر از پروژه تولید مشترک واکسن کرونا با کوبا گفته بود که تست انسانی این واکسن در ماههای پایانی امسال در ایران انجام خواهد شد.
وی مدعی شده بود که این واکسن در فاز ۲ انسانی است و در بهمن و اسفند فاز سوم تست آن روی ۵۰ هزار نفر در ایران انجام خواهد شد.
جهانپور به نام شرکت واکسنسازی کوبا اشارهای نکرد و درباره اینکه این واکسن بر روی شهروندان کوبایی هم آزمایش خواهد شد یا خیر، اطلاعاتی ارائه نداد. وی صرفا عنوان کرد که این پروژه مشترک با یکی از «موسسات پرسابقه واکسنسازی در کوبا» دنبال میشود.
پیشتر نیز علیرضا بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران از طراحی مشترک واکسن کرونا با دو کشور خبر داده بود، اما نامی از آنها نبرده بود.
در حال حاضر مشخص نیست که ایران با چه کشور دیگری برای ساخت واکسن کرونا همکاری میکند، اما چندی پیش مصطفی قانعی، دبیر ستاد توسعه زیستفناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ایران، اظهار داشت که واکسن شرکت شفا فارمد «مشابه واکسن شرکت چینی سینوواک» است.
قانعی در ادامه افزود: واکسنهای کوپارس و وزارت دفاع هم در حال طی مسیر است و باید منتظر ماند تا نتیجه تحقیقاتشان مشخص شود.
وی درباره وضعیت واکسن ایرانی- کوبایی (انستیتو پاستور) نیز گفت: پیش بینی می شد که فاز سوم این واکسن به صورت مشترک در پایان اسفند ماه آغاز شود، اما با توجه به شرایط احتمالا به بعد از تعطیلات فروردین موکول می شود. به هر حال این پروژه در حال تدوین است و از آنجایی که پروژه مشترک بین دو کشور است، سیر مراحلش مقداری طولانیتر از زمانی است که برای کشورمان باشد.
قانعی درباره وضعیت تولید با اسپوتنیک وی در کشور نیز، گفت: یک شرکت داخلی ایرانی وارد قرارداد شده تا با زیرساخت خودش برای اسپوتنیک تولید کند. بنابراین این کار تولید مشترک نیست، بلکه این شرکت برای اسپوتنیک در داخل ایران تولید می کند. حال تا زمان شروع مراحل آن باید صبر کرد. به هر حال باید زیرساخت تولید را آماده کنند تا کار شروع شود.
وی همچنین گفت: یک واکسن دیگر هم هست که مانند واکسن مدرنای آمریکا است و با تکنولوژی MRNA است که فکر می کنم آن هم تا اواخر اسفند ماه فاز حیوانیاش تمام شود و برای کسب مجوز اخلاق اقدام کند که این واکسن برای شرکت رِنا است.