پس از انتشار هشدار روزنامه اطلاعات مبنی بر حضور نیروهای امنیتی چین با عنوان کارگر در ایران، سعید خطیب زاده ، سخنگوی وزارت خارجه حکومت از مخالفان قرارداد ۲۵ساله ایران و چین انتقاد کرد و گفت که روابط راهبردی دو کشور رقیبان و بدخواهانی دارد.
روزنامه اطلاعات که مسئول اش از منصوبان نزدیک علی خامنه ای است، روز گذشته(دوشنبه) با انتشار مقاله ای هشدار داده بود که «دولت چین تلاش میکند تا ماموران خود را زیر لوای کارگر یا کارشناس و بازرگان راهی مناطق مختلف دنیا کند و احتمال دارد حضور بیش از حد آنها در ایران، در مواردی به نفع منافع ملی ما نباشد».
سعید خطیبزاده، در ادامه افزود: بعدها به مردم گفته خواهد شد،در برخی از حوزهها مردم از این همکاریها اطلاع دارند و در برخی از حوزههای دیگر این همکاریها در وقت مقتضی اعلام میشود.
وی در حالی این سخنان را بیان می کند که انتقاد به سیاست حکومت ایران در قبال چین اکنون به روزنامههای داخلی هم کشیده شده است.
روزنامه جوان وابسته به سپاه هم در این باره نوشته است : این بهترین زمان برای عقد چنین توافقی است، زیرا ایالات متحده در برابر چین احساس “ضعف” میکند و چین را برای خودش “تهدید” میداند.
این روزنامه در عین حال مدعی شد که اصلاحطلبی و روشنفکری غربزده مانع گسترش روابط دوجانبه بین دو کشور بودهاند. محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، نیز گفته بود که برای مقابله با ایالات متحده به نیروی قدرتمندی همچون چین نیاز داریم ، لذا همکاریهای منطقهای و بینالمللی با چین الزامی و اجتنابناپذیر است.”
احمد زیدآبادی، روزنامهنگار، در این باره گفته بود که با این عقیده که این تصمیم به معنی چرخش حکومت ایران به سمت شرق است همنظر نیست. او میگوید هدف از این حرکت ورود به بازی قوانین بینالمللی و خداحافظی با سیاستهای ۴۰ سال گذشته است.
وی با اشاره به روابط ثباتمحور چین با بقیه دنیا میگوید که چین دوست دارد با کشورهای منطقه روابط دوستانه داشته باشد، از جمله ایران، عربستان سعودی و اسرائیل.
این در حالی که از نظر ایران اسرائیل باید نابود شود، و این سیاست منطقهای ریشه همه اختلافات با آمریکا و متحدانش است.” او معتقد است که این قرارداد به تغییر سیاستهای ایران در منطقه و تبعیت از سیاستهای چین منجر خواهد شد.
برخی از فعالان سیاسی نیز در این باره معتقدند که مقامات ایرانی در صدد هستند تا با پیوستن به “قطب شرق” ، اروپا و آمریکا را بترسانند و با فشار به آنها برای تعدیل مواضعشان در قبال تحریمها عمل کنند ، یا این که آنها چارهای جز تغییر سیاست نداشتهاند و این قرارداد کمهزینهترین گزینه بوده است؟
محمود احمدینژاد، نیز پیشتر گفته بود : “هرگونه توافق با طرفهای خارجی بدون در نظر گرفتن خواست و اراده ملت ایران، و در تقابل با منافع کشور و ملت، از درجه اعتبار ساقط است.”
او با انتقاد از “ابهامات” و “میل به مخفی کردن حقایق” از مقامات خواست که ملت را از محتوای این سند آگاه کنند.
ایران و چین پیش از توافق هستهای سال ۲۰۱۵، برجام، یک قرارداد همکاری مخفیانه ۲۵ ساله منعقد کردند که اولین بار علی خامنهای، در دیدار با رییس جمهور چین آن را آشکار کرد.
در حالیکه اصل ۷۷ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران تاکید دارد همه عهدنامه، مقاوله نامه ، قراردادها و موافقتنامههای بینالمللی باید به تصویب نمایندگان مجلس برسد اما هنوز اطلاعرسانی دقیقی از جزییات سند به افکار عمومی ارایه نشده است.