محمود علوی، وزیر اطلاعات رژیم در یک برنامه تلویزیونی، ادعا کرد که با وجود فتوای علی خامنهای مبنی بر حرام بودن سلاح هستهای، اگر حکومت اسلامی به سمت “سلاح هستهای” برود ، مقصر آنهایی هستند که ما را هول دادهاند.
وی گفت: علی خامنهای، فتوا داده است که سلاح هستهای حرام است اما اگر گربه را در گوشهای گیر بیندازند، ممکن است رفتارش با وقتی که گربه آزاد است فرق کند و اگر ایران را به آن سمت هل بدهند دیگر تقصیر ایران نیست.
علوی افزود:در شرایط عادی جمهوری اسلامی نیت و برنامهای برای دستیابی به سلاح هستهای ندارد.
او در حالی این سخنان را بیان می کند که مقامهای ایران و همچنین مقامهای دولت اوباما که اکنون از اعضای اصلی دولت جو بایدن نیز هستند در دفاع از برجام منتقدان و مخالفان توافق در آمریکا را به فتوای خامنهای ارجاع داده بودند.
جان کری، وزیر خارجه دولت اوباما، نیز در جریان مذاکرات منتهی به برجام و پس از آن چندبار فتوای خامنهای مبنی بر حرام بودن سلاح هستهای را بسیار مهم و جدی توصیف کرده بود.
کری پیشتر گفته بود که فتوای رهبر جمهوری اسلامی ایران بسیار مهم است و ما این فتوا را بسیار جدی گرفتهایم.
اما در حین حال تاکید کرده بود که نیاز داریم که این فتوا را در قالب “یک ساختار قابل درک حقوقی و فراتر از یک باور مذهبی باشد.
پیشتر نیز در میان مقامهای حکومت اسلامی، حسن روحانی نیز شش سال پیش با اشاره به همین فتوا، گفته بود «فتوای رهبر جمهوری اسلامی مهمترین تضمین صلحآمیز بودن برنامههای هستهای ایران است».
محمدجواد ظریف نیز بارها به این فتوا استناد کرده است و گفته بود « خامنهای مدتها قبل با صدور فتوای ممنوعیت سلاحهای هسته ای تایید کرده که ما به دنبال سلاح هستهای نیستیم».
به تازگی نیز ظریف، در گفتوگو با کریستین امانپور، خبرنگار شبکه سیانان، به این فتوا به عنوان یکی از «موانع ایدئولوژیک» جمهوری اسلامی در ساخت سلاح هستهای اشاره کرد.
وی تاکید کرده بود که «اگر میخواستیم سلاح هستهای بسازیم، میتوانستیم مدتی پیش این کار را انجام دهیم. اما ما بر این باوریم که سلاحهای هستهای امنیت ما را تقویت نکرده، نمیکند و با عقاید ایدئولوژیک ما مغایرت دارد» .
یادآور می شود که دولت جو بایدن دو روز پیش بر استفاده از دیپلماسی در قبال تهدیدهای ناشی از برنامه هستهای ایران تاکید کرده بود.