مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، پنجشنبه ۲۱ فروردین اعلام کرد که قرار است شنبه آینده در عمان، مذاکراتی «مستقیم» میان استیون ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، و یکی از مقامات بلندپایه ایرانی برگزار شود.
روبیو در جریان نشست کابینه به ریاست دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، افزود: «امیدواریم این مذاکرات به صلح منجر شود. ما کاملاً روشن و صریح گفتهایم که تهران هرگز به سلاح هستهای دست نخواهد یافت و فکر میکنم همین موضع، ما را به برگزاری این نشست سوق داد.»
وزارت امور خارجه ایالات متحده در بیانیهای به شبکه «العربیه» تصریح کرد که نشست مذاکراتی روز شنبه آینده در عمان با ایرانیها به ارزیابی میزان جدیت تهران در مذاکرات خواهد پرداخت.
این وزارتخانه همچنین توضیح داد که «این نشست اولین گام برای ارزیابی نیتهای ایران در خصوص مذاکره خواهد بود.»
در این بیانیه همچنین تاکید شده است که اخراج بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از سوی ایران، خطای محاسباتی، تشدید تنش و ارزیابی بد از اوضاع، تلقی خواهد شد.
پیشتر، علی شمخانی، مشاور رهبر ایران پنجشنبه در پستی در شبکه اجتماعی «ایکس» نوشت که در شرایط حمله نظامی اقدامات بازدارندهای مانند «اخراج بازرسان آژانس انرژی اتمی و قطع همکاری با آن» و همچنین «انتقال ذخایر غنی شده به مکانهای امن و نامشخص» ممکن است در دستور کار رژیم ایران قرار گیرد.
مذاکرات عمان در حالی در دستور کار قرار گرفته که آمریکا از مذاکره مستقیم صحبت میکند و رژیم ایران همچنان بر غیرمستقیم بودن آن تاکید دارد.
در همین راستا، مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری رژیم، گفت: «ما آماده مذاکره هستیم، اما نه بهصورت مستقیم.»
پزشکیان توضیح داد: «عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، بر اساس توصیهها و دستورالعملهای صادره از سوی رهبر ایران، انجام مذاکرات غیرمستقیم با نمایندگان ایالات متحده در عمان را بر عهده خواهد داشت.»
ترامپ پس از بازگشت به کاخ سفید در ژانویه گذشته، سیاست «فشار حداکثری» را علیه تهران از سر گرفت و در عین حال اما همزمان بر آمادگی خود برای مذاکره با ایران با هدف دستیابی به یک توافق هستهای جدید تاکید کرد.