وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد:  دولت جو بایدن کرانه باختری را “سرزمین اشغال شده” به دست اسرائیل می‌داند

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در نشست خبری با خبرنگاران گفت: «این یک واقعیت تاریخی است که اسرائیل کرانه باختری، نوار غزه و ارتفاعات جولان را از بعد از جنگ سال ۱۹۶۷ اشغال کرده است.»

یادآور می شود که  در گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا  در خصوص حقوق بشر، اصطلاح “اراضی اشغالی” برای کرانه باختری به کار نرفته بود.

این در حالی که دونالد ترامپ مدتی پس از آن که در پاییز چهار سال پیش اورشلیم را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت و پس از شش ماه نیز ساختمان سفارت خود را به آن شهر منتقل کرد، از دو سال پیش ، عملا «کرانه باختری اشغالی» را از عبارات سیاسی و گزارش‌های خود حذف کرد.

همچنین در گزارش سالانه حقوق بشری وزارت خارجه آمریکا که سه روز پیش  منتشر شد در  اولین گزارش  خود به وضعیت حقوق انسانی در کرانه باختری و شرق بیت‌المقدس، اورشلیم «اسرائیل و اراضی فلسطینی» پرداخته شده بود.

پیشتر نیز تا پایان کار دولت باراک اوباما، که جو بایدن معاون او بود، در فصل “اسرائیل و اراضی اشغالی” به رعایت حقوق بشر یا نقض آن پرداخته می‌شد.

دولت ترامپ نیز دو سال پیش  برای نخستین بار اعلام کرد  که شهرک‌های اسرائیلی‌نشین در کرانه باختری «غیرقانونی» نیستند.و  در آستانه یک انتخابات پارلمانی اسرائیل، بلندی‌های جولان را به عنوان «بخشی از خاک اسرائیل» به رسمیت شناخت و آن را از ذیل «اراضی اشغالی» خارج کرد.

ند پرایس در ادامه گفته است که  از نظر دولت جو بایدن، کرانه باختری، شرق اورشلیم و جولان، “مناطق اشغالی”محسوب می‌شوند، همان گونه که در تمامی دولت‌های آمریکا که نماینده هر دو حزب (جمهوری‌خواه و دموکرات) بودند، این اراضی “اشغالی” نامیده می‌شدند.

با این حال، در گزارش جدید سالانه وزارت خارجه آمریکا آمده است  که زبان به کار رفته در گزارش، به مفهوم تعیین موضع نهایی آمریکا در خصوص نزاع اسرائیلی- فلسطینی بر سر وضعیت اورشلیم یا مرزهای کشور آتی فلسطینی در کرانه باختری نیست.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن، نیز گفته است که این دولت نیز سفارت آمریکا را در اورشلیم باقی نگاه خواهد داشت و سیاست به رسمیت شناخته شدن اورشلیم به عنوان «پایتخت اسرائیل» را تغییر نخواهد داد، اما وی از تایید حاکمیت اسرائیل بر جولان خودداری کرده و تنها گفته است که این منطقه به‌ویژه برای امنیت اسرائیل اهمیت دارد.