یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در گفتوگو با پایگاه خبری واشنگتن فری بیکن از ایران خواسته است «گامهای خطرناکی» را که اخیرا برداشته، به عقب برگرداند.
واشنگتن فری بیکن میگوید، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا این اظهارات را در واکنش به گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی در تایید تولید اورانیوم فلزی در کارخانهای در ایران مطرح کرده است.
این خواست سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در حالی مطرح می شود که رزیم اسلامی در هفته ای اخیر و پس از ورود بایدن به کاخ سفید بر سرعت روند عقب نشینی از تعهدات برجامی خود افزوده و آژانس بین المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود تاکید کرده که رژیم ایران در راستای غنی سازی اورانیوم تا حد زیادی پیشرفت داشته و از این بابت ابراز نگرانی نمود است.
سه کشور اروپایی حاضر در توافق هستهای موسوم به برجام نیز روز جمعه ضمن ابراز نگرانی نسبت به اقدام ایران در تولید اورانیوم فلزی، رفتار ایران را مصداق نقض تعهدات خود در چارچوب این توافق دانستند. این کشورها گفتهاند که اقدامات ایران «گام کلیدی در مسیر تولید سلاح اتمی» است.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا به واشنگتن فری بیکن گفته است، «ایران میبایست گامهای خطرناکی را که برداشته به عقب برگرداند و از برداشتن گامهای تحریکآمیز دیگر خودداری کند.»
در روزهای گذشته وزیر خارجه ایالات متحده نیز نسبت به این اقدامات رژیم در راستای پیشبرد و سرعت بخشیدن به برنامه ها و طرح های اتمی خود هشدار داده بود و همچنین وزارت خانه زیر نظر وی نیز هشدار داده و در عین حال گفته بود که راه دیپلماسی باز است و لزومی ندارد رژیم ایران به این اقدامات دست بزند.
این مقام دولت جو بایدن همچنین بار دیگر از ایران خواسته است به نقض مکرر تعهدات برجامی خود از جمله ذخیره سازی اورانیوم با غلظت بالا، پایان دهد٬ تا مسیر برای بازگشت دولت آمریکا به توافق هستهای و رفع تحریمهای اقتصادی فراهم شود.
این سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در ادامه باردیگر موضع دولت جو بایدن برای بازگشت به توافق هستهای با ایران تکرار کرد.
این مقام آمریکا گفته است٬ اگر ایران به اجرای کامل (توافق هستهای) بازگردد، ایالات متحده نیز همین کار را خواهد کرد و سپس از آن به عنوان زمینهای برای دستیابی به توافقی طولانیتر، قویتر و گستردهتر برای رفع سایر موارد نگرانی استفاده خواهد کرد.
وی اضافه کرده است، ما با چنین مرحلهای فاصله زیاد داریم، (چرا) که ایران در چند جانب تعهدات خود را اجرا نمیکند.
روز چهارشنبه خبرگزاری رویترز و روزنامه والاستریت جورنال نوشتند که به گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی اتمی دست یافتهاند که میگوید ایران گامهای جدیدی برای «عدول بیشتر از تعهدات برجامی» خود برداشته است.
موارد جدید عدول ایران از تعهدات هستهای شامل آغاز تولید اورانیوم فلزی است که در تولید بمب هستهای نیز کاربرد دارد. همچنین ایران غنیسازی اورانیوم توسط سانتریفیوژ های پیشرفتهتر را آغاز کرده است.
یک روز پس از این گزارش، وزارت خارجه فرانسه هم هشدار داد که گامهای جدید ایران برای عدول بیشتر از برجام میتواند پنجره باز شده دیپلماسی توسط دولت جدید آمریکا در رابطه با برنامه هستهای ایران را ببندد.
در همین زمینه، معاون وزیر امور خارجه روسیه، نیز از ایران خواسته است تا «خویشتنداری» کرده و «رویکرد مسئولانه» در پیش بگیرد.
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، هم روز چهارشنبه گفته بود، رویکرد ایران در هفتهها و ماههای اخیر به سمت دورتر شدن از برجام بوده است.
در همین حال، عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه ایران هم گفته است، بدون رفع تحریمها برجام برای جمهوری اسلامی ارزشی ندارد.
وی در ادامه خواستار رفع تمامی تحریمهای هستهای علیه ایران شده است٬ از جمله تحریمهایی که بعد از خروج آمریکا از برجام وضع شدهاند.
ایران به دنبال خروج آمریکا از برجام در دولت دونالد ترامپ و بازگشت تحریمهای گسترده واشینگتن، از تعهدات هستهای خود در چارچوب این توافق عدول کرده است.
به نظر میرسد این اقدامات رژیم در راستای بالا بردن قدرت چانه زنی بیشتر در مذاکرات آینده میان رژیم با ایالات متحده صورت می گیرد اما در عین حال رژیم برنامه های مخفی خود برای دستیابی به اولین بمب اتمی را پیش میبرد چرا که دستیابی به بمب اتم را تنها راه تضمین ماندگاری خود و کنار آمدن جامعه جهانی با خود می داند و در این راه کره شمالی را الگوی خود قرار داده است.
اسرائیل بارها و از جمله طی روزهای گذشته هشدار داده که به هیچ عنوان یک ایران هسته ای و دارای بمب اتمی را نخواهد پذیرفت و مسئولان نظامی و امنیتی به ارتش این کشور اعلام کرده اند که برای یک رویارویی نظامی آماده باشد.
روز گذشته اما اولی هاینونن معاون پیشین دبیرکل سازمان بین المللی انرژی اتمی در گفتگو با روزنامه ایسراییل هیوم (اسرائیل امروز)اقدام نظامی اسرائیل در راستای نابودی پایگاه های اتمی رژیم ایران را اقدامی بیهوده دانست که نمی تواند برای همیشه توان اتمی را از رژیم صلب کند چرا که به گفته وی رژیم در مکان های دیگر مشغول به فعالیت بر روی طرح ها و پروژه های اتمی خود می باشد.