وزارت بهداشت ایران در آخرین آمار خود ادعا کرد که در شبانه روز گذشته، تنها ۴۸ نفر دیگر جان باخته اند، ولی شمار مبتلایان جدید نسبتا بالا بوده و ۱۴۸۱ تن گزارش شده است. همچنین هشدار داده شده که بسیاری از استان های ایران در حالت قرمز قرار دارند. همزمان، وزارت بهداشت اعلام کرد که فردا در مورد بازگشایی مساجد و زیارتگاه های دینی تصمیم خود را اعلام خواهد کرد.
علی خامنه ای روز گذشته گفته بود که او تصمیم مقامات بهداشتی را هرچه که باشد، می پذیرد، ولی باید خواسته های روحانیون و باورمندان نیز، به ویژه در اوج ماه روزۀ رمضان در نظر گرفته شود.
وزیر بهداشت در سخنان امروز خود (سه شنبه) ادعا کرد که در بیاری از نقاط ایران توانسته اند به مرحله مهار کردن بیماری برسند. ولی علیرغم سخنان او، استانداران و فرمانداران بسیاری از نقاط ایران هشدار می دهند که شمار مبتلایان و همچنین تعداد قربانیان، در ابعاد بسیار نگران کننده، همچنان بالا می رود.
مسعود نمکی نیز ضمن ادعای رسیدن به مرحله مهار کردن ویروس گفت: «بزرگترین خطای استراتژیک ممکن است آن باشد که تصور کنیم ماجرای کورونا تمام شده است»
در این میان، پرستاران، پزشکان و کادر بهداشتی و درمانی ایرانی در مبارزه با کورونا نه امنیت شغلی دارند و نه امنیت جانی.
طبق آمار رسمی وزارت بهداشت تاکنون دستکم ۱۴ نفر از کادر پزشکی و درمانی در اثر ابتلا به کرونای در سال گذشته جان باخته اند.اما منابع مستقل فهرستی از دستکم هفتاد نفر پزشک و پرستاری را منتشر کردهاند که یا به کرونا مبتلا شدهاند یا بر اثر آن فوت کردهاند.
این آمارمبتلایان و جان بختگان کادر درمانی ایران در شرایطی منتشر میشود که محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار گفته “در خصوص آمار پرستاران مبتلا نمیتوانیم رقمی را اعلام کنیم. آمارها کاملا امنیتی هستند”.
مسئولان درمانی در ایران بارها در باره کمبود تجهیزات و کادر درمانی و بهداشتی هشدار دادهاند. کادر درمانی کشور اعتراض دارند که چرا پوشش و وسایل محافظ که سازمان بهداشت جهانی برای پانزده هزار نفر به ایران فرستاده تاکنون به دستشان نرسیده است.
ایران با کمبود شدید کادر درمانی روبرو شده ، مریم حضرتی، معاونت پرستاری وزارت بهداشت برای مقابله با ویروس کرونا فراخوان استخدام منتشر کرده و از پرستاران بیکار، بازنشسته و حتی دانشجویان سال آخر این رشته خواسته برای کار داوطلب شوند.
وزارت بهداشت برای جبران کمبود پرستار فراخوان جذب با قراردادهای ۸۹ روزه داده است اما خانه پرستارمیگوید این قراردادها “استثمار نیروی کار” است.
حکومت ایران حتی در این شرایط حاضر نشده وضعیت شغلی و استخدامی پرستاران را بهبود دهد و دانشگاههای علوم پزشکی حتی در آگهی جذب پرستار ۸۹ روزه متذکر شدهاند “انعقاد قرارداد پاره وقت هیچگونه تعهد استخدامی برای دانشگاه ایجاد نخواهد کرد”.
سعید نمکی، وزیر بهداشت وعده داده بود پرستاران که به مراقبت از بیماران مبتلا به کرونا مشغولند در اولویت استخدام قرار خواهند گرفت.اما هیچ کدام از وعده ها را عملی نساخت.
پیش از کورونا نیز پرستاران یکی از معترضترین اصناف ایران بودند و بارها اعتراض و اعتصاب کردهاند. استخدام رسمی یکی از اصلیترین مطالبات پرستاران در سالهای گذشته بوده است.
دبیر کل خانه پرستار در این باره گفته که “پرستاران در حال حاضر در بین کارکنان دولت، پایینترین حقوق را دریافت میکنند. حتی از معلمها هم پایینتر حقوق میگیرند”.
اصغر دالوندی، رئیس کل سازمان نظام پرستاری هم در نامهای به وزیر بهداشت از مطالبات برآورده نشده پرستاران نوشته : حذف اضافه کاری اجباری، استانداردسازی خدمات پرستاری، شفافیت در شرح وظایف مراقبتهای پرستاری و حذف کارهای غیر مرتبط، پرداخت معوقات پاداش خدمت بازنشستگان و تعیین استاندارد تعداد پرستار به بیمار به صورت آزمایشی با استخدام نیروی جدید.
ایران برای رسیدن به استاندارد جهانی با کمبود ۲۹۰ هزار پرستار مواجه است. در حال حاضر به ازای هر هزار نفر، در ایران تنها سه پرستار مشغول به کارند.
رهبر، دولت و مجلس ایران وعده دادهاند که وضعیت درمانی را بهبود دهند. و خامنه ای نیز اخیرا پرستاران را “مدافعان سلامت”، “شهید خدمت” توصیف کرد.
شش روز پس از اعلام رسمی شیوع کرونا در ایران، نرجس خانعلیزاده پرستار ۲۵ ساله بر اثر نبود تجهیزات مناسب به کورونا جان باخت او نخستین کادر درمانی بود که درگذشتش به علت کرونا تایید شد.
محمد شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار میگوید: “پرستاران ما باید مسلح باشند و این سلاح یعنی پوشش ایمنی کامل که چندان هم هزینهبر نیست. هر پرستار یک ماسک نیاز دارد که باید ماسک فیلتردار اِن ۹۵ باشد، یک گان، پوششی برای پوشاندن کفش و دستکشی برای دستها و عینکی هم برای چشم ها لازم است”.
وی گفت: حداقل کمک های درمانی سازمان جهانی را به آنها بدهید .