واکنش تسنیم به مصاحبه ظریف:گفتگویی با این درجه از اهمیت چطور به بیرون درز کرده است؟

خبرگزاری تسنیم ، وابسته به سپاه نوشته است : با انتشار فایل صوتی ظریف ، نمایندگان دولت بازی جدیدی را برای نقش آفرینی فعال در انتخابات ۱۴۰۰ شروع کرده اند که شاید ظریف هم در این میان قربانی ساده انگاری خود در اعتماد به مجموعه آقای آشنا شده باشد.»

گفتگوی جنجالی محمدجواد ظریف وزیر خارجه که از روز گذشته به یکی از پربحث‌ترین موضوعات سیاسی کشور تبدیل شده، یک گفتگوی ۳ ساعت و ۱۱ دقیقه‌ای با سعید لیلاز است که فایل صوتی آن در فضای مجازی منتشر شده است.

این خبرگزاری وابسته به سپاه در ادامه نوشته است : ظریف در این گفتگو به موضوعات مهمی در خصوص دیپلماسی و سیاست خارجی کشور پرداخته و سعی کرده است در این مصاحبه دوگانه دیپلماسی و میدان (منظور از میدان یعنی اتفاقات و سیاست‌های منطقه‌ای ایران در کشورهایی نظیر سوریه، عراق، یمن و…) را برای مخاطب جا بیندازد.

بخش زیادی از این گفتگو به تعریف و تمجید ظریف از عملکرد خود و همکارانش در حوزه سیاست خارجی به‌ویژه برجام تعلق دارد ولی به‌نظر می‌رسد پربحث‌ترین موضوع در این گفتگو آنجایی است که ظریف در مورد قاسم سلیمانی فرمانده سابق نیروی قدس و سیاست‌ها و عملکرد وی سخن می‌گوید.

اینجا نقطه اوج دوگانه‌سازی دیپلماسی و میدان است که در آن، ظریف نماد “دیپلماسی” و سلیمانی نماد “میدان” معرفی شده است و این‌طور گفته می‌شود که دیپلماسی همیشه برای میدان هزینه شده است و نه به‌عکس.

تسنیم نوشته است : این در واقع موضع‌گیری عجیبی از مشهورترین دیپلمات سال‌های اخیر نظام  است که “میدان” و “دیپلماسی” را دو ساحت مجزا از هم می‌داند که همواره یکی باید برای دیگری هزینه شود و به‌قول او همیشه این دیپلماسی بوده که برای میدان هزینه شده است.

این خبرگزاری نزدیک به سپاه در ادامه نوشته است : نکته جالب این است که‌ ظریف کمی جلوتر به نقش میدان ( سلیمانی) در پیشبرد دیپلماسی اشاره می‌کند و می‌گوید “اگر سلیمانی  نبود ما در افغانستان موفق نمی‌شدیم” و یا اینکه می‌گوید “۲ بار مذاکره با آمریکایی‌ها در سال ۲۰۰۳ را مدیون سلیمانی  و نیروی آن است”. همچنین موضوع یمن و سیاست سلیمانی از دیگر مواردی است که ظریف به آن اشاره می‌کند.

تسنیم در ادامه نوشته است : این گفتگو ظهر روز ۶ اسفند ۹۹ در قالب پروژه‌ای مفصل با عنوان “آن سوی دولت” (سلسله گفتگوهای تاریخ شفاهی دولت تدبیر و امید) و با مدیریت حسام‌الدین آشنا در مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری انجام شده و علاوه بر ظریف، با دیگر وزرا و اعضای کابینه ازجمله علی ربیعی سخنگوی دولت نیز گفتگوهای مفصلی صورت گرفته است.

فایل منتشر شده، یک مصاحبه ۳ ساعته است ولی سخنگوی وزارت خارجه در توضیحاتی پیرامون این حواشی اعلام کرد، آنچه از شبکه‌های برون مرزی پخش شده، فایل تقطیع‌شده از یک گفتگوی ۷ ساعته ‌بوده است.

ظریف چند بار در مصاحبه تأکید می‌کند، قرار نبوده است این گفتگو فعلاً منتشر شود (و یا لااقل این‌طور به او گفته شده است). خطیب‌زاده هم بر این مسئله تاکید کرده  است، اما با این تفاصیل باید پرسید؛ گفتگویی با این درجه از اهمیت و حاوی مطالبی که می‌تواند فضای سیاسی کشور را به‌هم بریزد، چطور به بیرون درز کرده است؟

آیا جناب  آشنا که خود از جمله چهره‌های امنیتی در دولت روحانی است از اهمیت این فایل صوتی مطلع نبوده و در نگهداری آن اهمال کرده است و یا این فایل با برنامه‌ریزی قبلی و به‌شکل غیررسمی برای تاثیرگذاری در انتخابات ۱۴۰۰ منتشر شده است؟

سؤال مهمتر این‌که؛ چطور این فایل برای اولین بار توسط تلویزیون فارسی‌زبان ایران اینترنشنال پخش شده است؟

اگر این فرایند یک فرایند برنامه‌ریزی‌شده نیست، آیا آشنا نباید جوابگوی این اهمال در زیرمجموعه خود باشد؟